Olesia Dorogan (36 de ani) a plecat din Arad în urmă cu mai bine de zece ani pentru a se stabili în Germania. Acum de acolo de unde este îi ajută pe copiii din Republica Moldova să ducă o viaţă mai bună. În Arad ea a venit la facultate tocmai din Basarabia.
„Cu motto-ul «Nu există fericire mai mare decât să ştii că ai făcut viaţa cuiva mai bună» încerc să susţin un Centru de copii proveniţi din familii cu probleme aflat în Republica Moldova”, spune Olesia Dorogan. Aceasta a început prin a cumpăra haine purtate, dar păstrate foarte bine de la familii cu copii. Aşa a umplut o maşină care a mers spre Moldova, la două centre. Chiar dacă a întâmpinat probleme nu s-a lăsat şi a mers mai departe în demersul ei. „La vamele de prin Europa nu am avut probleme, doar la graniţa României cu Moldova, dar după unele negocieri şi formalităţi am intrat ca şi persoane private. „Situaţia a devenit pe zi ce trece tot mai precară. Se dau ajutoare sociale la nivel european, la nivel internaţional, dar prin diferite mase şi firme fantome banii ajung în vise şi maşini de ultimul model prin Germania sau alte ţări europene. Centrul care îl ajutăm şi susţinem este unul de consiliere pentru copii şi familii aflate în situaţii de risc «Căldura Casei» care prestează servicii sociale de plasament pentru copiii ce privin din familii sociale vulnerabile. Managerul Centrului este Marin Grigoraş, un tânăr dedicat cu un suflet mare”, afirmă Olesia Dorogan.
Aceasta mai spune că adevărata avere a unui om în viaţă constă din lucrurile bine făcute pe această lume pentru semenii săi.
„Aceşti copii au o istorie tristă de viaţă în spate şi doar atitudinea pozitivă a oamenilor din jur îi poate ajuta să depăşească problemele emoţionale şi materiale cu care s-au confruntat. Căci, e ştiut faptul că fiecare act de caritate este o treaptă spre cer. Iar «Olesea şi Memo» sau străduit să creeze aici un spaţiu şi o atmosferă caldă, amicală, aproape familială. Datorită unei noi bucătării copii Centrului sunt antrenaţi în diverse activităţi, cum ar fi mica gospodină care ne prinde bine cu toate ustensiile care au fost donate de aceşti oameni minunaţi (mobilier de bucătărie, frigider, maşina de spălat vesela, microundă, aragaz, cuptor de copt, masină de spalat haine, maşină de uscat haine, praf de spălat). Pe lângă toate acestea am încercat să aducem un zâmbet pe chipul trist al copiilor prin diverse jucării, haine, încălţăminte”, mai spune tânăra.
Olesia a ţinut ca la toate aceste acţiuni să fie prezent şi băieţelul ei Constantin, în vărstă de 5 ani: „Îi arăt şi îl iau cu mine să dea şi el jucării şi să simtă şi el cum acei copii se bucură”
Olesia Dorogan se descrie că este basarabeanca plină de idealuri ajunsă în Arad. „În primele zile de Facultate (jurnalism la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” ) îmi părea că sunt în altă ţară. Dar curiozitatea m-a împins mai departe să văd cum se trăieşte şi aşa am ajuns în Germania, unde am şi rămas şi intemeiat o familie. Cu timpul am învăţat că bunătatea este lantul de aur cu care societatea este legată, iar cel mai bun mod de a fi fericit este să încerci să faci fericit pe altcineva. Cu acest gând am «adoptat» anul trecut câţiva copii de Revelion şi am petrecut împreună trecerea dintre ani. Fericirea este experienţa spirituală de a trăi fiecare clipa cu iubire, graţie şi recunoştinţă”, mai adaugă Olesia Dorogan.