Concert de muzică contemporană, sub semnul Festivalului Intrada

afis 27 28 oct 2016

Seara de Joi, 27 octombrie 2016, este dedicată muzicii zilelor noastre, concertul simfonic de la ora 19.00, organizat în Cercul Militar de pe B-dul Decebal nr.19, fiind asociat experienţelor artistice contemporane.

Invitată să susţină în seara de 28 octombrie, la Timişoara, deschiderea celei de a treia ediţii a Festivalului Internațional de Muzică Nouă „Intrada”, orchestra simfonică îşi dedică eforturile acestei săptămâni unor partituri actuale, diverse şi originale. Propuse de organizatori, ele coagulează experienţe şi căutări, limbaje definite, preconizate să informeze auditorul modern şi să îl introducă în prezentul sonor al celor consacraţi.

Cu suportul unui ansamblu orchestral clasic se încheagă un tablou cu autografe multiple: Sebastian Androne, Xiaoyong Chen, Maia Ciobanu, Jeannot Heinen, Michael Huber.

Dirijorul invitat al serii de joi este austriacul Karlheinz Siessl, iar soliştii partiturilor programate clarinetistul Cristian Miclea şi pianistul Michael Schöch.

 

Portret – Karlheinz Siessl

 

Karlheinz Siessl s-a născut la Brixen în 1971. În 1991 a început să studieze muzicologia la Universitatea din Innsbruck şi între 1992 şi 1997 a urmat cursuri de tubă, dirijat coral şi grupuri instrumentale la Conservatorul de Stat din Tirol. În 1994 a început să lucreze ca profesor de pian în cadrul programului şcolilor statale de muzică din Tirol. În 1998 a fondat orchestra Akademia St. Blasius, iar de-a ungul timpului a cântat cu diferite ansambluri precum Ansamblul Tirolian de Muzică Nouă, Ansamblul Plus, Ansamblul Wahnsang, corul de cameră a Societăţii Academiei de muzică, etc. A funcţionat în mod adiţional ca supliment la orchestra simfonică Tiroleză din Innsbruck. Din 2005 a conlucrat în mod regulat cu Muzeul Tirolez de Stat şi Institutul Tirolez pentru cercetare muzicală. A realizat numeroase înregistrări pe CD.

 

            Portret – Cristian Miclea

 

          Cristian Miclea şi-a început formarea muzicală la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă  din Cluj-Napoca la clasa prof. Laszló Gheorghe, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din aceeaşi localitate la clasa prof.univ.dr. Ioan Goilă. Este laureat al Olimpiadelor Naţionale cu Premiul I (1992,1994,1995,1996) şi Premiul Absolut (1996). În 1999 a participat la  clasele de măiestrie ale profesorului Michel Arrignon de la Conservatoire National Superieur de Paris. A susţinut mai multe concerte şi recitaluri de muzică de cameră pe scenele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Sibiu. Între 1999-2008 a fost instrumentist în orchestra Filarmonicii din Arad, din anul 2014 fiind lector universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara. A colaborat cu Filarmonica Banatul Timişoara, Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca şi Orchestra Europasymphony.

  LOVITURĂ de proporţii pentru echipa Dinamo

Ca solist, Cristian Miclea a fost acompaniat în repetate rânduri de orchestre simfonice din Cluj-Napoca şi Arad. A susinut de asemenea numeroase recitaluri de muzică de cameră în ţară (Sibiu, Câlnic, Cluj-Napoca, Arad şi Timişoara) şi în străinătate (Shanghai).

A apărut frecvent, la posturi locale şi naţionale, la Televiziunea Română (1994, 1999, 2004, 2007, 2010).

 

Portret – Michael Schöch

 

Michael Schöch este unul dintre puţinii muzicieni cu performanţe egale în ceea ce priveşte domeniul pianului şi al orgii. Odată cu acordarea premiului I la Concursul internaţional de muzică ARD la categoria orgă, un premiu care a fost emis din nou după o pauză de 40 de ani, a început o carieră de scenă în locaţii celebre (Konzerthaus din Viena, Gewandhaus din Leipzig, Philharmonie im Gasteig München, Herkulessaal din München, Semperoper din Dresda, Filarmonica din Berlin, Catedralele din Riga, Passau, Merseburg, Mainz şi Speyer), cu orchestre renumite (Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, orchestra simfonică din Berlin  Orchestra de cameră din Stuttgart, Orchestra simfonică tiroliană din Innsbruck, orchestra operei din Rouen).

Interpretările sale sunt arhivate în numeroase înregistrări radio (ORF, BR, SWR, Deutschlandsradio) precum şi numeroase producţii de albume.Ultimele înregistrări cuprind toate lucrările pentru pian şi orgă de Julius Reubke (Oehms Classics) şi integrala sonatelor pentru clarinet de Max Reger (cu clarinetistul R. Oberaigner, MGD).

Michael Schöch a studiat pianul la Innsbruck (Bozidar Noev), München (Gerhare Oppitz) şi Salzburg (Pavel Gililov) şi orga la München (Edgar Krapp). Din 2015 este profesor de orgă la Tiroler Landeskonservatorium.

 

Festivalul INTRADA al Filarmonicii Banatul Timișoara ediţia a III-a

Joi 27 Octombrie 2016 ora 19.00

Sala Cercului Militar B-dul Decebal nr. 19 Arad

 

Vineri             28 Octombrie 2016 ora 19.00

Sala Capitol Timişoara

 

CONCERT SIMFONIC 

 

Dirijor KARLHEINZ SIESSL

Austria

Solisti CRISTIAN MICLEA – clarinet

MICHAEL SCHÖCH – pian

Austria

 

Program

 

Sebastian Androne  Metanoia (p.a.a.)

Xiaoyong Chen Floating Colours

Maia Ciobanu  Concert pentru clarinet şi orchestră

Jeannot Heinen Suita nr.3 pentru orchestră de coarde

Michael Huber Concert pentru pian şi orchestră

Categorie: arad
Tags: concert, dirijor, filarmonica, pupitru, simfonie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici