Cum convingeţi copilul să-şi facă temele fără lacrimi şi fără dramă: 10 moduri de a pune punct „războiului”

landscape 1439477408 girl doing homework

Când vine vorba despre teme, părinţii se lasă adesea păcăliţi dau înduplecaţi de scuzele copiilor, care de cele mai multe ori sunt minciuni. Părinţii le pot arăta însă cum să fie eficienţi când învaţă, care sunt priorităţile şi cum se pot concentra astfel încât să le rămână timp şi pentru distracţie.

„Le-am făcut la şcoală”, „Nu ne-au dat teme astăzi”, „Nu prea contează la notă”, „Profesorul nu se uită niciodată pe teme oricum”, „Tema asta era opţională”, sunt doar câteva exemple din pretextele inventate de cei mici pentru a scăpa de supliciul temelor.

În postura de părinţi, să auziţi aceste cuvinte poate fi suficient pentru a vă sări ţandăra. Un sfat este să nu lăsaţi emoţiile să prevaleze în faţa responsabilităţii pe care copiii voştri în ceea ce priveşte temele şi pregătirea pentru şcoală. Iată câteva sugestii despre cum să vă convingeţi copiii să-şi facă datoria, după cum sunt prezentate de psihologul american Jeffrey Bernstein, autor al cărţilor „Cum să ai un copil ascultător în 10 zile” şi „Cum să ai un copil atent în 10 zile”:

1. RENUNŢAŢI LA CICĂLEALĂ

Cicăleala duce la aversiune şi la ruşine, care nu ajută deloc în astfel de cazuri. În loc să-i cicăliţi, încercaţi să-i abordaţi cu calm. Un mod în care v-aţi susţine copiii ar fi să le spuneţi: „Văd că eşti frustrat. Hai să găsim o modalitate de a te ajuta să-ţi reintri în normal cu temele/ pregătirea şcolară”.

2. ÎNCURAJAŢI EFORTUL, NU PERFECŢIUNEA

Vorbiţi-le cu atenţie şi consideraţie copiilor în momentele dificile, aceştia tind să se intimideze atunci când nu înţeleg o disciplină. S-ar putea să se autosugestioneze cu fraze precum: „Nu pot face acest lucru”. Chiar dacă gândesc cu adevărat acest lucru, părinţii ar putea auzi comentarii de genul „Urăsc asta” sau „este o idioţenie”. Reamintiţi-le copiilor sau adolescenţilor voştri faptul că să-ţi dai interesul este mai bine decât să nu faci absolut nimic.

3. PRIORITIZAŢI

Antrenaţi-i şi încurajaţi-i în legătură cu ordinea în care trebuie făcute temele pentru acasă. Aceasta ar trebui să fie în funcţie de urgenţă, de complexitate şi de volum. În acelaşi timp, trebuie să vă analizaţi copiii şi să ştiţi cum funcţionează ei, dacă dau randament începând cu teme mai uşoare şi sfârşind cu cele grele sau invers.

  Medicul lui Berlusconi : Nu mai terorizați această țară! Virusul nu mai există!

4. PAUZE BINE GÂNDITE

Sortaţi şi grupaţi temele, făcându-le copiilor voştri un program care să includă pauze după fiecare grupaj de teme. În pauză, este recomandată o plimbare sau oferiţi-le un măr drept gustare, care are efect energizant, dar este mai sănătos decât o ciocolată sau un pahar cu suc.

5. ANTRENAMENT PENTRU CONCENTRARE 

Sfătuiţi-vă copilul să se concentreze intens asupra unei probleme timp de 15 minute fără întrerupere, apoi să ia o pauză dacă simte că nu mai poate să fie atent. În timp, se va obişnui să depăşească această perioadă şi va vedea că nu este atât de greu să te concentrezi la ceea ce ai de făcut.

6. NU INSTITUIŢI PEDEPSE

Dacă neîndeplinirea atribuţiilor în materie de şcoală a copiilor voştri se va solda cu pedepse sau alt gen de consecinţe, este posibil ca aceştia să aibă ulterior un comportament rebel. Dacă totuşi alegeţi să îi pedepsiţi, nu ţipaţi la ei. Cereţi-le copiilor voştri să vă ajute să îi motivaţi prin recompense şi nu prin pedepse.

7. ÎNCURAJAŢI CONEXIUNEA PROFESOR-ELEV

Încurajaţi elevii să stabilească o legătură cu un profesor pe care îl apreciază, pentru că mulţi elevi sunt stimulaţi să înveţe mai bine atunci când găsesc un cadru didactic care îi inspiră şi le insuflă dragostea faţă de materia pe care o predau.

8. SCHIMBAŢI MEDIUL ÎN CARE ÎŞI FAC TEMELE ŞI ÎN CARE STUDIAZĂ

Decoraţi-le camera cu un poster care are un mesaj inspiraţional, le poate deschide apetitul pentru cunoaştere, sau îl puteţi muta în altă cameră ca sa înveţe. Uneori, schimbările atrag după sine şi mai multe schimbări.

9. ÎNCURAJAŢI COPIII SĂ-ŞI FOLOSEASCĂ TIMPUL INTELIGENT

Atunci când există posibilitatea ca cei mici să-şi facă temele într-un cadru supravegheat sau la un afterschool, explicaţi-le că mai multe teme făcute înainte de a ajunge acasă înseamnă mai mult timp liber petrecut împreună.

10. OFERIŢI-LE COPIILOR RĂGAZ PENTRU DISTRACŢIE

Observaţi totodată dacă aceştia se grăbesc să îşi termine temele pentru a avea parte de relaxare şi de distracţie. Distracţia precum televizorul, convorbirile telefonice sau navigarea pe internet este uneori binevenită, dar trebuie să fiţi atenţi să impuneţi anumite limite.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici