Cum arătau primele autobuze care circulau în Arad. Se împlinesc 110 ani de la apariţia lor pe străzi!

Autobuz in fata garii 1908

La data de 20 iulie 1908 s-au pus in circulatie in Arad primele 8 autobuze achizitionate de Primaria Municipiului Arad, marcand astfel inceputul in tara a transportului public organizat cu autobuzele.

Dar pana la aceasta data memorabila s-au parcurs si consumat etape determinante in a oferi publicului din Arad un mijloc de transport aflat la inceputurile utilizarii( Londra in 1904, Berlin in 1905, Paris in 1906) ,dar care notifica administratia municipala ca un promotor a progresului tehnic al perioadei de inceputa sec. XX.

Prin concesiunea din 6 iulie 1869 pentru 50 de ani incheiata cu ,,Societatea de cale ferata rutiera si fabrica de caramizi SA” Aradul a fost al doilea oras din tara care a beneficiat de un transport public cu tramvaie tractate de cai, transport care in timp s-a dovedit ca necorespunzator stadiului de dezvoltare economic al municipiului. In aceasta situatie municipalitatea isi propune un program ambitios de a promova un transport public bazat pe autobuze, vehicule aflate la inceput de drum si utilizate in unele metropole dezvoltate si cu stare economica din Europa si America.

In urma unor dezbateri in consiliul local si initierea finantarii, promovarea unui regulament care sa reglementeze circulatia acestora pe strazile orasului, s-a organizat o licitatie pentru livrarea a 8 autobuze la care au participat la data de 30.07.1906 un numar de 11 firme. In urma analizelor ofertelor s-a atribuit achizitia catre firma ,,Westinghause”-Le Havre, care s-a angajat ca sa asambleze in Arad aceste autobuze la fabrica de automobile MARTA infiinta si construita ( in anul 1908 ) de concernul Westinghouse pe un teren pus la dispozitie de municipalitate

Autobuz in fata garii 1908

Prin contractul nr 14382 / 1907 se comanda firmei Westinghause din Le Havre ( filiala a concernului american) un numar de opt autobuze la pretul unitar de 24.650 coroane, cu un termen de livrare de 6 luni. Autobuzul achizitionat avea o putere de 20 CP aprindere electromagnetica si putea transporta un numar de 16 calatori pe scaune si 6 in picioare pe platforma inferioara ,iar la etaj existau 18 locuri pe scaune . Autobuzul constructiv era cu etaj si era produs pentru a circula pe partea stanga a drumului, reglementare care exista in legislatia imperiala (Austro-Ungaria) la acele timpuri, fapt ce prevedea ca platformele de acces in autobus sa fie amplasate pe partea stanga.

  BOSCH ocoleste Aradul.SIMERIA: Investiția BOSCH ar putea aduce 2500 de noi locuri de muncă!

Regulamentul de circulatie aprobat de municipalitate stabilea vitezele de circulatie la 10 km/h pe strazile aglomerate, 12 km/h pe strazile mai putin circulate si 20 km/h la periferie. Deasemenea au fost stabilite si traseele pe care se circula:

  1. Piata Libertatii (actuala Avram Iancu) – Gara
  2. Piata Libertatii – stra Oborului – Calea Pecicai (actual Aurel Vlaicu)
  3. Calea Pecicai – Gai

precum si pretul unei calatorii: 12 fileri pentru jumatate din traseu si 24 fileri pentru intreg traseul.

In baza unei hotarari a municipalitatii (octombrie 1907) si a aprobarilor primite de la Ministerul Internelor de la Budapesta, s-a trecut la recrutarea celor care urmeaza a deveni soferi. Instruirea s-a facut in baza unui program sub supravegherea ,,inginerului sef” al orasului. Cei opt candidati au semnat in prealabil o declaratie cu obligatiile cele revin in perioada si dupa terminarea cursului. In urma acestei actiuni putem notifica ca in noiembrie 1907 la Arad a inceput sa functioneze ,,prima scoala de soferi si mecanici de intretinere auto” de pe actualul teritoriu al tarii.

In anul 1910 se schimba regulamentul de circulatie (se generalizeaza in intreaga tara), circulatia desfasurandu-se pe partea dreapta.

In urma declararii starii de razboi (28 iulie 1914) de catre autoritatea imperiala (Austro-Ungaria) pentru Serbia, la patru zile mai tarziu autobuzele au fost rechizitionate pentru nevoile armatei, acestea au fost preluate si transformate in autovehicule de transport materiale pentru nevoile armatei si au insotit armata in zonele de nord ale tarii. Pe masura ce nu mai puteau fi reparate, au fost abandonate si nu au mai revenit in oras.

Aceasta a fost istoria primelor autobuze cu etaj produse si utilizate de prima societate de transport propietate a municipalitati.In anii care au urmat transporul public in Arad trece prin etape successive de dezvoltare ,astazi ponderea transportului fiind realizata pe oretea de transport cu tramvaie.

GALERIE FOTO : https://www.facebook.com/pg/ctparad/photos/?tab=album&album_id=1866073373634093

Sursă: CTP Arad

Categorie: arad
Tags: arad, autobuze, primele, stiri, transport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici