Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură din România, ediţia a III-a, va avea loc în zilele de 5, 6 și 7 mai la Consiliul Județean Arad.
La colocviu vor participa reviste literare editate de Uniunea Scriitorilor din România, şi reviste de cultură apărute sub egida Uniunii Scriitorilor din România. E pentru a treia oară când la Arad, revistele de cultură se adună la aceeaşi masă spre a discuta şi dezbate marile probleme cu care se confruntă ele în era audiovizualului, a mijloacelor electronice de editare şi informare, a insuficienţei susţinerii financiare a culturii scrise de către bugetul statului. Revistele de cultură vor fi reprezentate de redactori-şefi sau directori.
Colocviul National al Revistelor de Cultura (Literare) din România, ediţia a III-a, 2016 are ca temă: “Vitalitatea unei instituţii: revista literară. Tema supune dezbaterii principalilor lideri de reviste din România raţiunea de a fi a acestei instituţii la confluenţa unor provocări de ultimă oră: comunicarea electronică pe Internet, revista pe suport electronic, e-book, reţelele de comunicare şi socializare (în special facebook-ul).
Se porneşte de la premisa specifică în cultura română, literaturo-centristă, în care tradiţia revistei literare (de cultură) a jucat un rol determinant în modernitatea noastră, în clarificarea identităţii româneşti, în evoluţia limbii literare, în emanciparea societăţii înseşi.
Aşa se explică supravieţuirea unor reviste de cultură (literare) inclusive în momente istorice dramatice ( administraţii străine, război, dictaturi etc): FAMILIA, CONVORBIRI LITERARE, ROMÂNIA LITERARĂ, RAMURI; VATRA, ORIZONT. Dar şi apariţia, astăzi, a unora noi, aflate în competiţie pe piaţa culturală cu cele venerabile: ARCA, APOSTROF, EUPHORION, DISCOBOLULUL, HYPERION, REFLEX, POESIS, CAIETE SILVANE, SEMNE, NORD LITERAR, EX PONTO, MIŞCAREA LITERARĂ. Dezbaterea din colocviu va clarifica noua raţiune de a fi a acestei instituţii: revista literară.
Scriitorii prezenţi la colocviu, vor susţine o lectură publică pe esplanada din faţa publicului din Arad (elevi, profesori şi consumatori de cultură). Acesta va fi un excelent prilej de contact cu literatura vie, cu unii dintre cei mai valoroşi scriitori contemporani.
Vineri, 6 mai, ora 10.00, în “Vasile Goldiș“ a Consiliului Judeţean Arad vor fi prezenți directori, redactori-şefi, redactori ai revistelor de cultură:
- România literară (Bucureşti) – Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu
- Luceafărul (Bucureşti) – Horia Gârbea, Traian Dobrinescu
- Viaţa Românească (Bucureşti) – Nicolae Prelipceanu, Daniel Cristea-Enache, Marian Drăghici, Liviu Ioan Stoiciu
- Arca (Arad) – Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Romulus Bucur, Gheorghe Mocuţa, Ioan Matiuţ, Horia Ungureanu, Lucia Cuciureanu, Ion Corlan, Domnica Pop, Petru M. Haş, Andrei Mocuţa, Lia Faur, Onisim Colta, Lia Alb, Constantin Butunoi, Gheorghe Mocuţa, Monica Rodica Iacob
- Apostrof (Cluj) – Amalia Alumei, Ovidiu Pecican
- Convorbiri literare (Iaşi) – Casian Maria Spiridon, Marius Chelariu
- Scriptor (Iaşi) – Lucian Vasiliu
- Conta (Piatra Neamţ) – Adrian Alui Gheorghe
- Ex Ponto (Constanţa) – Angelo Mitchievici
- Familia (Oradea) – Ioan Moldovan, Traian Ştef
- Discobolul (Alba Iulia) – Aurel Pantea, Cornel Nistea
- Vatra (Târgu Mureş) Alexandru Cistelecan
- Poesis (Satu Mare) – George Vulturescu, Ioan Moldovan
- Orizont (Timişoara) – Mircea Mihăieş, Cornel Ungureanu, Adriana Babeţi, Robert Şerban
- Ramuri (Craiova) – Gabriela Gheorghişor, Gabriel Coşoveanu
- Reflex (Reşiţa) – Octavian Doclin, Ada Cruceanu
- Nase Snahy (Nădlac) – Dagmar Maria Anoca, Ivan Miroslav Ambrus
- Irodalmi Jelen (Arad) – Böszörményi Zoltán, Magda Bege, Puskel Péter, Regéczy Szabina Perle
- Mişcarea literară (Bistriţa)- Olimpiu Nuşfelean
- Antares (Galaţi) – Corneliu Antoniu, Diana Corcan
- Nord Literar (Baia Mare) – Gheorghe Pârja
- Steaua (Cluj) – Adrian Popescu
- Euphorion (Sibiu): Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu
- Caiete Silvane (Zalău) – Viorel Mureşan, Daniel Săuca, Alice Valeria Micu
- Semne (Deva) – Paulina Popa
- Hiperyon (Botoşani) – Gellu Dorian, Nicolae Corlat
- Mai participă scriitorii: Ion Mureşan, Felix Nicolau, Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Dumitru Crudu