Conducerile PSD şi ALDE aprobă azi lista de miniştri a cabinetului Grindeanu

guvern

Forurile de conducere ale PSD şi ALDE, Comitetul Executiv al social-democraţilor şi Biroul Politic al liberalilor, urmează să aprobe marţi lista viitorului Guvern, ce va fi condus de Sorin Grindeanu. Luni seară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că lista noului Cabinet este gata, viitorul Guvern urmând să aibă în componenţă opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE.

Liderii PSD se întrunesc marţi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru aprobarea componenţei Guvernului Grindeanu, iar de la aceeaşi oră se întâlnesc şi cei de la ALDE pentru p şedinţă de Birou Politic.

 

De la ora 15.00 urmează să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare.

 

Potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, patru ministere vor reveni ALDE. În ceea ce priveşte numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

 

Pe 30 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, anunţa că a stabilit, împreună cu liderii ALDE, calendarul de acţiuni, astfel încât noul Guvern să fie instalat ‘în cel mai scurt timp’. Astfel, marţi, 3 ianuarie, la ora 10,30, au loc Birouri permanente la Camera Deputaţilor şi Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se reunesc în plen. Tot marţi, de la ora 14.00, forurile de conducere ale PSD şi ALDE vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15,00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite ale celor două formaţiuni, pentru o prezentare scurtă a fiecărui ministru. Urmează ca între orele 16.00 şi 16.30 premierul desemnat să depună lista Executivului şi a programului de guvernare.

 

De la ora 17,00, se va desfăşura şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie. Miercuri, vor avea loc audieri în comisii şi votul de învestitură, după cum a precizat Liviu Dragnea.

 

Programul trasat de Dragnea

„Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8,00 dimineaţa şi 14,00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15,00 şi 18,00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României – o să trimitem o scrisoare comună – propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19,00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului“, a arătat preşedintele PSD. Şi premierul desemnat Sorin Grindeanu afirma, săptămâna trecută, că intenţionează să aibă prima şedinţă a noului Cabinet pe 4 ianuarie, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură şi mai ales dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc în aceeaşi zi.

 

„De azi dimineaţă de când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuţii legate de calendar. Dacă acest calendar – cu acea rezervă legată de depunerea jurământului – va fi respectat, atunci în aceeaşi seară, la ora 21,00, o să facem prima şedinţă de Guvern, unde vom emite ordonanţa de organizare a Guvernului şi, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege”, a declarat Grindeanu la conferinţa de presă din 30 decembrie.

Lista provizorie de miniştri:

 

Premier: Sorin Grindeanu (PSD), preşedinte al CJ Timiş.

 

Ministerul de Interne – Carmen Dan (PSD). A fost timp de opt ani consilier juridic la Consiliul Judeţean Teleorman, sub mandatele lui Liviu Dragnea. Apoi a ajuns prefect, iar din decembrie este senator.

  Salariaţii români obţin una dintre cele mai mari majorări salariale din Europa, însă creşterea inflaţiei va influenţa negativ rata câştigurilor

 

Ministerul Apărării- Georgian Pop (PSD). Fost preşedinte al Comisiei de control a SRI în legislatura trecută, Georgian Pop – aflat la al treilea mandat de parlamentar- face parte acum din Comisia de apărare şi ordine publică.

 

Ministerul Economiei – Mihai Tudose (PSD). A mai ocupat portofoliul Economiei în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, în Guvernul Ponta. Este vicepreşedinte al PSD.

 

Ministerul de Finanţe – Cristian Socol (PSD). A fost consilierul lui Victor Ponta cât timp acesta a fost premier, însă Liviu Dragnea caută la Finanţe mai degrabă un specialist, nu neapărat un om de partid.

 

Ministerul Justiţiei –Florin Iordache (PSD). Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Iordache este şi mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în Parlament.

 

Ministerul de Externe – George Ciamba (PSD)/ Teodor Meleşcanu (ALDE). Ciamba a fost ambasador al României în Grecia şi fost secretar de stat în MAE în timpul Guvernului Ponta, iar Meleşcanu a condus MAE între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2014.

 

Ministerul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall (PSD), preşedintele Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor.

 

Ministerul Fondurilor Europene – Mihaela Toader (PSD), director în cadrul ministerului în acest moment.

 

Ministerul Dezvoltării – Sevil Shhaideh (PSD). Propunerea refuzată de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, Shhaideh a mai condus Ministerul Dezvoltării după ce Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

 

Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu (PSD). A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii până în februarie 2016, când a fost eliberat din funcţie de Dacian Cioloş.

 

Ministerul pentru Tineret şi Sport – Gabriel Petrea (PSD), liderul tineretului social-democrat.

 

Ministerul Transporturilor – Marius Nica (PSD). A ocupat funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Ponta, a absolvit Academia de Informaţii, a lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii.

 

Ministerul Sănătăţii – Sorina Pintea (PSD). Este directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare şi deschide lista PSD Maramureş pentru Senat.

 

Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu (PSD), fost primar al Craiovei, aleasă deputat la alegerile din decembrie.

 

Ministerul Educaţiei – Mihnea Costoiu (PSD). Unul dintre locotenenţii Ecaterinei Andronescu, Costoiu a fost ministru delegat pentru Cercetare în Guvernul Ponta.

 

Ministerul IMM-urilor – Florin Jianu (PSD). A mai condus ministerul în perioada martie- decembrie 2014, ca tehnocrat.

 

Ministerul Apelor şi Pădurilor – Doina Pană (PSD), fost ministru pentru dialog social, cea căreia premierul Victor Ponta i s-a adresat astfel : „Ce faci, fă, Doino ? Aveai chef de nişte inundaţii?“.

 

Ministerul Energiei – Andrei Gerea (ALDE)/ Daniel Chiţoiu (ALDE). Gerea a fost ministrul Economiei în guvernarea Ponta, în timp ce Chiţoiu a condus Finanţele, tot cu Ponta premier.

 

Ministerul Mediului – Daniel Constantin (ALDE), fost ministru al Agriculturii.

 

Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Steluţa Cătăniciu (ALDE)/ Graţiela Gavrilescu (ALDE). Cătăniciu este deputat, iar Gavrilescu a fost ministru al Mediului.

 

Ministerul Comunicaţiilor – Sorin Câmpeanu (ALDE), fost ministru al Educaţiei şi premier interimar după demisia lui Victor Ponta.

 

Ministerul Turismului – Titus Mircea Dobre (PSD), deputat de Constanţa, la al doilea mandat.

 

Sursă: Adevărul  

Categorie: mandri.ro
Tags: guvern, importante, lista, Sorin Grindeanu. ministri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici