Istoricul arădean Antoniu Martin ne vorbeşte despre ultima sa carte şi anume ”În Zodia Puterii”.
De unde titlul acestei cărți care se anunță a fi una de mare succes ?
Antoniu Martin: Am dorit să surprindem în această carte relația intrinsecă dintre fenomenul inițiatic și putere, indiferent de formele pe care le-au îmbrăcat în decursul istoriei aceste două concepte. Toate organizațiile de tip inițiatic, esoterice, își propun să exercite o anumită influență la nivel decizional. Propunându-și să amelioreze condiția umană și implicit societatea, societățile inițiatice, fie că vorbim de ordine cavalerești, de mișcarea Crucii cu Trandafir, de lojile masonice operative sau de cele speculative, intenționează să genereze unele transformări în ceea ce privește abordarea relației dintre putere și individ.
Cum s-a ajuns la această colaborare cu un cercetător din Republica Moldova ?
Antoniu Martin: Am avut plăcerea să colaborez pe diferite teme cu caracter inițiatic cu Alexandru Rufanda, un cercetător pasionat și foarte bine documentat asupra fenomenului esoteric din Republica Moldova și de comun acord, știindu-i preocupările, am decis să purcedem la elaborarea unui volum care să surprindă avatarurile conceptului inițiatic în spațiul românesc, pe ambele maluri ale Prutului, începând cu perioada medievală și până în epoca actuală. Alexandru Rufanda a avut acces, stăpânind și limba rusă, la documente inedite care au abordat aspecte din evoluția organizațiilor inițiatice în Basarabia. Colaborarea noastră a decurs foarte bine și iată că am reușit să venim în fața cititorilor și a celor interesați de ocultism cu un produs editorial, spunem noi, de excepție.
Am înțeles că această carte reprezintă o premieră în peisajul editorial românesc. De ce ?
Antoniu Martin: Despre evoluția fenomenului inițiatic s-a mai scris, dar nu a existat o carte care să trateze integrat apariția și dezvoltarea organizațiilor esoterice în întreg spațiul românesc. De asemenea, am urmărit în acest volum să surprindem, într-o manieră documentată, în ce mod s-a raportat puterea politică, indiferent de perioadă, la conceptul inițiatic și, viceversa, cum au reușit să influențeze rozicrucienii și francmasonii societatea în care au trăit. Cartea urmărește și modalitatea în care ideile și conceptele moderne – în special iluminismul – au fost implementate în diferite regiuni istorice din spațiul românesc. Concluziile la care am ajuns sunt extrem de interesante și lăsăm plăcerea celor care vor parcurge acest volum să le descopere.
Fiind o carte extrem de așteptată de cei interesați de astfel de tematici, cum va decurge promovarea ei ?
Antoniu Martin: Într-adevăr, cartea vine pe un orizont de așteptare foarte mare, atât în rândul publicului din România cât și a celui din Republica Moldova. Foarte multă lume este interesată de temele pe care volumul le cuprinde, de aceea am stabilit, împreună cu Alexandru Rufanda, să organizăm lansări în cât mai multe orașe, și din România și din Republica Moldova, astfel încât să ne întâlnim personal, nu doar în mediul online sau prin intermediul presei și televiziunilor, cu cei care ne fac onoarea să ne citească.