Concertul de Anul Nou de la Viena: Beethoven îşi face debutul. „Marşul lui Radetzky”, modificat

CBA90A48 113C 4B1B BEFB BA9CE7E2C220

Pentru prima dată o lucrare a lui Ludwig van Beethoven va fi interpretată în cel mai mediatizat concert din lume, cel de Anul Nou de la Viena, cu un program alcătuit în mare parte din valsuri. Aceasta nu va fi singura noutate. Versiunea „Marşului lui Radetzky”, care încheie în fiecare an evenimentul, va fi modificată, iar la pupitrul Filarmonicii din Viena va sta pentru prima dată dirijorul leton Andris Nelsons, în vârstă de 41 de ani.

Concertul de pe 1 ianuarie, de la Musikverein, va fi transmis în aproximativ 100 de ţări.

Deşi este prima dată când va dirija Concertul de Anul Nou, Nelsons colaborează cu filarmonica vieneză din 2010.

La conferinţa de presă care a avut loc vineri, el a spus că este „foarte fericit şi onorat” să poată dirija un concert atât de popular şi a promis că îi va imprima „pasiune şi veselie”, potrivit EFE, citată de 20minutos.es.

„Este un minunat început de an nou, să pornim cu ceva pozitiv pentru a da lumii posibilitatea de a fi mai bună decât până atunci”, a mai spus dirijorul, titular al Orchestrei Simfonice din Boston şi discipol al maestrului Mariss Jansons, care a murit în urmă cu câteva săptămâni.

Programul de anul acesta va cuprinde nouă piese noi – valsuri, polci şi marşuri compuse de familia Strauss, dar şi „12 Contradanses” al lui Beethoven, pentru a marca 250 de ani de la naşterea compozitorului.

Televiziunea austriacă ORF va difiza în pauza concertului un documentar dedicat compozitorului german care şi-a trăit mare parte din viaţă la Viena, unde a murit în 1827.

Daniel Froschauer, preşedinte al Filarmonicii, a menţionat şi faptul că, în 2020, Musikverein împlineşte 150 de ani.

  Arădenii au ocazia să participe la un concert de zile mari: Julio Iglesias va împărţi scena cu fiul său

Cele două momente de balet oferite de ORF în timpul concertului au fost realizate de coregraful spaniol José Carlos Martínez, fost director al Companiei Naţionale de Dans din Spania.

„Anul acesta vom interpreta o versiune diferită a «Marşului lui Radetzky»”, a explicat Froschauer. El a amintit că versiunea care a fost interpretată până acum fusese modificată în 1914 de compozitorul Leopold Weninger, care a fost apoi un proeminent membru al partidului nazist.

Din 1946, când a fost introdus ca final de concert, orchestrele au interpretat până în prezent acea versiune. Acum, obiectivul Filarmonicii este să ofere „Marşul”, compus în secolul XIX în onoarea unui mareşal al Imperiului Austriac care a luptat împotriva lui Napoleon, fără nicio urmă de trecut nazist.

„Ştim ce s-a întâmplat în trecut şi că nu trebuie să se repete”, a concluzionat Froschauer.

Austriacul Weninger, care a trăit în Germania începând cu 1909, s-a alăturat partidului nazist în 1932 şi a compus numeroase lucrări în care lăuda ideile antisemite şi xenofobe.

Concertul de Anul Nou a avut loc prima dată pe 31 decembrie 1939. Evenimentul a fost reluat pe 1 ianuarie 1941, sub numele de „Johann Strauss Concert”.

În 2020, va fi pentru a 61-a oară când acest concert va fi transmis de televiziuni din întreaga lume. La 1 ianuarie 2019, el a fost dirijat de germanul Christian Thielemann.

Categorie: mandri.ro
Tags: anul nou, concert, viena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici