Reprezentanţii Poliţiei Române au câteva sfaturi cu priire la prevenirea tâlhăriilor.
„Nu purtaţi la vederea, în mod ostentativ bunuri sau obiecte de valoare, bijuterii!
Aveţi grijă să fie închise poştele şi genţile!
Este important să vă păstraţi calmul. Neintrând în panică, veţi putea sesiza cu multă claritate intenţiile agresorului, posibilităţile de apărare sau de acţiune!
În cazul în care sunteţi victimă sau martor la o astfel de faptă, apelaţi de urgenţă Numărul Unic de Urgenţă 112, apel gratuit şi încercaţi să reţineţi cât mai multe date referitoare la autor/autori!
* * * Pentru al patrulea an consecutiv au fost înregistrate scăderi în ceea ce priveşte infracţiunea de tâlhărie.
În primele 9 luni ale anului 2016, s-au diminuat infracţiunile de tâlhărie (- 6,46%), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, iar în ceea ce priveşte tâlhăria stradală, aici s-a înregistrat o scădere de -3,75%.
* * * Din cazurile investigate de poliţişti, reiese că cei care comit astfel de infracţiuni, se constituie de multe ori, în grupări infracţionale, acţionează, pe timp de zi, în zone puţin aglomerate, smulgând de la persoane bijuterii, telefoane mobile, bani şi alte obiecte de valoare, prin violenţă şi ameninţare cu arme albe.
Un astfel de caz au instrumentat poliţiştii de investigaţii criminale, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, când au destructurat un grup infracţional, format din 3 bărbaţi, bănuit de comiterea de tâlhării, cu violenţă.
Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul D.G.P.M.B. au prins în flagrant delict, 3 bărbaţi, după ce au sustras mai multe bijuterii (un lanţ şi cercei din aur) unei femei, într-o zona retrasă din Bucureşti. Poliţiştii i-au imobilizat în apropierea unei case de amanet, unde ar fi încercat să valorifice bunurile.
După săvârşirea faptelor, cei trei valorificau imediat bunurile sustrase, prin anumite case de amanet. Toţi trei sunt acum arestaţi”