COMOARA din care România ar putea scoate MILIARDE de euro!

romania

Cu mici excepţii, turismul balnear a fost lăsat să moară în nepăsare, în ultimii ani. Sunt staţiuni care arată dezolant, cu hoteluri în paragină, care nu mai păstrează nici măcar o urmă din ceea ce u fost cândva. Astăzi, ministrul Turismului Mircea-Titus Dobre are planuri mari şi punctează ”potenţialul uriaş” pe care îl are România în zona balneo. Conform analiştilor din piaţă, ţara noastră ”ar putea scoate miliarde de euro doar din turismul balneo”.

”Avem un potenţial uriaş. S-au făcut investiţii private în zona balneo, investiţii mari. Acum trebuie să venim în sprijinul celor care au făcut deja investiţii; avem două variante de unde putem să atragem foarte mulţi bani. Și aici mă refre la fonduri europene. Avem Axa prioritară 7 (Prioritate de investiţii 7.1.), care are o valoare de 90 mil. euro, specială pentru balneo. Și mai avem Planul Juncker. Cu Planul Juncker, României i-au fost acordate 10 mld. euro pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, unde balneo are o importanţă foarte mare”, a declarat pentru capital.ro ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre.

Dacă ar fi să se facă o comparaţie, Băile Herculane iese, fără excepţie, între cele mai sărace în investiţii. Paradoxal, staţiunea care altădată atrăgea cel mai mare număr de turişti, se poate lăuda astăzi doar cu două-trei hoteluri, insuficiente, însă, pentru potenţialul pe care îl are.

În industria românească de turism, Herculane a fost întotdeauna comparată cu staţiunea Karlovy Vary (Cehia), care aduce anual încasări de sute de milioane de euro şi este considerată una dintre „stelele balneare“ ale Europei. Cele două seamănă foarte mult, fiind singurele din Europa care au apă termală cu sulf coloidal şi se află la aproximativ aceeaşi altitudine, cu acelaşi decor natural, străjuite de versanţi abrupţi. În plus, şi arhitectura este asemănătoare, amândouă fiind dezvoltate în vremea Imperiului Austro-Ungar.

  O tanara de 19 ani a inotat intr-un rau, iar dupa o saptamana a murit

De departe însă, una dintre cele mai de succes afaceri se derulează la Băile Felix (la câţiva kilometri de Oradea), unde vârful îl reprezintă o investiţie de 30 de milioane de euro într-un complex balnear de 5 stele. De altfel, tocmai acesta este şi motivul principal pentru care mulţi turişti care mergeau în anii ’90 la tratamente în Ungaria, vin acum la Băile Felix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici