Conectivitatea cerebrală alterată și depresia la copii, asociate cu sărăcia

hepta 412683 ebeeea4a9f

Copiii care cresc într-un mediu sărac au o conectivitate cerebrală alterată, susțin cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis.

imageResize 4

În urma unui studiu care a presupus scanarea creierului a 105 copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, cercetătorii au descoperit că structurile-cheie din creier sunt conectate diferit la copiii săraci față de cei crescuți în medii mai înstărite. În special hipocampusul — o structură cerebrală deosebit de importantă pentru învățare, memorie și reglarea stresului — și amigdala — o arie corticală legată de stres și emoție — se conectează diferit la alte regiuni ale creierului la copiii săraci față de cei care provin din familii cu venituri mai mari.

Potrivit cercetătorilor, aceste conexiuni, vizualizate cu ajutorul scanării MRI, s-au dovedit mai slabe, în funcție de gradul de sărăcie la care a fost expus un copil. Mai precis, cu cât mai săracă este familia în care crește copilul, cu atât mai probabil este ca hipocampusul și amigdala să se conecteze la alte structuri ale creierului într-un mod caracterizat de cercetători drept unul mai slab. În plus, potrivit cercetătorilor, copiii preșcolari mai săraci s-au dovedit cu mult mai susceptibili de a prezenta simptome de depresie clinică, atunci când au ajuns la vârsta școlarizării, decât cei proveniți din medii mai înstărite.

“Cercetările noastre anterioare au demonstrat că anatomia creierului poate arăta diferit la copiii săraci, în condițiile în care dimensiunea hipocampusului și amigdalei a apărut frecvent alterată la copiii crescuți în sărăcie”, au declarat Deanna M. Barch, principala autoare a studiului și președinta Departamentului de Științe Psihologice și Cognitive din cadrul Universității Washington, și Gregory B. Couch, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină din cadrul aceleiași universități. “În acest studiu am constatat că modul în care aceste structuri se conectează cu restul creierului se schimbă în moduri despre care credem că ajută mai puțin la reglarea emoției și stresului”, au adăugat cei doi cercetători.

  Cumplit: din cauza crizei alimentelor, în Venezuela se mănâncă câini, pisici şi porumbei

Studiul a fost publicat online la 15 ianuarie în revista The American Journal of Psychiatry.

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici