Liderii UNPR se vor reuni sâmbătă în cadrul Conferinţei Naţionale a partidului pentru a-şi alege noul lider, după ce ultimii doi preşedinţi ai partidului, Gabriel Oprea şi interimarul Neculai Onţanu au fost scoşi din joc din cauza dosarelor la DNA.
Pentru funcţia de lider al UNPR şi-au depus candidaturile deputatulValeriu Steriu, senatorul Ioan Iovescu şi senatorul Iulian Cristache. Cele mai mari şanse le are Valeriu Steriu, cel recomandat de fostul liderGabriel Oprea să-i asigure succesiunea.
”Pentru viitorul preşedinte al partidului, opţiunea mea este Valeriu Steriu, un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele şi un lider cu potenţial deosebit”, spunea Gabriel Oprea, în scrisoarea prin care şi-a anunţat demisia din fruntea UNPR.
La Conferinţa Naţională vor participa aproximativ 500 de delegaţi, care, pe lângă alegerea noului lider al UNPR, vor analiza şi traseul politic al partidului în campania electorală pentru alegerile locale.
Conferinţa Naţională a UNPR vine în contextul în care DNA a scos din joc cei mai importanţi lideri ai partidului: Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu. Cei doi asigurau conducerea partidului şi erau consideraţi principalele motoare ale UNPR.
Fost ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări. Oprea a rămas fără imunitate atunci când senatorii au aprobat, solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale, decizia fiind luată cu 102 voturi “pentru” şi 31 voturi “împotrivă”.
Tot pe numele lui Gabriel Oprea, procurorii DNA au mai deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care sunt cercetaţi şi foşti şefi ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). În acest al doilea dosar, Oprea este acuzat că ar fi fost de acord ca din banii serviciului secret al Ministerului de Interne (MAI) să fie cumpărat un autoturism de lux pe care l-a folosit exclusiv. Mai mult, procurorii anticorupţie spun că în sediul Ministerului, şeful de la interne avea canapele noi, dar şi un jacuzzi, cumpărate tot din banii pe care ministerul ar fi trebuit să-i cheltuiască pentru combaterea corupţiei.
La rândul său, Neculai Onţanu a fost arestat preventiv 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită de către procurorii DNA. În acelaşi dosar este cercetată şi Loredana Radu, avocat în cadrul baroului Bucureşti, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la laure de mită şi spălare de bani.
În acest context politic se desfăşoară Conferinţa Naţională a UNPR. Scoaterea din joc a lui Neculai Onţanu a schimbat şi raportul de forţe în relaţia cu PSD, care va avea candidat propriu la sectorul 2. Mai mult, social-democraţii solicită UNPR să susţină candidatul PSD, în lumina noilor evenimente.
”Cu siguranţă lucrurile acum s-au schimbat destul de mult. Ştiţi foarte bine, domnul Onţanu personal avea în toate sondajele de opinie şi ale noastre, şi ale PNL un scor foarte mare, în jur de 50%. Nu-mi dau seama dacă acelaşi scor s-ar putea obţine de un alt reprezentant al UNPR şi atunci este logică şi firească decizia PSD de a avea propriul candidat (…) Pentru maximizarea acestor rezultate cred că decizia înţeleaptă este ca şi UNPR să accepte candidatul PSD, de altfel, ne dorim o candidatură a unei persoane care să fie agreată şi de către organizaţia UNPR Sectorul 2”, a declarat liderul interimar al PSD Bucureşti, Gabriela Firea.
Dacă UNPR va accepta condiţia impusă de PSD, progresiştii ar urma să susţină candidaţii PSD la sectoarele 1, 2, 3 şi 6, dar şi la primăria Capitalei, la schimb primind locuri pe listele de consilideri ale PSD.
Pe de altă parte, UNPR se confruntă cu probleme şi la nivel parlamentar. După demisia lui Gabriel Oprea opt deputaţi şi un senator au ales să părăsească partidul, dar cei din UNPR se aşteaptă să mai urmeze plecări din partid, într-o acţiune de ”salubrizare”, cum o cataloga Neculai Onţanu.
”Este momentul în care scade presiunea şi pe noi în ceea priveşte asigurarea locurilor de parlamentar în toamnă. Este un lucru bun, nu este un lucru rău (…) UNPR nu este în degringoladă şi UNPR nu se confundă cu unul, doi, trei deputaţi sau senatori. Este un partid cu structuri puternice în toate judeţele ţării şi îşi continuă activitatea”, declara Neculai Onţanu.
sursa:www.mediafax.ro; foto:politicata.wordpress.com