Deși construcția spitalelor regionale promise continuă să fie subiect de campanie electorală, lucrările nu au început încă pentru cele trei unități medicale aflate în proiect

proiectre

Tema construcției spitalelor regionale este reluată de candidați și partidele politice în fiecare campanie electorală, deși subiectul circulă în spațiul public de aproape două decenii. Cu toate acestea, nici până acum nu a fost pusă efectiv prima cărămidă pentru vreuna dintre aceste unități medicale.

Multe declarații, puține realizări

PSD promite investiții semnificative în sistemul sanitar în broșura de campanie a candidatului prezidențial Marcel Ciolacu. Printre obiectivele prezentate se numără construcția de noi spitale și modernizarea celor existente, investiții în medicina de urgență și alocarea a peste 5 miliarde de euro pentru sănătate. Printre proiectele prioritare se regăsesc spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, Centrul de Arși Grav din Timișoara, Spitalul Județean Bistrița și Centrul de Boli Neurovasculare și Neurochirurgie din Cluj-Napoca.

Ideea construcției spitalelor regionale a apărut pentru prima dată în timpul guvernării Tăriceanu (2005-2008). Ulterior, sub guvernarea Ponta (2012-2015) și în perioada în care PSD era condus de Liviu Dragnea, proiectul a fost extins la opt spitale regionale. În programul electoral din 2016, Dragnea promitea că toate cele opt unități regionale vor fi finalizate până în 2020. Însă, până la momentul condamnării lui Dragnea, nici măcar studiile de fezabilitate nu fuseseră realizate.

În cele din urmă, în timpul guvernării Dăncilă, PSD a decis să se concentreze exclusiv pe construirea a trei spitale regionale: Iași, Craiova și Cluj-Napoca, o promisiune care a fost integrată în programul de guvernare. De asemenea, odată cu revenirea la putere în 2021, PSD a obținut și controlul Ministerului Sănătății, continuând astfel să susțină aceste inițiative.

În aceeași perioadă, PNL, sub conducerea Guvernului Orban, promitea construirea de la zero a trei spitale regionale, alături de alte zece unități sanitare, precum și extinderea unor spitale mai vechi.

La Craiova, lucrările sunt în faza de pregătire a terenului

Lucrările din pachetul 1 al Spitalului Regional de Urgență Craiova, care includ „demolarea clădirii existente, devierea rețelei electrice de 0,4 KV, foraje de explorare și exploatare de mare adâncime, excavații generale (cu supraveghere arheologică, având în vedere că terenul se află în zona de protecție a sitului arheologic «Brazda lui Novac»), precum și împrejmuirea terenului”, au atins un stadiu de 80% din lucrările contractate, conform unui răspuns dat pe 18 octombrie. Costul acestui pachet se ridică la 44,54 milioane de lei, fără TVA.

Pe de altă parte, pachetul 2, care include „lucrări de construcție, precum și echipamente medicale de mare capacitate”, are o valoare estimată de 2,08 miliarde de lei, fără TVA. Conform informațiilor furnizate de ANDIS, data estimată pentru atribuirea contractului este ianuarie 2025.

Un alt aspect este că 26,82 milioane de lei sunt alocate pentru „serviciile de supraveghere a lucrărilor de construcție” ale Spitalului Regional de Urgență Craiova. Potrivit datelor furnizate de instituție, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) se ridică la 749,66 milioane de euro. Dintre acestea, 72 de milioane de euro reprezintă „valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene”, în timp ce 368 de milioane de euro provin din contribuția națională, obținută prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Diferența va fi acoperită din bugetul de stat.

  Cifre de ultimă oră privind dezastrul din spitale: peste 13.000 de oameni s-au infectat din cauza bacteriilor doar în ultimii 3 ani
proi
Proiectul Spitalului Regional de Urgență Craiova: Stadiul Lucrărilor de Construcție

Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj-Napoca avansează cu pași măsurați

Numai 65% din lucrările contractate în cadrul primului pachet de construcție – care include „organizarea șantierului, lucrările pregătitoare, terasamentul și împrejmuirea, excavarea grosieră, protecția săpăturilor și devierea utilităților” – au fost finalizate. Bugetul alocat pentru acest prim pachet este de 52,27 milioane de lei.

Cea mai mare parte a proiectului este constituită de pachetul 2 – care cuprinde „lucrări de construcții, inclusiv echipamente grele” – având o valoare estimată de 2,01 miliarde de lei (fără TVA). Conform instituției, contractul de achiziție publică pentru acest pachet ar putea fi atribuit în februarie 2025.

Investiția totală (inclusiv TVA) se ridică la 687 de milioane de euro, dintre care 72 de milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile. În plus, 305 milioane de lei sunt obținuți prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, iar diferența este acoperită de bugetul de stat.

În plus, pentru compania care va furniza servicii de „supraveghere a lucrărilor de construcții” a fost alocată suma de 25,25 milioane de lei, fără TVA. Conform ANDIS, aceste servicii includ supervizarea și consultanța în managementul contractelor pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, precum și pentru achiziția de echipamente medicale, sisteme IT și mobilier.

Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj-Napoca avansează cu pași măsurați
Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj-Napoca avansează cu pași măsurați

La Iași, desemnarea câștigătorului licitației este programată pentru data de 4 noiembrie

Al treilea mare spital unde autoritățile au început să facă progrese este Spitalul Regional de Urgență Iași. Investiția totală (inclusiv TVA) se ridică la 669,5 milioane de euro, din care 72 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile din surse europene, iar 250 de milioane de euro provin din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Restul sumei va fi acoperit din bugetul de stat. Lucrările din cadrul pachetului 1 au ajuns la un stadiu de 70%, incluzând activități de „organizare a șantierului, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuiri, excavare grosieră, protejarea săpăturilor și devierea utilităților”. Valoarea acestui prim pachet este de aproximativ 26,2 milioane de lei.

proiect iasi
Proiectul pentru Spitalul Regional de Urgență Iași a făcut doar pași timizi în avans, lucrările pe șantier fiind abia la început.

 

Referitor la pachetul 2, care cuprinde „lucrări de construcții și echipamente medicale grele”, evaluarea tehnică pentru atribuire este în curs de desfășurare, iar valoarea estimată se ridică la 1,82 miliarde de lei (fără TVA). Data preconizată pentru anunțarea câștigătorului este 4 noiembrie, conform informațiilor de la ANDIS. În plus, pentru serviciile de supraveghere a lucrărilor de construcție, sunt alocate 39,96 milioane de lei, fără TVA.

Categorie: mandri.ro
Tags: constructii, spitale, spitale regionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici