Cimitirul Săracilor de la Sighetu Marmaţiei are forma hărţii României

Cimitirul saracilor Sighetu Marmatiei

Una din componentele Memorialului Durerii de la Sighetu Marmaţiei este Cimitirul Săracilor, loc în care, conform legendelor, au fost îngropati în secret, noaptea, o bună parte a celor decedati în închisoarea politică de la Sight.

 

Cimitirul, situat la ieșirea din Sighetul Marmației, la mai puțin de 50 de metri de frontiera româno-ucraineană, a funcționat pe parcursul secolului XX ca loc de înmormântare pentru persoanele fără adapost sau a persoanelor sărace. După 1940, aici au fost îngropați cei pe care îi executau trupele hortyste. Între 1950 și 1954 în acest loc au fost îngropați fie individual, fie în gropi comune, deținuții politici de la infernala inchisoare de exterminare din Sighet (locația actuală a Memorialului Victimelor Comunismului). Printre cei îngropați aici se numară marele om de stat Iuliu Maniu sau istoricul Gheorghe Brătianu, alături de alți fruntași politici ai României interbelice.

 

Gropile acestora nu au putut fi însă identificate între miile de morminte anterioare si ulterioare anilor ’50, astfel încât, pentru celebrarea sacrificiului acestor victime, a fost imaginat un proiect peisagistic pe suprafața de 14.000 mp a cimitirului, fiind desenat conturul României.

 

În exteriorul conturului au fost plantati puieti, iar prin creșterea acestora locul va deveni un amfiteatru vegetal, noteaza Vocea Transilvaniei, în interiorul căruia „țara” va ramâne ca o poiană care își ține martirii patriei în brațe.

 

Arhitectura peisagistică a fost întregită cu un altar de piatră, la care sunt oficiate slujbele comemorative, iar sub masa de altar au fost așezate urne cu pamânt din cimitirele închisorilor, locurile de executie, locurile unde odihnesc victime ale detenției sau ale deportării.

  Tânăr de 16 ani, suspectat că ȘI-A VIOLAT VERIȘOARA cu trei ani mai mică – VIDEO

În fiecare an, la Cimitirul Săracilor are loc un pelerinaj pentru cinstirea martirilor.

 

 

Sursa:libertatea

Categorie: mandri.ro
Tags: cimitir, forma, formaniei, sighetu marmatiei, slujbe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici