Data limită pentru acordarea pensiilor de urmaș

pensiio

Termenul final pentru depunerea adeverințelor care atestă continuarea studiilor de către minorii ce primesc pensia de urmaș este stabilit pe 20 septembrie pentru elevi și 11 octombrie 2024 pentru studenți.

În cadrul unei conferințe recente, Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad, a oferit clarificări referitoare la pensia de urmaș, conform noilor reglementări prevăzute de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Potrivit noilor prevederi, pensia de urmaș poate fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a obține pensie.

Copiii beneficiază de pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani sau până la finalizarea studiilor într-o formă de învățământ autorizată, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Cei care au peste 16 ani trebuie să prezinte o adeverință originală care să ateste că urmează o formă de învățământ legal organizată în anul școlar 2024-2025.

Mihaela Vasil a explicat că, conform articolului 101, alineatul 1, litera c din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, dacă un copil beneficiar al pensiei de urmaș nu furnizează dovada continuării studiilor, pensia va fi suspendată începând cu 1 noiembrie a anului în curs. Dovada continuării studiilor trebuie prezentată casei teritoriale de pensii în termen de 10 zile de la începutul anului școlar sau universitar, conform articolului 64, alineatul 3 din normele de aplicare a legii. Astfel, termenul limită pentru depunerea adeverințelor este 20 septembrie 2024 pentru elevi și 11 octombrie 2024 pentru studenți.

Începând cu 1 septembrie, au început să se aplice în întregime principiile stabilite de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceste principii sunt: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea.

„Principiul contributivității și egalității este întărit prin cerințele privind stagiul minim și complet de cotizare, în conformitate cu Legea nr. 360/2023. Astfel, ‘stagiu de cotizare contributiv’ (art. 3 lit. r) se referă la perioada în care au fost achitate contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, inclusiv pentru asigurații cu contract de asigurare socială. ‘Stagiu complet de cotizare contributiv’ (art. 3 lit. s) reprezintă perioada necesară pentru reducerea vârstei standard de pensionare și obținerea pensiei pentru limită de vârstă sau, dacă este cazul, pensiei anticipate. ‘Stagiu minim de cotizare contributiv’ (art. 3 lit. ș) este perioada minimă necesară pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă,” a detaliat directorul Casei Județene de Pensii Arad.

  Elevii sunt nemultumiti ca actuala dezbatere privind planurile cadru pentru liceu nu include posibilitatea ca fiecare sa-si aleaga optionalele: Propunem regandirea conceptului de Curriculum la Decizia Scolii (CDS) in Curriculum la Decizia Elevului (CDE)

În plus, noul principiu al stabilității contribuției la sistemul public de pensii introduce un concept inovator, conform căruia stagiul de cotizare ce depășește 25 de ani va fi recompensat cu un număr suplimentar de puncte, reflectând stabilitatea în câmpul muncii (art. 3 lit. l) din lege. Este important să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru stabilirea dreptului de pensie și cel utilizat pentru calculul punctelor de stabilitate, conform noii reglementări în materie de pensii.

Contractele de asigurare socială

În conformitate cu noua legislație, persoanele care nu sunt pensionari pot opta pentru asigurarea în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială. Aceste contracte pot acoperi perioade de până la 6 ani anteriori lunii încheierii contractului. Pe durata acestei perioade, persoana nu trebuie să fi acumulat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de asigurări sociale, fie ele integrate sau neintegrate cu sistemul public de pensii din România, Uniunea Europeană sau alte state cu care România are acorduri internaționale privind securitatea socială, conform articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023.

Conform informațiilor transmise de Casa de Pensii, orice persoană are posibilitatea de a se asigura în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială. Acest contract poate fi utilizat pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă sau, în anumite cazuri, pentru completarea venitului asigurat utilizat la calculul acestei pensii.

În conformitate cu noile reglementări, contractele de asigurare socială pot fi încheiate pentru perioade cuprinse între împlinirea vârstei de 18 ani și vârsta standard de pensionare. Perioada acoperită de aceste contracte constituie stagiu de cotizare și poate fi utilizată pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Se permite încheierea mai multor contracte de asigurare socială, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească 6 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici