Companiile britanice au inceput sa recruteze avocati in domeniul imigratiei pentru a oferi consiliere juridica angajatilor straini care provin din tari membre UE in sensul obtinerii dreptului de rezidenta in Marea Britanie, pe fondul incertitudinii privind iesirea tarii din Blocul comunitar.
În Marea Britanie trăiesc peste trei milioane de cetăţeni din alte state membre UE, reprezentând 5% din populaţie, notează site-ul agenţiei Reuters.
După ce majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, companiile din Marea Britanie care au angajaţi din alte state europene au devenit preocupate de situaţia personalului, potrivit Mediafax.
“Aceşti oameni sunt aici pentru că au nevoie de locuri de muncă, iar noi avem nevoie de forţă de muncă”, afirmă Stuart Fell, preşedintele companiei Metal Assemblies, situată la periferia oraşului Birmingham. “Cea mai mare preocupare a angajaţilor străini este că nu se mai simt bineveniţi în Marea Britanie. Guvernul a dat asigurări că nu se va schimba nimic în următorii doi ani, dar oamenii iau decizii de genul întemeierii unei familii sau cumpărării unei case, nu pot sta pe loc”, explică Fell.
În momentul de faţă, cetăţenii din alte state UE nu au nevoie de alte documente pentru a locui şi a munci în Marea Britanie, astfel că mulţi nu se obosesc să obţină alte documente de rezidenţă care sunt acum opţionale. Cei care locuiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani pot obţine certificatul de rezidenţă permanentă – un pas necesar în perspectiva dobândirii cetăţeniei dar care părea inutil atât timp cât Marea Britanie era membră UE.
Charlotte Wills, avocat şi manager al firmei Fragomen Worldwide, specializată în drepturile imigranţilor, a declarat că în ultima perioadă au apărut o serie de întrebări din partea angajaţilor străini şi a companiilor britanice. “Principala întrebare este: ce se va întâmpla? Iar, în momentul de faţă, chiar nu ştim”, a explicat ea.
Alţi angajatori au început deja să recruteze avocaţi. Alice Gast, preşedintele Colegiului Imperial Londra, a anunţat că universitatea încearcă să obţină clarificări privind statutul legal, în contextul în care are 2.000 de angajaţi din state membre UE. “Mulţi dintre angajaţii străini ar putea lua în considerare opţiunea aplicării pentru obţinerea statutului de rezident permanent”, a recomandat Gast. Circa 15% dintre angajaţii universităţilor britanice provin din alte state membre UE.
Şi fermierii britanici sunt preocupaţi de situaţia celor 50.000 – 60.000 de angajaţi sezonieri care culeg flori, fructe şi legume. “Este o problemă uriaşă. Muncitorii nu se mai simt bineveniţi şi întreabă dacă vor mai avea locuri de muncă anul viitor. Agricultorii sunt extrem de preocupaţi de viitoarele surse ale forţei de muncă”, afirmă John Hardman, directorul agenţiei de recrutări în agricultură HOPS. Agenţia aduce anual în Marea Britanie circa 6.000 de muncitori sezonieri, în principal din România şi Bulgaria.
Sursa:stiripesurse