Ancheta în cazul Delia Podea, medic psihiatru din Arad, vizată în dosarul privind studii clinice pentru autorizarea unor medicamente, a pornit după ce procurorii au primit infomaţii că persoane perfect sănătoase se pensionau pe motive medicale. Unul dintre martori a povestit cum s-a internat într-un spital de nebuni, deşi era perfect sănătos, deoarece voia să se pensioneze. În salonul de spital, el a dat peste alte persoane sănătoase.
În dosarul instrumentat de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, 50 de medici psihiatri sunt cerectaţi că ar fi testat medicamente în mod ilegal.
Mai mulţi bolnavi care sufereau de probleme psihiatrice au fost, fără să ştie, cobai în cadrul unor experimente medicale. Testele clinice la care aceştia erau supuşi fără voie erau folosite pentru introducerea pe piaţă a unor noi substanţe. Însă de multe ori şi rezultatele privind eficienţa medicamentelor erau trucate, susţin procurorii SUPC. Ororile au fost descoperite în timpul unei anchete privind pensionări ilegale pe caz de boală.
Ancheta a vizat-o, iniţial, doar pe Şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Delia Podea. Acuzaţiile: luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. Săptămâna aceasta, Tribunalul Bucureşti a emis un mandate de arestare de 30 de zile, dar sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
„În ţară nu am o pensie de vârstă sau medicală”
Una dintre persoanele care au apelat la „serviciile” Deliei Podea a povestit procurorilor SUPC că ea lucre în străinătate şi că nu plătea taxele pentru pensie în România. Aşa că s-a gândit să iasă la pensie pe motive medicale.
„În ţară nu am o pensie de vârstă sau medicală. În aceste condiţii dorind să am un venit sigur, respectiv o pensie de invaliditate, m-am gândit să-i solicit sprijinul doctoriţei Podea Delia pentru a o întreba dacă mă poate ajuta în acest sens. Astfel, în ziua respectivă am întrebat-o pe doamna doctor dacă la vârsta mea de 44 de ani pot obţine o pensie medicală. Aceasta mi-a spus că în principiu se poate dar mai greu, întrucât << în ziua de astăzi sunt mai mult cu ochii pe ei şi nu se poate aşa uşor pentru că durează mai mult timp fiind nevoie de mai multe internări >>, respectiv trei – patru internări. Mi-a spus că urmează să ne mai auzim în acest sens, dacă sunt de acord,şi să o caut lunea seara la cabinet, precizându-mi încă o dată că : << Şi e mult mai greu decât a fost >>. Mi-a spus că mă poate interna dar dacă am asigurare şi card de sănătate. I-am spus că am asigurare dar după soţ”.
Cum a început totul: monitorizarea cabinetului
În paralel, procurorii SUPC monitorizau cabinetul medical al Delia Podea şi au interceptat discuţiile.Principalele probleme erau faptul că femeia lucra în străinătate, nu plătea niciun ban pentru fondul de pensii sau asigurări medicale şi era tînără, doar 44 de ani.
Delia Podea: (n.o. neinteligibil) Acuma? Exclus. (n.o. neinteligibil) dacă nici nu lucraţi…
Doamna: Am lucrat aicea, dar…
Delia Podea: (n.o. neinteligibil) Foarte tânără.
Doamna: (n.o. neinteligibil)
Delia Podea: (n.o. neinteligibil) Trebe multe spitalizări…
Doamna: Aa…
Delia Podea:… cel puţin trei, patru.
Doamna: Da?
Delia Podea: Da.
Doamna: Păi, orice trebuie io aş fi dispusă…
Delia Podea: Nu ştiu… Cîţi ani aveţi?
Doamna: 44.
Delia Podea: Uitaţi… chestia asta.
Doamna: Da?
Delia Podea: Sunteţi foarte tânără.
Doamna: (n.o. neinteligibil)
Delia Podea: Altă lume, alte legi… S-a schimbat foarte mult legislaţia.
Doamna: Îhî.
Delia Podea: Foarte mult. Şi-i foarte greu şi dificil. (n.o. neinteligibil) şi-o plătit asigurări şi tot ce trebuie…
Doamna: Se poate, atuncea?
Delia Podea: Nu ştiu să vă spun. Nu pot să spun că se poate sau nu (n.o. neinteligibil) destul de complicat
Doamna: Îhî.
Delia Podea: Şi e mult mai greu decât a fost.
Doamna: Poate de la anu’ (n.o. neinteligibil)
Delia Podea: Nu ştiu. Păi vedem… de la anu’ eventual, da.
Doamna: Vă mai caut, atuncea.
Delia Podea: Mă mai căutaţi. Mă găsiţi aicea lunea seara.
Doamna: Bine.
………………….
Delia Podea: Da, da, da, numai că pentru asta trebuie un pic de timp şi, mă rog, făcut un program şi mai… nişte lucruri luate în considerare.
Doamna: Îhî.
Delia Podea: Să aveţi asigurări, card de sănătate, deci…
Doamna: Am card de sănătate.
Delia Podea: Na, bun. Şi să plătiţi asigurările de sănătate, că fără alea nu putem să ne mişcăm.
Doamna: Aha, aha.
Delia Podea: Ştiţi… că nu se poate face nici o spitalizare că nu…
Doamna: Da, da, că nu-i asigurare.
Delia Podea: Păi, da. Asta-i obligatoriu.
Doamna: Io nu am plătit din cauză că… Deci io sunt asigurată da’ după soţ. Ştiţi?
Delia Podea: Da, e bine. E OK.
Doamna: Deci după soţ, deci io aş…
Delia Podea: Bine, bun, bine, dar asta când rămâneţi aicea şi vă hotărâţi.
Doamna: Aha.
Delia Podea: Bine?
Doamna: Bine. Şi atuncea vă mai caut.
Delia Podea: Mă căutaţi. (n.o. neinteligibil)
„Cum să mă pregătesc?”
Câteva zile mai târziu, femeia a revenit din nou la Delia Podea pentru a întreba cum trebuie să procedeze în aceste condiţii pentru obţinerea docmentelor medicale necesare pensionării, respectiv pentru internări. Cu această ocazie, Delia Podea a i-a spus că o poate interna dar să i-a legătura cu aceasta după 10 ianuarie, precizându-i încă o dată că toată procedura pentru pensionare durează aproape un an. Podea Delia i-a spus că ,,deci e o chestie care este în timp… nu veniţi o dată şi pe urmă…”. Întrucât ştia că obţine nişte documente medicale false, femeia a întrebat-o pe doctoriţă şi cât trebuie să-i plătescă în acest sens , spunându-i ,,cum să mă pregătesc?”. Aceasta i-a răspuns să aibă răbdare : ,,Cu răbdare. În primul rând, cu răbdare”, dându-i de înţeles că trebuie să-i dea o sumă de bani după internările fictive ce urmau să aibă loc. Delia Podea i-a spus că trebuie să stea internată efectiv şi că aceste internări nu vor fi doar pe hârtie.
Femeia a mai revenit de câteva ori la cabinetul Deliei Podea, pentru stabilirea datei de internare şi să-I precizezecă este asigurată medical după soţ, lucru care a fost verificat de medic. În urma discuţiilor purtate s-a stabilit ca după ce „pacienta” obţine toate documentele necesare internării, respectiv dovada plăţii că este asigurată, trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate şi cartea de identitate să se prezinte la medic Podea Delia pentru efectuarea internării.
S-a internat la nebuni deşi era perfect sănătoasă
Femeia a povestit procurorilor SUPC cum a decurs internarea într-un spital care trata afecţiunile psihiatrice.
„Am fost îndrumată de asistentul medical in salonul nr. 8, situat la etajul doi al imobilului. În salon mai erau două femei internate care apreciez eu că erau bolnave, una din discuţiile purtate cu acestea fiind pensionată iar cealaltă urma să se pensioneze. Arăt că am fost internată în jurul prânzului. După ce am fost internată au fost vizitată de către un medic rezident, care mi-a pus o serie de întrebări cu privire la simptomele bolii cu care am fost internată, respectiv debutul bolii cu care am fost diagnosticată la internare, simptome şi astfel de aspect, toate datele fiind notate de către medicul rezident într-un carneţel. A doua zi, s-a efectuat vizita medicală de dimineaţă de către medici rezidenţi, respectiv de trei doamne. Acestea m-au întrebat de ce sunt internată, dacă am încercat să mă sinucid, dacă mă simt singură şi alte aspecte iar eu am disimulat că am unele afecţiuni psihice. De data aceasta răspunsurile mele nu au mai fost notate în nicio hârtie. După vizita de dimineaţă, rezidentele mi-au spus că trebuie să merg la psiholog la cabinetul acestuia de la subsolul clădirii. Aici am fost consultată aproximativ o oră, unde am fost supusă unor teste specific.După consultaţia de la psiholog am revenit la salon iar seara asistentele au venit şi ne-au spus să mergem să luăm medicamentaţia. M-am deplasat la cabinetul asistentelor şi mi-a dat o pastilă pe care nu am luat-o”, a povestit falsul bolnav.
„Medicul a fost multumit de suma de bani, respective 300 euro”
Femeia a explicat că deoarece voia un bilet de învoie din spital, pentru week-end, s-a dus la Delia Podea. Ea a explicat procurorilor cum a decurs totul.
„I-am spus că am primit nişte bani de la soţul meu şi pentru că mă tem să nu îi ţin în salon am intenţia să îi ofer. Aceasta mi-a raspuns ca << e bine >>, moment in care i-am scos din geanta personala un plic conţinând 150 euro (în bancnote de câte 50 euro), şi simulând că nu am oferit toată suma pe care o aveam asupra mea şi pe care doream să i-o ofer i-am cerut plicul pe care mi l-a dat şi după ce m-am uitat în plic am mai adaugat dintr-un portofel inca 150 euro în plic şi I l-am înmanat doctoriţei Podea Delia care l-a luat şi la pus pe o etajeră din birou. Medicul a fost multumit de suma de bani, respective 300 euro, repetând in continuare << e bine, e bine >>. Am întrebat-o cât mă va costa per total toate internările iar aceasta mi-a spus că mai durează şi << Să ajungem la per total >>, iar la întrebarea mea dacă îi ofer 1.500 de euro este mulţumită,aceasta mi-a răspuns că : ,, Da, sigur că da.”
Întreaga scenăa fost înregistrată de procurorii SUPC.
Doamna: (n.o. neinteligibil) Am venit un pic pregătită, că…
Delia Podea: Bine.
Doamna:… mâine…
Delia Podea: Da.
Doamna: Aşa…
Delia Podea: Mergeţi învoită.
Doamna: Da?
Delia Podea: Bine.
„Şi io vă mulţumesc pentru servicii”
Pe imagini apare cum falsa pacientă caută în portofel şi scoate mai multe bancnote de 50 de euro pe care le introduce intr-un plic alb şi are loc următoarea discuţie:
Doamna: Staţi… staţi… staţi… staţi un pic… (n.o. se aude un fâşâit) Da… Vedeţi, că nu… numa’ 150 aicea. Cum Dumnezeu… îs aşa… Că ea mi-o dat două… şi un portofel, că io n-am avut. Şi io n-am vrut să ţin la mine, că vedeţi cum îi aicea. Vedeţi cum îi aicea, că no… Nu se poate… Uitaţi…
Delia Podea: Bine. (n.o. neinteligibil)
Doamna: Da. Bine. Uitaţi aici…
Delia Podea: Bun. Bine.
Doamna: Şi io vă mulţumesc pentru servicii…
Delia Podea: Bine.
În momentul deplasării, în interiorul cabinetului medical, de la birou către uşa de acces, între medic şi pacientă are loc următoarea discuţie , în care este stability preţul final pentru pensionare: 1.500 de euro.
Doamna: Că… Şi per total…?
Delia Podea: Poftim?
Doamna: Per total… cât?
Delia Podea: Să ajungem la per total. (n.o. râde)
Doamna: Nu, da… Da.
Delia Podea: În timp… În timp, doamnă. Acuma suntem de-abia la… prea la început.
Doamna: Da’ io de asta vă-ntreb, că vreau să stabilesc… mai am şi io alte proble… 1500 îi ok?
Delia Podea: Da, sigur.
Doamna: Îi ok?
Delia Podea: Da, sigur că da.
Doamna: Bine, doamnă scumpă. Vă mulţumesc şi…
Delia Podea: (n.o. neinteligibil)
Doamna: Doamne ajută!
Delia Podea: Doamne ajută! (n.o. neinteligibil)
Doamna: No, o zi faină!
Delia Podea: Mulţumesc. La revedere!
Doamna: No, mulţumesc!
Delia Podea: La revedere!
Doamna: Săru’ mâinile!
Ulterior, falsa pacientă părăseşte cabinetul medicului Podea Delia şi se îndreaptă spre salonul în care a fost internată.
Practica internărilor fictive
De asemenea, din declaraţia acesteia a reieşit că şi alte paciente dădeau bani pentru pensionare. ,,În cadrul discuţiilor cu colegele de salon dar şi cu o altă pacientă dintr-un salon alăturat am aflat că pentru fiecare internare se dă o anumită sumă de bani dr. Podea Delia, între 150 şi 250 de euro, sume care au fost oferite chiar de către acestea. Arăt că una dintre pacientele din salon se numea XXX şi a dat 200 de euro, iar cealaltă, care era pensionată, era din comuna Macea, se numea XXX şi a dat 50 de euro. Internările îi erau necesare pentru comisie pentru obţinerea deciziei de prelungire.”
Declaraţia se coroborează cu discuţia purtată în salon cu două paciente, care au confimat că internnările pe motive fictive, în vederea pensionării pe cazuri medicale, erau o practică.
Doamna: Da’ io, totuşi nu înţeleg… Acuma, şi dumneavoastră dacă sunteţi pensionată şi la fiecare internare trăbă dat tăt câte 50 de euro?
Pacient 1: Da, da’ o dată pe an.
Doamna: O da… Numa’ o dată pe an vă inter…
Pacient 2: Da.
Doamna:… internează?
Pacient 1: Da.
Doamna: E, nu mai mult.
Pacient 1: Nu.
Doamna: Aaa…
Pacient 2: Da, da’ de câte ori vii să te internezi, îi dai.
Doamna: Aha.
Pacient 2: Şi dacă vii la… peste trei luni, iară îi dai. La fiecare internare.
Doamna: Da, da’ dacă sunteţi numa’ o dată pe an, atunci…
Pacient 2: Io, numa’ o dată, da’ dacă mai vii tu…
Doamna: Aha…
Pacient 2: Deci, ai…
Doamna: Deci, de câte ori vin.
Pacient 2: Da.
Doamna: Aha… Şi perioada de… înainte de a băga dosaru’ să ăsta… să margă mai departe.
Pacient 2: Când îţi spune că te trimite la comisie. Atunci vii şi-ţi faci patru internări sau nu ştiu câte…
Doamna: Bine, dar dumneavoastră cât aţi fost tri internări, nu i-aţi dat 50, i-aţi dat… mă gândesc că mai mult. Nu? Io aşa am auzit de la femei… că dădeau mai mult.
Pacient 1: Nici io n-am dat mai mult.
Pacient 2: Nu am dat.
Doamna: În alea… În alea trei internări.
Pacient 1: DI… Numa’ Dina i-o dat mai mult.
Pacient 2: Cine?
Pacient 1: Dina, care o stat… Acuma, care o fost aici.
Pacient 2: Cât?
Pacient 1: I-o dat 200 de euro la fiecare internare.
Pacient 2: Io nu…
Pacient 1: Da’ şi i-o pus problema că îi dă 1000 total. Îi bine? Şi o zis că-i bine, no.
Doamna: Cum… O întrebat-o dacă-i bine?
Pacient 1: Da.
Doamna:…1000?
Pacient 1: Îhî.
Pacient 2: Plus alea 200-200?
Pacient 1: Nu, nu.
Doamna: În tota…
Pacient 1: În total.
Pacient 2: Deci, în total 1000?
Pacient 1: Nu…
Pacient 2: Dă-i aşe… Dă-i, câte ori vii, io zic, 2 milioane… Şi atuncea, ea ştie că vre să te pensionezi şi asta… Şi când îţi face asta, îi dai 1000 de euro şi… Nu?
Pacient 1: Da.
Doamna: Deci, după ce se termină, atuncea îi dai banii ăia cash? Aha…
Pacient 2: Aşa zice. Amu… Io nu i-am dat înainte nimica.
Pasionată de artă
Şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Arad, Delia Podea, acuzată că făcea teste ilegale, a investit în artă banii astfel obţinuţi, având o colecţie impresionantă de tablouri. După ce venea de la spital, psihiatrul se relaxa uitându-se pe operele unor pictori celebri.
Informaţiile apar în ancheta în care mai mulţi bolnavi care sufereau de probleme psihiatrice au fost, fără să ştie, cobai în cadrul unor experimente medicale. Testele clinice la care aceştia erau supuşi fără voie erau folosite pentru introducerea pe piaţă a unor noi medicamente. Atunci când procurorii din Parchetul General au percheziţionat vila Deliei Podea, din Arad, au descoperit că pereţii imobilului erau încărcaţi de picturi, în general peisaje.
Procurorii au pus sechestru pe 23 de tablouri, care au fost depuse, în custodie, la un muzeu din Arad. „Au fost alese cele mai valoroase opere de artă, în funcţie de cota de piaţă, cel mai scump a fost evaluat, la prima vedere, la 80.000 de euro. Este vorba de o pictură care ar fi fost realizată de Ion Ţuculescu (1910-1962). În perioada următoare, operele vor fi expertizate“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse judiciare. Acasă la psihiatru, procurorii au mai găsit aproximativ 4.000 de euro şi 20.000 de lei.
Cum este motivată arestarea
Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care coordonează această anchetă, arată care sunt motivele de arestare în cazul Deliei Podea. Cristodor susţine că privarea de libertate în acet caz este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Concluzia a fost făcută pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia: în mod premeditat, organizat, precaut, în scop pecuniar, cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale, vizând persoane care în schimbul unor sume de bani doresc să obţină documente medicale necesare obţinerii deciziilor medicale privind atestarea oficială a gradului de invaliditate/ handicap şi a drepturilor de asigurăr sociale ce decurg din acestă încadrare, activităţi specifice atribuţiilor de serviciu.
„Trebuie remarcat impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl au săvârşirea unor astfel de fapte antisociale, a corectitudinii desfăşurării actului medical şi a încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului medical şi implicit şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din această încadrare”, susţine Denisa Cristodor.
Medicamentele care pot aduce moartea
Procuroarea atrage atenţia şi asupra efectului pe care îl au testele falsificate. „Trebuie avut în vedere şi faptul că prin modul deficitar de desfăşurare a studiilor clinice ajung să fie omologate pe piaţă produse medicale, respectiv medicamente care nu sunt benefice sănătăţii, întrucât nu au fost testate corespunzător”, se arată în propunerea de arestare.
Delia Podea este acuzată că a încălcat şi dispoziţiile Ordinului nr. 903/2006 al Ministerului Sănătăţii Publice care în cap III Reguli de bună practică în studiul clinic, la art. 8 se menţionează că, ,Drepturile, siguranţa şi starea de bine a subiecţilor unui studiu clinic sunt puse înaintea oricărui interes ştiinţific sau al societăţii” – Art. 10. Studiile clinice trebuie să fie corecte din punct de vedere ştiinţific şi să se bazeze pe principiile etice în toate aspectele lor.
De asemenea, în Codul de deontologie medicală se menţionează la articolul 66 că: „Este interzisă eliberarea pentru bolnav a unor certificate de complezenţă sau a aunor rapoarte tendenţioase. Orice act medical va oglindi realitatea obiectivă.”
Articolul 98: „Impunerea cu forţa sau prin inducerea în eroare a experimentului pe om constituie o gravă încălcare a principiilor eticii medicale. Participarea subiecţilor umani în cercetare se poate face numai voluntar şi numai după ce aceştia au fost informaţi adecvat cu privire la scopurile, metodele cercetării, riscurile şi beneficiile anticipate. .. consimţământul informat al pacienţilor trebuie luat cu respectarea prevederilor legale”.
Articolul 109: „În toate cazurile de cercetări clinice, pentru verificarea pe om a eficacităţii a unor metode de diagnostic sau de tratament se va respecta riguros condiţia consimţământului voluntar al subiectului”.
Sursă: Adevărul