Ascensiunea lui Jianming în afaceri a început în 2002, când a fondat CEFC China prin preluarea unor active din sectorul petrolier. A început să extindă afacerile pe plan internaţional cu ajutorul unor credite din partea mai multor bănci de stat, “un privilegiu pentru o companie cu acţionariat privat”, notează revista Fortune, care l-a inclus anul trecut în topul celor mai bogaţi şi influenţi oameni de afaceri din lume cu vârste sub 40 de ani.
CEFC a încheiat acorduri de aprovizionare cu petrol în ţări precum Kazahstan, Qatar, Abu Dhabi şi Ciad şi a investit în companii mixte cu diferite companii de stat din China pentru a asigura transportul importurilor de ţiţei în ţară. Ye Jianming este caracterizat drept “un exemplu rar de jucător puternic din sectorul privat în China, cu interese aliniate cu ale guvernului”.
Preşedintele CEFC mai apare în board-urile altor şase companii. A făcut stagiul militar în cadrul Forţelor Aeriene Chineze şi licenţiat în Finanţe.
Cu banii CEFC China în spate, KMG International are planuri de extindere pe pieţele europene şi va deveni una dintre porţile Chinei către Europa, reiese din anunţurile companiei de după parafarea tranzacţiei cu investitorul chinez. CEFC a plătit aproximativ 650 de milioane de dolari pentru pachetul majoritar la fosta Rompetrol. Kazahii păstrează un pachet minoritar semnificativ, de 49% noteaza economica.net