Ieftinirea unor medicamente, cu 35 la sută, de la 1 iulie, zdruncină iar piaţa de profil. Importatorii şi producătorii spun că dispar încă 123 de medicamente, dar care sunt acestea rămâne un mister. Între timp, Casa de Asigurări de Sănătate spune că vrea să vadă dacă farmaciile recomandă sau nu cele mai ieftine produse.
„Impactul adoptării acestei măsuri care urmează să fie implementată de la 1 iulie riscă să scoată din piaţă 123 de medicamente. În jur de 800 de mii de pacienţi riscă să fie afectaţi serios” , a declarat, la digi24, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM:
„În acest moment lipsesc 10-12 medicamente în patologia oncologică. Tratamente întrerupte la pacienţii cu cancer, ceea ce înseamnă recidivă sau chiar deces,” a adăugat Cezar Irimia de la Asociația Bolnavilor de Cancer.
Producătorii şi comercianţii de medicamente fac profit, mai ales, din produsele scumpe, care înseamnă 70% din piaţă. Cele ieftine nu prea sunt prescrise şi oricum nu pot asigura tot tratamentul necesar.
Şi totuşi, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate insistă că problema e la farmacii. „Farmaciile au obligația de a informa pacientul cu privire la prețurile cele mai ieftine. De foarte multe ori acest lucru nu se întâmplă,” spune Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.
Probleme sunt însă şi în spitale. Noul ministru al Sănătăţii spune că a discutat cu instituţiile din domeniu, pentru a găsi o soluţie.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „În săptămânile care urmează sper să avem progres absolut semnificativ… Nu-s primul ministru care se confrunta cu lipsa medicamentelor ieftine în spitale dar vreau să fiu ultimul.”
Sursa:realitatea