Cu zeci de peșteri, Vâlcea deține unul din cele mai mari bazine speologice din România

pester

Cu peste 70 de peșteri în toată zona montană, Vâlcea deține unul din cele mai mari bazine speologice din România, bazin care, în următorii cinci ani, ar urma să fie cartografiat și inclus în regim turistic.

Deja primele 25 de peșteri din zona canionului Cernei sunt în plin proces de cartografiere, un club speologic din Brașov începând, din toamna anului trecut, un amplu proiect de cercetare a acestora și includerea în prima etapă turistică.

“Nu spun că ar fi cel mai mare bazin speologic din România, dar ne aflăm printre județele cu cele mai multe peșteri din țară, grupate în toate zonele montane. În Făgăraș, în Lotru, în Parâng, în Căpățânii, sunt peșteri, unele aproape deloc cercetate, altele efectiv sunt arii protejate, pentru că ascund cu adevărat minuni, cum ar fi Peștera Lacului Verde, Peștera Perlelor sau a Caprelor. Sunt peșteri care, în următorii cinci ani, vor face parte din zestrea turistică a acestui județ, alături de celelalte peste 500 de obiective turistice de patrimoniu”, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Lera, șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo din Vâlcea.

Astfel, în munții Făgăraș, Vâlcea deține 8 peșteri verticale în Coți, în munții Cozia, peșterile din masivul Ciortea. Pe Valea Latoriței, în Chei, sunt nu mai puțin de 20 de peșteri, una din cele mai cunoscute fiind Peștera Laptelui, același număr de peșteri, în Munții Târnovului.

Pește 30 de peșteri se află în Canionul Cheii, aici, un număr de 10 fiind declarate arii protejate datorită speciilor de lilieci, desenelor rupestre, unor stalagmite uriașe, fosilelor de urs preistoric. Una dintre peșteri deține un lac subteran cu un colorit verde-smarald, altă peșteră nu formează stalagmite, ci mai multe sfere calcaroase de diferite culori, în podeaua cavernei, denumite perle.

  Universitatea ‘’Aurel Vlaicu’’din Arad organizează Conferinţa Internaţională COMSYMBOL

În zona Cernei, există unele dintre cele mai lungi peșteri din județ, care depășesc și 3.000 de metri în galerie.

sursa: www.agerpres.ro; foto: amfostacolo.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: bazin speologic, pesteri, speologie, Turism, valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici