Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, a postat pe blogul personal un material în care vorbeşte despre diabetul zaharat.
Din acest subiect generos: diabetul zaharat, am ales să dezvolt azi o singură informație.
Analiza numită Hb A1C, sau “hemoglobina glicată/glicozilată”.
Ea nu se face gratuit pe parafa medicului de familie. La diabetologie, în limita fondurilor, a regulilor interne din fiecare unitate sau județ, se mai face și gratuit. Costă în jurul a 35 lei fără taxa de recoltare. Păcat că n-o pot prescrie gratuit medicii de familie (ca-n orice stat civilizat, unde s-ar cruci toți să-i trimiți la diabetolog pentru acastă analiză!) Dar, cum ziceam, o puteți face contra cost, fiindcă e extrem de importantă și fidelă. Analiza arată glicemia ta din ultinele 2-3 luni, gradul de risc pentru a dezvolta un diabet, dar și măsura în care un diabet deja existent este corect ținut în frâu.
Vă dau aici o formulă simplă de calcul, după ce aveți analiza făcută.
28,7 X Valoarea Hb A1C- 46,7= MEDIA glicemiei tale pe ultimele 3 luni
(glicemie= procentul glucozei în sânge, măsurat în mg%). Popular spus, “zahărul din sânge”.
Ea, glicemia, dă o cifră la un anumit moment al zilei, iar dacă ai repeta-o peste 3 ore, după o piersică și o cafea dulce, te-ai mira cât e de schimbată! Valoarea glicemiei se mișcă vioi în sus și-n jos, oră de oră, în funcție de diverse criterii. În schimb, HB A1C – NU! Ar fi aceeași și dimineața nemâncat, și după masa de prânz.
Ea sugerează situația reală, cu bătaie lungă, evoluția în săptămâni/luni a „zahărului” din sângele tău.
Interpretarea HB A1C la persoanele care NU AU un diabet diagnosticat și NU se află sub tratament medicamentos antidiabetic, este următoarea:
sub 5,6 inclusiv, e normal
între 5,7 și 6,4= RISC de a dezvolta un diabet zaharat
peste 6,5 (inclusiv 6,5)= DAGNOSTIC cert DE DIABET
Urmărirea acestei analize la diabetici, are alte valori! Nu am să intru aici în acea zonă.
Așa, ca bonus, vă redau mai jos o rețetă dragă mie, de marmeladă fără zahăr, anume pentru ținut “glicemia la respect”. Vezi AICI reţeta.