Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitatea sa de membru al Reţelei Europene Împotriva Corupției EPAC/EACN și deținător al Vicepreședinției acestei rețele, cu sprijinul Ambasadei Olandei, organizează în perioada 23 – 24 mai 2016, la Bucureşti, un Grup de lucru având ca temă “Corupţia în sistemul de sănătate – prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”, anunță DNA luni într-un comunicat de presă.
Simpozionul a început la câteva ore după ce patronul Hexi Pharma ar fi decedat într-un accident de mașină.
DNA nu a dorit să ancheteze scandalul
Scopul prezentului grup de lucru este de a oferi un cadru profesional de dialog în care se discută exemple de studii de caz şi de bune practici în lupta împotriva corupției în sectorul medical, din perspectiva practicienilor anticorupție, luând în considerare diferitele competențe pe care aceste organizații le au fie în domeniul prevenirii, stabilirii de politici anticorupție, fie al investigării faptelor de corupție.
Discuţiile vor fi împărţite în două paneluri A.Prima zi a grupului de lucru: Cele mai bune practici în stabilirea de politici publice, în prevenirea şi controlul administrativ al corupţiei în sistemul de sănătate şi B.A doua zi a grupului de lucru: Cele mai bune practici în investigarea corupţiei în sistemul de sănătate. Vor participa reprezentanţi ai autorităţilor anticorupţie şi ai instituţiilor poliţieneşti din 9 state membre şi non-membre UE (Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, Romania, Serbia, Spania) precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Reţelei Europene privind Frauda şi Corupţia în Sistemul de Sănătate, anunță DNA.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme și companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu.
”Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății”, a spus Kovesi, la dezbaterea “Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”.
Ea a dat ca exemplu o acțiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital care a pretins și primit mită pentru încheierea unui contract de achiziții publice la un spital județean a fost prins în flagrant.
Sursa:flux24