După ce, anul acesta, a fost Capitală Europeană a Tineretului, Cluj Napoca se află printre primele cinci destinații din Europa recomandate pentru 2016 de o revistă americană online. Alături de Cluj-Napoca, pe lista orașelor care trebuie văzute de americani mai sunt Florența, Praga, Amsterdam și Moscova.
Principalul obiectiv pe care turiştii sunt sfătuiţi să-l viziteze atunci când ajung la Cluj-Napoca este Bastionul Croitorilor, care a fost construit în secolul al XV-lea pentru a apăra partea de sud-est al orașului.
Pe lista atracțiilor din oraşul transilvănean se mai află Biserica Sfântul Mihail, Teatrul Național și Piața Unirii. Nu lipsesc însă nici posibilităţile moderne de distracţie. „Vorbim despre peste 3.500 de activități și evenimente care au avut loc în cadrul programului de 365 de zile. De la premiere precum prima piesă de teatru ce a avut loc în aer liber la Cluj-Napoca prima dată în istoria Teatrului Național şi până la premiere precum Dinner in The Sky. A fost o nebunie întreagă, în care zece cupluri s-au căsătorit la 50 de metri altitudine”, a declarat pentru Digi24 Diana Apan, purtător de cuvânt al Federației Share.
Anul acesta, numărul turiștilor care au vizitat Cluj-Napoca a depășit un milion. „Vorbim despre o creștere a numărului de turiști în mod oficial de peste 21% față de anul 2014”, spune Diana Apan. În noiembrie 2015, Clujul a fost recunoscut ca obiectiv turistic important în Europa și de publicația americană USA Today.
Cluj-Napoca a fost Capitală Europeană a Tineretului
Municipiul Cluj-Napoca a obţinut statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Primarul Emil Boc declara că acest lucru reprezintă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi paşaportul pentru câştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Decizia ca oraşul Cluj-Napoca să fie Capitală Europeană a Tineretului în acest an a fost luată în 2012 la Maribor, în Slovenia. „Suntem primul oraş din România care a câştigat acest statut, pentru noi înseamnă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi reprezintă paşaportul pentru 2021 pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, o reconfirmare a faptului că avem ce arăta Europei, avem valori europene şi putem oferi modele de bune practici recunoscute în UE. Acest statut va aduce o mare vizibilitate a Clujului în plan european, va duce la atragerea unui număr mai mare de turişti cu 20%, Europa ne va vizita la noi acasă, va deschide posibilitatea de noi investiţii şi la promovarea valorilor noastre locale”, spunea Emil Boc la vremea respectivă.
El a precizat că finanţarea proiectului urma să provină din fonduri locale, naţionale, europene şi private, din partea mediului de afaceri. „Proiectul Capitală Europeană a Tineretului 2015 este sprijinită şi de Ministerul Culturii şi de cel al Educaţiei. Cluj-Napoca este un oraş al tinerilor, avem peste 100.000 de studenţi, la care se adaugă alte categorii de tineri”, a spus primarul.
Desemnarea municipiului Cluj-Napoca drept Capitală Europeană a Tineretului 2015 a fost luată la Maribor, în Slovenia, de către Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) care coordonează şi promovează acest proiect. Capitala Europeană a Tineretului este titlul acordat unui oraş european pe o perioadă de un an.
Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014.
În competiţia pentru câştigarea statutului în 2015 au intrat în finală Vilnius din Lituania, Varna din Bulgaria, Ivanovo din Rusia şi Cluj-Napoca din România.
Sursa: cetateanul.net