Clotilde Armand: Sigur că m-am gândit să candidez la preşedinţia USR

clotilde Custom

„Sigur că m-am gândit să candidez la preşedinţia partidului”, a declarat Clotilde Armand într-un interviu pentru Gândul, preluat de mediafax.ro. Ea susţine că încă nu s-a hotărât dacă să candideze sau nu, dar ştie sigur ce şi-ar dori: o competiţie internă în care să intre mai mulţi oameni, un partid deschis, cu mai mulţi lideri.

Un vector de imagine extrem de puternic în campania electorală, Clotilde Armand aproape că a dispărut în ultima perioadă din atenţia mass-media, în vreme ce în USR discuţiile sunt mai aprinse ca niciodată.

„Eu nu aş dori un partid unde este un singur candidat care este votat de toată lumea şi atunci ar fi un vot mai mult formal”, spune Clotilde Armand care admite că şi-l doreşte în USR pe Dacian Cioloş, dar că pe termen scurt discuţia pare închisă pentru că fostul premier nu vrea să fie „instrumentalizat”.

Mai întâi, din cauza unei eventuale colaborări cu Dacian Cioloş, proiect care, cel puţin în acest moment, pare că a eşuat înainte să înceapă, dar şi din cauza pregătirilor pentru primul Congres al formaţiunii în care se va decide cine va conduce partidul în continuare. Favorit este, de departe, Nicuşor Dan, crede Clotilde Armand, dar acest lucru nu înseamnă că n-ar trebui să aibă concurenţă. Dimpotrivă, este de părere consiliera de la Sectorul 1, care evită să spună nominal pe cine ar vedea ea potrivit pentru a prelua şefia USR.

„Aici nu sunt hotărâtă, eu aş dori un partid unde sunt mai mulţi candidaţi. Eu nu aş dori un partid unde este un singur candidat care este votat de toată lumea şi atunci ar fi un vot mai mult formal. Eu aş vrea un partid deschis, cum am mai spus, un partid care creşte oamenii, un partid unde sunt mai mulţi lideri şi asta mi-aş dori: un partid cu mai mulţi candidaţi pentru rolul de preşedinte”, a explicat Armand pentru Gândul.

Posibilitatea ca Cioloş să candideze în viitorul apropiat la şefia USR este foarte îndepărtată, crede Armand, pentru că fostul premier „nu vrea să fie instrumentalizat” , dar asta nu înseamnă că nu va lupta, împreună cu cei care-l susţin, pentru o relaţie cât mai strânsă. O variantă pe care a luat-o în calcul este şi propria candidatură, spune Clotilde Armand, chiar dacă susţine că până acum nu s-a hotărât definitiv dacă va intra sau în cursa internă pentru conducerea formaţiunii.

„Sigur că m-am gândit. Nu m-am hotărât. (…) Nu am comunicat încă nicio decizie, pentru că nici n-am luat o decizie şi atunci nu ar avea sens acum să facem speculaţii. Problema noastră la ora actuală nu se pune cine ar fi liderul nostru. Problema se pune despre cum vedem viitorul partidului, cum ne vom clarifica doctrina şi de care personalităţi avem nevoie alături de noi. Preşedintele va fi o rezultantă al acestor discuţii”, a răspuns consiliera de la Sectorul 1, întrebată dacă a luat în calcul să candideze la preşedinţia USR, o luptă care, cel puţin în acest moment, se preconizează a fi mai ales contra lui Nicuşor Dan. O altă variantă pentru preluarea partidului este şi Cristian Ghinea, crede Armand, iar asta şi datorită faptului că poziţionarea pro-Cioloş i-a adus mulţi simpatizanţi în rândurile USR-iştilor, explică aceasta.

Chiar dacă spune că dezbaterea, diversitatea ideilor şi a oamenilor este un deziderat al partidului, Armand vede, totuşi, ceva extrem de limpede: „Nicuşor Dan e clar că el a păstrat din tot ce a construit o legitimitate care poate să depăşească dezbaterile care vor avea loc, este singurul lider pentru care, într-adevăr s-ar putea face o excepţie. Adică chiar dacă el nu gândeşte cum gândesc majoritatea oamenilor, s-ar putea ca din cauza trecutului să fie menţinut. Dar în acelaşi timp este important ca partidul să fie aliniat cu şeful partidului”. Acest lucru nu înseamnă neapărat că USR-istul ar putea să-şi impună opinia asupra majorităţii, „dar propria persoană da”, mai crede Armand.

  Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate

În perspectiva unei confruntări directe pentru şefia USR, pe care Armand o vede mai degrabă constructivă, pentru formarea mai multor lideri, după discuţiile care au urmat excluderii soţului său, Sergiu Moroianu, din partid, relaţia dintre Armand şi Nicuşor Dan s-a schimbat, admite aceasta, dovadă că şi în subiectul Cioloş au opinii diferite, insistând, însă, că prin dialog totul poate fi rezolvat. Există acest dialog, vine din ambele părţi? Răspunsul la această întrebare vine cu o oarecare ezitare: „Din partea mea sigur există. V-am spus, pentru că atâta timp cât există admiraţie pentru ce s-a făcut, există şi cale de dialog”, întăreşte Armand.

„Domnul Nicuşor Dan este o persoană pe care soţul meu şi cu mine o cunoaştem de foarte mult timp pe care am sprijinit-o de foarte mult timp şi pentru noi el este omul care a deschis acest drum, este un pionier, a fost un om cu o determinare exemplară. Şi pentru mine el aşa rămâne, ca un exemplu. Faptul că acum nu sunt de aceeaşi părere cu el este o altă problemă, dar el pentru mine rămâne omul pe care timp de 20 de ani l-am susţinut. (…) Faptul că acum nu sunt de acord cu el, este şi ăsta un fapt”, a adăugat aceasta.

Pe scurt, Armand şi Nicuşor Dan sunt, în acest moment, exponenţii a două „curente de gândire” diferite din USR, separate de figura lui Dacian Cioloş care, în ultima vreme, a stârnit discuţii aprinse. Cum s-a ajuns la formarea acestor după tabere, după ce în campania electorală USR-iştii se declarau încrezători în profilul fostului premier şi îl susţineau necondiţionat pentru un nou mandat?

„Au fost păreri diferite în cadrul partidului, părerea mea este că în continuare trebuie să fim un partid deschis, eu am adus, personal, foarte ulţi oameni în USR independent de doctrina lor şi m-am concentrat mult mai mult pe profilul lor ca profesionişti şi pe valoarea persoanelor respective. Şi pentru mine faptul că această persoană era deja cunoscută sau avea deja un rol era un lucru mai mult pozitiv. Eu am avut un rol foarte mare când i-am adus pe tehnocraţi în USR şi evident că eu, personal, susţin foarte mult venirea domnului Cioloş în USR. (…) Înţeleg că nu mai este de actualitate pe termen scurt, dar pe termen mediu bineînţeles că eu voi face tot posibilul ca persoane şi personalităţi care au aceleaşi valori ca şi noi să vină în USR, să lupte alături de noi”, insistă Armand, afirmând că nu va renunţa la o eventuală alăturare dintre partidul din care face parte şi Cioloş.

Despre explicaţiile celor care nu sunt de aceeaşi părere cu ea, Armand vrea „să creadă că sunt sincere”, dar se consideră o persoană mai pragmatică. În vreme ce Nicuşor Dan a invocat atât în intervenţii televizate, cât şi în postările sale de pe Facebook, motive pentru care nu consideră oportună o apropiere de fostul premier, Armand este de părere că „dacă o personalitate are profilul care trebuie şi are valorile care trebuie trebuie negociată intrarea lui la un nivel care corespunde cu competenţele lui până la urmă”.

 

Categorie: mandri.ro
Tags: candidatura, clotilde armand, importante, presidentie, usr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici