Curtea de Conturi a constatat că Virgil Popescu a efectuat plăți de 7 miliarde de lei către firme care nu îndeplineau criteriile de eligibilitate pentru schema de compensare a prețului la energie și gaze.

energie

Curtea de Conturi a dezvăluit că Ministerul Energiei a cheltuit aproape 7 miliarde de lei pentru plăți către clienți noncasnici care nu trebuiau să beneficieze de schema de compensare.

Raportul pentru anul 2022 al Curții de Conturi arată că cheltuielile operaționale ale Ministerului Energiei au crescut cu 6,914 miliarde de lei în 2022, din cauza efectuării unor plăți din fonduri de la bugetul de stat către furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru clienți noncasnici care nu aveau dreptul la schema de compensare, conform reglementărilor stabilite pentru acest sprijin.

Auditul efectuat asupra situațiilor financiare centralizate ale ministerului a evidențiat plăți de 5,098 miliarde de lei către beneficiari care depășeau plafonul de ajutor de minimis de 200.000 euro, inclusiv către un operator economic care, deși nu era consumator final, a achiziționat energie electrică în calitate de furnizor. De asemenea, s-au identificat plăți de 242.000 lei pentru clienți noncasnici de energie electrică care nu îndeplineau cerințele legale pentru a fi considerați întreprinderi mici și mijlocii.

Au fost realizate plăți și pentru clienți finali noncasnici de gaze naturale

Raportul Curții de Conturi relevă și plăți de 206.000 lei efectuate către clienți finali noncasnici de gaze naturale, deși aceștia au fost declarați neeligibili pentru compensarea tarife/taxelor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale. De asemenea, s-au cheltuit 1,367 miliarde de lei pentru clienți finali noncasnici de energie electrică și gaze naturale, fără a fi prezentate dovezi privind îndeplinirea cerințelor pentru a fi clasificați ca IMM-uri.

În plus, raportul semnalează că, din cauza lipsei unor controale eficiente la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăți din fonduri de la bugetul de stat în valoare de 7,049 miliarde de lei, în baza OUG nr. 118/2021 și OUG nr. 27/2022. Aceste plăți au fost făcute pentru compensarea tarifelor/taxelor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale și pentru plafonarea prețurilor la aceste resurse, astfel:

  Republica Moldova: Programul de guvernare și lista miniștrilor din executivul Ion Sturza au fost înregistrate la Parlament

– 187.078 mii lei pentru compensarea tarifelor/taxelor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale;
– 6.861.927 mii lei pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Raportul subliniază că, în baza celor două ordonanțe, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori fără a verifica dreptul creditorilor, realitatea și cuantumul obligațiilor de plată, din cauza derogărilor aprobate prin aceste acte normative de la prevederile Legii nr. 500/2002, conform Agerpres.

Virgil Popescu, care a ocupat funcția de ministru al Energiei între 23 decembrie 2020 și 15 iunie 2023, când a fost înlocuit de Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei, a declarat pentru Financial Intelligence: „Sumele erau verificate de ANRE și trimise spre decontare Ministerului Muncii pentru consumatorii casnici și Ministerului Energiei pentru consumatorii non-casnici, conform legii.”

Categorie: mandri.ro
Tags: curtea de conturi, plati, Virgil Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici