Nu sunt puţini adulţii care se confruntă cu probleme stomatologice la maturitate din cauza lipsei apararatului dentar la vârsta potrivită. Afecţiunile stomacale cauzate de o masticaţie defectuoasă, cariile sau imperfecţiunile pronunţiei, dar problemele de ordin estetic, printre care anomaliile dento-maxilare, pot fi prevenite prin purtarea de către copii a aparatului dentar.
”Primul control la medicul specialist ortodont este bine să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la această vârstă e mai uşor de aplicat în cazul în care se poate; copilul se află în perioada de creştere, iar rezultatele se obţin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplică după 12-14 ani presupune purtarea de aparat fix de cele mai multe ori”, explica medicul stomatolog Andra Custura. ”Puteţi începe prin a face o vizita unui specialist în stomatologie generală, care va examina dantura copilului, va trata şi rezolva eventualele carii şi îl va sfătui despre igiena bucală. Dacă există semne de dezvoltare anormală, dentistul vă va îndruma către un specialist ortodont, care va şti cu exactitate dacă se impune sau nu aparat dentar. Ţineţi minte că poziţionarea incorectă a dinţilor şi măselelor poate conduce la probleme de sănătate, cum ar fi afecţiuni ale gingiei, pierderea prematură a dinţilor (un dinte strâmb se rupe mai uşor), carii dentare (din cauza poziţiei defectuoase, dintele strâmb nu poate fi spălat eficient, iar resturile alimentare favorizează apariţia cariei), dar şi probleme cu digestia (din cauză că alimentele nu sunt bine mestecate) şi multe alte probleme de natură psihică care se vor rezolva mult mai greu la o vârstă mai înaintată. Prevenţia acestora este mult mai sănătoasă şi simplă decât v-aţi imaginat!”, adăugă dr. Custura.
Copilul are nevoie de aparat dentar atunci când:
1. Îşi pierde dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinţilor;
2. Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari (ca şi cum ar avea un dinte sau mai mulţi lipsa);
3. Mestecă sau muşcă din alimente cu dificultate;
4. Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere;
5. Copilul îşi muşcă adesea obrazul accidental;
6. Respiraţia este neregulată sau şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă.
7. Îşi suge des degetele (mult timp după ce a depăşit perioada de sugar);
8. Fălcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate în raport cu restul feţei;
9. Suferă de bruxism (scrâşneşte dinţii în special noaptea);
10. Auzi cum mandibula pocneşte când copilul deschide gura sau mănâncă.
Costul unui aparat dentar
Medicul ortodont este cel care stabileşte tipul de aparat dentar (fix sau mobil) potrivit copilului, În principiu, cei mici se afla în perioada de creştere şi dinţii de lapte sau dentiţia mixtă necesită aparate mobile, aparatele fixe folosindu-se în cazul unor retuşuri ale poziţiei dinţilor şi/sau muşcăturii. Cele fixe pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de dorinţa pacientului şi de bugetul său; oferă un confort sporit pacientului şi se obţin rezultate mai bune în comparaţie cu cele mobile, acest lucru datorându-se faptului că este purtat obligatoriu 24h/24h, fiind cimentat pe dinţi. În cazul aparatelor fixe există varianta bracketsilor metalici, ceramici (la culoarea dintelui) sau din safir (transparente), cei din urmă fiind şi cei mai estetici. Diferenţa dintre diferitele tipuri de aparate dentare fixe tine în principal de estetică şi nu de funcţionalitatea lor. Aparatul ortodontic trebuie purtat între 1 şi 3 ani, în funcţie de fiecare copil în parte. Această perioadă variază în funcţie de vârstă, de starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor şi de gradul de severitate a problemei.
”Ar trebui să ia în calcul următoarele costuri: preţul aparatul care începe de la 2350 lei/ arcada pentru aparat fix cu bracketsi metalici, până la 4100 lei/ arcada pentru aparatul fix cu bracketsi de safir, ce se pot achita şi în rate. Dacă este nevoie de aparat pe ambele arcade este bine de ştiut că ele se pun la 3-4 luni diferenţa. Alături de costurile iniţiale intervin la 3-4 luni cele de igienizare de aproximativ 150 lei, care în cazul purtătorilor de aparat se fac mult mai des şi cele de mentenanţa lunară de aproximativ 150 lei, pe perioadă a 1-3 ani, în funcţie de cât trebuie purtat. Rolul igienizărilor este de întreţinerea a sănătăţii dinţilor şi are un rol foarte important. Lunar se adăugă consultul ortodontic pentru activarea aparatului care este de 100 lei”, explica medicul.
Igiena dentară în perioada purtării aparatului
– Spălarea pe dinţi după fiecare masă, iar dacă nu se poate, măcar clătirea gurei cu apă/apa de gură
– Utilizarea unor periuţe speciale interdentare pentru aparatul ortodontic
– Folosirea apei de gură şi atei dentare o dată pe zi
– Utilizarea duşului bucal, cel mai eficient mijloc de curăţare pentru purtătorii de aparate ortodontice!
– Igienizare perioadă la 3-4 luni.
„În caz contrar pacienţii ar trebui să ştie că îşi asuma nişte riscuri precum pete albe ireversibile şi nefizionomice care se văd după ce dezlipim aparatul (acestea sunt zone de smalt demineralizat care se pot transforma în carii), carii pe zonele dentare de lângă bracketi, între dinţi sau pe fetele masticatorii, dar şi gingivita, adică gingia devine inflamata, roşie, umflată şi sângerândă la cele mai mici atingeri din cauza retenţiei bacteriene în zonele vecine, carii dentare între dinţi pentru că e o zonă greu accesibilă de curăţat şi este foarte vulnerabilă apariţiei cariilor”, adăugă dr. Andra Custura.
Sursa: www.puterea.ro