Concediu maternal pentru părinții întorși la serviciu

concediu maternal

Arădeanca Paula Herlo a postat pe blogul personal câteva informaţii despre concediul maternal şi întoarcerea la serviciu.

 

– Bună ziua! Am sunat la Serviciul de Asistență Socială?

 

– Da.

 

– Aș vrea să vă întreb cum mi se aplică noua lege privind concediul pentru creșterea copilului având în vedere că pe 29 mai 2016 se termină cele 11 luni pentru care am optat anterior.

 

– Păi nu prindeți legea nouă.

 

– Sunteți sigur?

 

– Da. Am întrebat și la Agenția de Plăți, pentru că m-au sunat o gramadă de mămici cărora li s-a terminat concediul și cei de acolo mi-au spus că nu se aplica decât mamelor care nasc după ce intră în vigoare noua lege, spune cu convingere angajatul primăriei.

 

– Nu prea cred ca e așa, zic eu cu o urmă de îndoială.

 

– Ba da. Așteptăm normele de aplicare și vedem de când se aplică pentru că nu e sigur că sunt bani să poată intra în vigoare de la 1 iulie. (ulterior, am sunat la Ministerul Finanțelor și am aflat că sunt bani și intră în vigoare de la 1 iulie 2016) Dvs, dacă vreți, depuneti cerere să intrați în concediu fără plată si așteptați să intre în vigoare și vedeți atunci dacă vi se aplică.

 

 

 

Am terminat conversația cu gândul că sunt foarte ghinionistă. Vorbisem cu un angajat al serviciului care trebuie să aplice noile reglementări așa că, era clară situația. Si totuși, am cautat legea și am început să citesc. Și surpiză! Articolul III aliniaitul a)  este fix despre mine:

 

Art. III.

 

(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

 

  1. a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  La Turnu, Sederhat şi Pecica se colectează deşeuri electrice

 

  1. b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

 

  1. c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

 

(2) În aplicarea alin. (1) se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice. ( Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a confirmat duminică, in emisiunea Dupa 20 de ani de la PROTV,  că legea se aplică tuturor părinților care au copii mai mici de doi ani, indiferent pentru ce perioadă au optat inițial să stea acasă cu copilul)

 

Asadar, mamele sau tații care s-au întors la serviciu pentru că vechea legea îi obliga să o facă dupa 11 luni de la nașterea copilului, pot să renunțe la stimulentul de inserție de 500 de lei lunar, și să se întoarcă în concediu maternal pe baza unei cereri și a dovezii că și-au suspendat activitatea la serviciu. Indemnizția de creștere a copilului va fi de 85% din media veniturilor realizate în anul anterior nașterii, fără plafon.

 

Am sunat din nou la Serviciul de Asistență Socială și l-am rugat pe angajat să citim împreună, cu voce tare, articolul III. Mi-a dat dreptate. Se aplică și mamelor care s-au întors la serviciu. Nu vreau să mă gândesc câți părinți au aflat de la el că nu beneficiaza de noua lege.

 

In numai o săptămână două prietene au fost suprinse să afle că deși s-au întors la serviciu, pot opta să se revină în concediu maternal. Amândouă erau sigure că nu intră sub incidența noii legi pentru că au optat inițial să stea acasă doar un an. Asa că, dacă știți părinți care au copii mai mici de doi ani și s-au întors la serviciu sau urmează să se întoarcă înainte de 1 iulie, dați-le să citească articolul acesta. Le veți face cea mai mare bucurie.

Categorie: arad
Tags: concediu maternal, intorsi, lege, parinti, serviciu, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici