Guvernul premierului Boris Johnson a anunţat duminică un plan pentru facilitarea şi accelerarea intrării celor mai buni cercetători şi oameni de ştiinţă în Regatul Unit, după Brexit.
”Regatul Unit are o istorie de care să fim mândri în materie de descoperiri ştiinţifice, dar pentru a rămâne în prim plan şi pentru a face faţă provocărilor de mâine, trebuie să continuăm să investim în talente şi cercetare de ultimă oră”, a declarat şeful guvernului conservator, potrivit unui comunicat, preluat de Agerpres.
”De aceea, în timp ce părăsim UE vreau să transmit mesajul potrivit căruia Regatul Unit este deschis celor mai talentate minţi din lume şi este pregătit să le susţină pentru a-şi transforma ideile în realitate’‘, a adăugat el.
Dispozitivul, anunţat duminică, care urmează să fie operaţional la 20 februarie, vizează să permită programelor de cercetare din Regatul Unit să recruteze cele mai bune talente prin accelerarea procedurii de viză, asigurându-le accesul deplin la piaţa locurilor de muncă.
Săptămâna trecută, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, declara că Regatul Unit trebuie să adopte un nou sistem de imigrație pe puncta, asemănător celui Australian.
Conform presei britanice, Priti Patel va cere guvernului condus de Boris Johnson ca un astfel de sistem să fie adoptat cu doi ani mai devreme decât se intenţiona iniţial, astfel încât să intre în vigoare odată cu încheierea tranziţiei post-Brexit, la 31 decembrie 2020.
De asemenea, în virtutea unui asemenea sistem, Priti Patel doreşte să se asigure că până la această dată vor fi instituite restricţiile asupra accesului imigranţilor slab calificaţi.
‘‘Mediul de afaceri trebuie să fie pregătit ca imigraţia necontrolată a lucrătorilor slab calificaţi să înceteze anul acesta”, a declarat o sursă guvernamentală publicaţiei Daily Express. ”Există o tendinţă clară a lucrătorilor talentaţi şi calificaţi din lumea întreagă să vină în Regatul Unit, dar trebuie de asemenea să vedem o diminuare a numărului lucrătorilor necalificaţi care intră în Regatul Unit’‘, adaugă sursa citată.
Conform sistemului pe puncte practicat în Australia, acordarea vizelor imigranţilor care doresc să se angajeze în această ţară se face pe baza unei evaluări ce ţine cont de nevoile de forţă de muncă ale Australiei, fiind avute în vedere criterii relevante precum nivelul de educaţie, cunoaşterea limbii engleze sau experienţa profesională, în final solicitantul primind viza dacă atinge un anumit punctaj minim.
Premierul Boris Johnson a declarat anterior că prin aplicarea unei asemenea scheme în Regatul Unit se va asigura ca imigranţii slab calificaţi să poată veni în această ţară numai în situaţia unei crize de forţă de muncă în anumite sectoare precise.