Cinci tari zdrobite de prabusirea pretului petrolului

low oil prices 0

Ieftinirea petrolului loveste puternic in tarile a caror economie depinde de exporturile de “aur negru”. Excedentele bugetare uriase se transforma in deficite, iar programele sociale generoase sunt inlocuite cu masuri de austeritate.

Pretul petrolului s-a prabusit la 37 de dolari pe baril, comparativ cu 100 de dolari pe baril la mijlocul anului 2014, pe fondul deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu diminua productia si al reducerii cererii din partea Chinei si a altor tari, noteaza CNN.

 Sunt afectate in special urmatoarele cinci tari.

Venezuela

Venezuela detine cele mai mari rezerve de petrol din lume. Ani de zile, banii obtinuti din productia de petrol au fost folositi pentru plata pensiilor, a serviciilor de asistenta medicala, a beneficiilor sociale si chiar in scopul subventionarii locuintelor si magazinelor alimentare.

Insa in prezent economia tarii se afla in pragul colapsului. Rata inflatiei a urcat intr-un ritm galopant, guvernul este incapabil sa isi onoreze obligatiile si exista un deficit de alimente si bunuri de baza.

Criza economica a dus la tensiuni politice. La inceputul lunii decembrie, partidul de opozitie de dreapta a obtinut majoritatea parlamentara pentru prima data in ultimii 17 ani.

Arabia Saudita

Petrolul reprezenta 75% din veniturile Arabiei Saudite si, in contextul actual, tara se confrunta cu mari dificultati financiare. Deficitul bugetar a fost de aproape 100 de miliarde de dolari in 2015, iar guvernul a anuntat masuri dure de austeritate pentru acest an.

Arabia Saudita este una dintre tarile cu cele mai mici costuri ale productiei de petrol.

Nigeria

Si cel mai mare producator de petrol din Africa are probleme. Petrolul reprezinta aproximativ 75% din veniturile guvernului nigerian si aproape 90% din exporturile tarii.

  Preţurile petrolului scad sub pragul de 30 de dolari pe baril

Presa locala a relatat ca in unele regiuni angajatii din sectorul public nu si-au mai primit salariile de cateva luni.

In plus, tara se confrunta cu intreruperi de energie electrica si cu un deficit de combustibil.

Rusia

Aproape jumatate din veniturile guvernului rus provin din exporturile de petrol si de gaze. Prabusirea pretului titeiului a venit intr-un moment in care Rusia era deja afectata de sanctiunile economice ale Occidentului, impuse ca urmare a implicarii sale in criza din Ucraina.

Bugetul Rusiei se bazeaza pe un pret al petrolului de 50 de dolari pe baril, in timp ce pretul actual este de aproximativ 37 de dolari. Fondul Monetar International (FMI) a anticipat o scadere a produsului intern brut al Rusiei de 3,8% pentru 2015 si de 0,6% pentru anul acesta.

Irak

Ieftinirea petrolului afecteaza situatia financiara a Irakului, care are nevoie de resurse pentru a-si finanta lupta impotriva Statului Islamic.

Irakul a produs cantitati record de petrol anul acesta, dar cresterea productiei nu a compensat prabusirea pretului. Tara are rezerve uriase de titei, insa are nevoie de mai multe investitii in infrastructura pentru a le accesa.

Sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici