Declaraţie surpriză din partea lui Zuckerberg: CEO-ul Facebook susţine că şi datele lui au fost preluate de Cambridge Analytica

zucker

Miliardarul Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, a declarat, miercuri, în Camera Reprezentanţilor din SUA, că îşi asumă angajamentul de a corecta greşelile care i-au afectat pe utilizatorii reţelei de socializare.

Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a anunţat astăzi că printre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de scandalul Cambridge Analytica se numără şi el, datele acestuia fiind printre cele sensibile la breşa de securitate, potrivit Reuters.

Acesta a răspuns sugestiilor venite din partea membrilor Congresului, potrivit cărora utilizatorii nu au destul de mult control asupra datelor pe care le transmit pe Facebook, în cadrul scandalului care include cea mai mare reţea de social media din lume.

“De fiecare dată când cineva decide să distribuie ceva pe Facebook…există un control. Chiar în acel moment. Nu este un control îngropat undeva în setări, este chiar acolo”, a transmis magnatul de 33 de ani în faţa reprezentanţilor din Camera pentru Energie şi Comerţ.

 ”Este clar că nu am făcut suficiente lucruri pentru a evita ca aceste instrumente să fie folosite în scopuri negative. Mă refer la difuzările de ştiri false, la ingerinţele străine în alegeri, la discursurile de ură, precum şi la folosirea datelor cu caracter personal. Nu este suficient să asigurăm interacţiunea dintre oameni. Trebuie să ne asigurăm că aceste interacţiuni sunt pozitive. Trebuie să ne asigurăm că oamenii nu se folosesc de platformă pentru a răni alţi oameni sau pentru a răspândi informaţii false. Vom avea nevoie de timp pentru a rezolva toate aceste probleme, însă îmi asum angajamentul de a le repara”, a declarat Zuckerberg.

Bobby Rush, membru al Camerei Reprezentanţilor din SUA, i-a transmis fondatorului Facebook că activităţile sale se aseamănă cu mijloacele de supraveghere ale FBI.

Întrebat dacă are vreo obligaţie morală de a conduce o platformă care protejează democraţia, Zuckerberg a răspuns afirmativ şi a adăugat că şi datele sale personale au ajuns la Cambridge Analytica.

Directorul general al Facebook a adăugat că reglementările din domeniul digital sunt ”inevitabile”.

”Inevitabil, va fi nevoie de anumite reglementări”, a declarat Zuckerberg.

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept “război psihologic”. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, a precizat ieri, la audierea din Senat, că îşi asumă răspunderea pentru problemele care au afectat utilizatorii reţelei de socializare online, subliniind că este anchetat cazul Cambridge Analytica şi vor fi luate măsuri.

 “Ce am aflat noi atunci a fost că firma a cumpărat date de la un dezvoltator de aplicaţii cu care oamenii au fost de acord, noi am cerut atunci Cambridge Analytica să nu facă acest lucru (să folosească datele – n.r), dar nu am verificat informaţia să vedem dacă nu au făcut-o”, a spus co-fondatorul Facebook.

“Cred că este important ca oamenii să ştie exact cum sunt utilizate informaţiile pe care le distribuie pe Facebook. Am făcut o serie de erori în modul de conducere a companiei”, a continuat Zuckerberg, subliniind că Facebook a luat deja măsuri în cazul Cambridge Analytica, blocând aplicaţia prin care erau colectate datele şi cerând ştergerea tuturor informaţiilor accesate ilegal.

În prezent, Facebook “încearcă să afle în totalitate ce probleme a produs compania Cambridge Analytica” şi să transmită înştiinţări utilizatorilor. “Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea socială de a conecta oamenii, de a construi o comunitate şi de a aduce lumea mai aproape. Publicitatea şi aplicaţiile nu vor avea niciodată priotitate faţă de aceste idei cât timp eu voi conduce Facebook”, a subliniat Zuckerberg.

  CTP Arad organizează cursuri de vatman

“Acum a devenit clar că nu am luat suficiente măsuri pentru a evita utilizarea unor instrumente în scop negativ. Mă refer la difuzările de ştiri false, la ingerinţele străine în alegeri, la promovarea unor mesaje care instigă la ură, la dezvoltarea de aplicaţii şi la protejarea datelor private. Nu am avut o perspectivă a responsabilităţii suficient de largă, iar aceasta a fost o mare eroare. A fost o eroare şi îmi pare rău. Eu am fondat Facebook, conduc compania şi sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă în companie”, a declarat Mark Zuckerberg în cursul audierilor în faţa membrilor comisiilor pentru Comerţ şi Justiţie din Senatul SUA.

Chestionat în legătură cu afirmaţia că oamenii vor trebui să plătească pentru a nu le fi culese datele şi a nu mai primi reclame, Zuckerberg a ocolit un răspuns tranşant dar a menţionat că în cazul în care cineva nu doreşte să primească publicitate, în funcţie de interes, îşi poate dezactiva opţiunea.

Doi senatori au cerut Comisiei Federale de Comerţ, autoritatea de reglementare a practicilor de consum din SUA, să investigheze dacă alte companii au obţinut în mod necorespunzător date ale utilizatorilor reţelei de media sociale Facebook.

Facebook “lucrează” la ancheta privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA

Mark Zuckerberg a declarat că firma pe care o conduce “lucrează” cu echipa  procurorului special Robert Mueller care anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Întrebat în cursul audierii sale în Congresul SUA dacă firma Facebook a fost contactată de echipa procurorului special Mueller, Zuckerberg a răspuns afirmativ.

“Da. Ştiu că lucrăm cu ei”, a afirmat şeful Facebook, care însă nu a oferit mai multe detalii, explicând că doreşte să nu încalce vreo regulă privind confidenţialitatea.

“Munca noastră cu procurorul special este confidenţială şi vreau să mă asigur că nu dezvălui ceva ce este confidenţial într-o şedinţă deschisă”, a declarat şeful Facebook.

Zuckerberg a precizat că nu se numără printre cei care au fost audiaţi de echipa lui Mueller.

Echipa procurorului special Robert Mueller a dispus inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei firme, pentru ingerinţe în scrutinul prezidenţial din 2016 în cadrul unei presupuse conspiraţii pentru favorizarea lui Donald Trump şi defavorizarea lui Hillary Clinton. Inculpaţii sunt acuzaţi că ar fi încercat să manipuleze scrutinul printr-o campanie propagandistică pe reţele de socializare, inclusiv prin publicitate online pe Facebook.

Zuckerberg susţine că firma Facebook este angrenată într-o luptă continuă cu entităţi din Rusia care încearcă să exploateze reţeaua de socializare

“Este o cursă a înarmării. Vor deveni din ce în ce mai buni”, a declarat şeful Facebook în cursul audierii sale în Congresul SUA, , informează BBC News online.

“Sunt persoane în Rusia ale căror slujbă este să încerce să exploateze sistemele noastre şi alte sisteme de Internet, cât şi alte sisteme,”, a mai afirmat Zuckerberg, care a anunţat că Facebook dezvoltă noi unelte pentru a identifica conturile false.

La începutul lunii aprilie, Mark Zuckerberg a anunţat că au fost şterse peste 270 de pagini şi conturi Facebook administrate de organizaţia rusă Internet Research Agency (IRA), despre care se cred că a încercat să manipuleze scrutinul prezidenţial american din 2016.

IRA a “acţionat în repetate rânduri în mod înşelător şi a încercat să manipuleze oameni” din Statele Unite, Europa şi Rusia, explica Zuckerberg, adăugând că organizaţia a creat sute de conturi false pentru a influenţa cele mai recente alegeri prezidenţiale din SUA.

 

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a peste 50 de milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de consultanţă a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Potrivit sursei citate, compania Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Facebook nu avertizase utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor.

Sursă: Mediafax

Categorie: arad
Tags: arad, declaratii, , mark zuckerberg, stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici