„Cheltuielile aferente serviciilor de management, consultanță, asistență sau altor servicii furnizate de o entitate afiliată nerezidentă în România nu vor mai putea fi deduse din impozitul pe profit. În cazul în care companiile continuă să deducă astfel de cheltuieli, vor fi sancționate cu o amendă echivalentă cu dublul valorii deduse”, explică inițiatorii legii, senatorul PNL și fost ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, și deputatul PNL Bogdan Huțucă, președinte al comisiei buget-finanțe.
Pentru a preveni deducerea mascată a acestor cheltuieli sub alte forme, proiectul prevede sancțiuni severe pentru nerespectarea regulilor fiscale, inclusiv diminuarea artificială a bazei impozabile, care va fi penalizată cu o amendă echivalentă cu valoarea dedusă prin tranzacții artificiale.
Astfel, se propune eliminarea definitivă a posibilității de utilizare a „management fee-urilor” și a altor cheltuieli de administrare disimulate, care reduc artificial impozitul pe profit și permit externalizarea acestuia. Sancțiunile propuse sunt menite să descurajeze aceste practici, se precizează în textul proiectului de lege.
Proiectul, inițiat de Alexandru Nazare și Bogdan Huțucă și susținut de alți trei parlamentari PNL, beneficiază de sprijinul conducerii partidului.
„România trebuie să implementeze prevederile Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016, care stabilește norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale. Această directivă impune ca statele membre să asigure că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea adăugată”, subliniază inițiatorii în expunerea de motive anexată proiectului de lege.
Reprezentanții PNL afirmă că această inițiativă legislativă ar putea aduce schimbări importante în veniturile fiscale ale României pe termen scurt, mediu și lung și ar avea efecte benefice asupra concurenței pe piața națională. „Dacă Parlamentul va adopta această măsură, următorul pas ar fi să eliminăm impozitul suplimentar pe cifra de afaceri de 1% aplicat marilor companii, care nu mai este practicat în alte țări ale Uniunii Europene”, spun Alexandru Nazare și Bogdan Huțucă, co-inițiatorii propunerii.
Proiectul de lege va fi discutat în prima fază în Senat, iar Camera Deputaților va fi forul decizional în această privință.
De asemenea, trebuie menționat că Guvernul a prezentat un pachet de măsuri fiscale în Parlament pentru a reduce deficitul bugetar. Printre acestea se numără obligația ca multinaționalele cu o cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de euro să plătească un impozit pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.