Concert cameral în această seară la Filarmonică

afis 29 oct 2016

O seară intimă de recital, o muzică plină de rafinament şi un oaspete francez, acordeonistul Pascal Contet, sunt atuurile unei invitaţii pe care Filarmonica de Stat Arad, împreună cu Institutul Francez din Timişoara o adresează  iubitorilor de inedit.

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, genul cameral revine în prim planul spaţiului de audiţie, printr-un itinerariu trasat cu abilitate şi inspiraţie.

De la barocul francez şi italian şi partiturile lui François Couperin şi Domenico Scarlatti, la armoniile, ritmurile şi proverbialul umor al lui Astor Piazzolla, dar şi solistica lui Yann Robin sau propriile autografe Pascal Contet, timpul rezervat muzicii se scurge printre texturile armonice şi timbrele penetrante ale unui instrument cu o  identitate remarcabilă.

Ea se regăseşte deopotrivă în transcripţiile lucrărilor de provenienţă clasică, dar şi în creaţiile special dedicate ale ultimelor decenii, care i-au permis acordeonului să cucerească într-un mod ireversibil scena de concert.

 

Portret – Pascal Contet

 

Pascal Contet a început practica muzicală în Franţa.Urmează studiile superioare la Fribourg în Elveţia, la Universitatea de Muzică din Hanovra, la Conservatorul Regal din Copenhaga şi Academia de arte din Graz. Talentul lui este repede recunoscut. Laureat al Fundaţiilor Cziffra (1983) şi Menuhin (1986), primeşte premiul Fundaţiei Bleustein-Blanchet pentru Vocaţie în 1989. Începând din 1993 pune bazele unui nou repertoriu pentru acordeon. Va realiza în primă audiţie numeroase capodopere ale compozitorilor contemporani: Georges AperghisClaude BallifLuciano BerioEdith Canat de Chizy, Bernard Cavanna, Jean-Pierre Drouet, Peter EötvösPhilippe FénelonJean FrançaixSofia GoubaïdoulinaBruno Mantovani, Jacques Rebotier. Este invitat în mod constant  la festivaluri  precum Présences – Radio France, Royaumont,  Flâneries de Reims, Francophonies – Limoges, Lisabona, Berlin, Geneva, Lausanne.

A colaborat ca solist cu  Orchestra simfonică a Radiodifuziunii franceze, Orchestra Suisse Romande, Orchestra Naţională a Operei din Paris, Orchestra de cameră din Lausanne sub direcţia unor mari dirijori precum Pierre BoulezEsa-Pekka Salonen, Jean-Claude Casadesus. Solist permanent al ansamblurilor 2E2M şi Ars Nova, a colaborat de asemenea şi cu grupurile Court-circuit, les Temps Modernes şi Ensemble Modern.

Pascal Contet nu se cantonează în repertoriul clasic contemporan. El abordează de asemenea improvizaţia alături de Joëlle Léandre şi se distinge în lumea jazz-ului: în 2007 primeşte titlul Artiste de l’Année aux Victoires Jazz pentru albumul său NU.

El participă de asemenea la proiecte teatrale cu Marie-Christine Barrault, Fabrice Melquiot sau congolezul Dieudonné Niangouna, la Festivalul de la Avignon , în 2009.

În domeniul pedagogic, predă începând din 1991 la Conservatorul de Muzică şi  Teatru din Berna, susţine clase de măiestrie la Shanghai, Peking, Seul, Hanovra… În 2008 animă sezonul de vară Jazzcampus în Clunisois. În 2010 este solicitat de Radio France, unde realizează emisiunea Des Vagues et des Lames, apoi în decembrie 2011, Nuit de l’Accordéon. Are la activ peste 40 de discuri, printre care CD-ul din 2015, Fantaisie lyrique, cu clarinetistul Paul Meyer, cu transcripţii de arii de operă.

 

  Concert simfonic, cu lucrări de Chopin și Schubert

 

La vârsta de patru ani am început să ating clapele pianului dezacordat al bunicii mele. Cu siguranţă asta s-a transformat, alături de melodiile mătuşii mele cântate la acordeon,  într-un amalgam de muzică pentru acordeon şi armonii contemporane de muzică clasică.

În Franţa, admirabilii mei instructori de la conservatoare prestigioase din Germania şi Danemarca, m-au inspirat să dezvolt, începând cu anul 1993, repertoriul meu unic. De atunci am făcut acelaşi lucru cu colegi muzicieni itineranţi, precum Bernard Cavanna, Bruno Mantovani, Franck Bedrossian şi J.T. Maldonado şi curând după aceea cu Philippe Hurel şi Yann Robin. Lucrări solo sau cu orchestră – nu contează, atâta timp cât muzica rămâne fermecătoare. Această sălbăticie a devenit o grădină mult mai aranjată, plină de experimente şi plante căţărătoare, precum improvizaţiile cu Joëlle Léandre, Carlos Zingaro sau Wu Wei printre alţii şi dansuri cu Odile Duboc, Mié Cocquempot, etc.  Călătorind în altă parte, uneori extrem de departe, în locuri precum China, Africa şi Mexico, locuri unde unii nu s-ar aştepta să mă găsească, este în opinia mea cea mai scurtă cale către inovaţie. Exemple de asemenea creativitate includ stilul componistic din Les Inepties Volantes,  al lui  Niangouna (2009, Festivalul de la Avignon), interpretări cu Marie – Christine Barault, muzica din noul film al lui François Marthouret, punerea în scenă a unor concerte neconvenţionale, transcripţii surpriză (Schubert de Cavanna cu Ars Nova sau 2 E2M) şi interpretări solo la cine-concerte, care ne permit să retrăim momentul în care filmul a fost creat de producator… şi în final, de ce să nu ne uităm în treacăt la istoria muzicii pe calea unei expoziţii itinerante a celor 80 de instrumente vechi, din propria mea colecţie.

 

                                                                                                Pascal Contet

 

FILARMONICA DE STAT ARAD

 

în parteneriat cu

 

INSTITUTUL FRANCEZ TIMIŞOARA

 

Sâmbătă 29 Octombrie 2016 ora 19.00

Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19

 

RECITAL

 

PASCAL CONTET – acordeon

Franţa

 

 

PASCAL CONTET   Au coeur- même

FRANÇOIS COUPERIN La « Visionaire »

Les Ombres Errantes

La Montflambert

(din volumul IV pentru clavecin)

PASCAL CONTET Mother

ASTOR PIAZZOLLA Contrabajeando

PASCAL CONTET Over the Mountains

DOMENICO SCARLATTI Sonata în si minor

YANN ROBIN Draft 1

ASTOR PIAZZOLLA Sentido unico

PASCAL CONTET Final

JACQUES REBOTIER Peut-être

 

Categorie: arad
Tags: cameral, casa armatei, concert, dirijor, filarmonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici