Sînt șanse ca România – Spania să se joace pe Arena Națională. Săptămîna viitoare e așteptat rezultatul laboratorului IGSU. Pe planul legal, DNA a anunțat că începe urmărirea penală
Primăria a tăiat 5 milioane de lei din ultimul decont pentru stadion * ”Plătiți atunci măcar restul de 1,7 milioane de lei pe care ni-i mai datorați pentru că vă dăm în judecată!”, susține Max Bogl în notificarea trimisă către PMB * Primăria le-ar datora acești bani nemților încă din decembrie 2014 * Între timp, în PMB a început războiul intestin între loialii lui Oprescu și echipa lui Sava * Primii acuză că noii veniți de la PNL au pus pe site anunțuri de concurs ca să se eternizeze pe posturi, iar echipa lui Sava spune că ”nu doar că încercăm să redeschidem arena, dar vom arăta și felul în care v-ați bătut joc de bani în construcția stadionului!”.
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Multiplu de cinci.
Un acoperiș așezat la înălțimea unui bloc de 15 etaje și întins pe cinci hectare așteaptă de cinci ani să fie băgat în seamă.
Pe 30 noiembrie 2011, Gazeta scria despre căciula de 25 de milioane de euro, 100 de milioane de lei cu TVA inclus, a Stadionului Național. Faptul că acoperișul retractabil fost cumpărat chiar împotriva sfaturilor consultantului angajat de Primărie apărea ca o poveste minoră față de minunea deschiderii celui mai modern stadion din istoria României.
Scuze, acesta a fost momentul de vanitate jurnalistică. Acum, la informații!
Ieri, DNA a anunțat că a pornit urmărirea penală pentru cazul acoperirii Stadionului Național.
Duraskinul, numele membranei care acoperă atît zona fixă, cît și pe cea retractabilă, este principala țintă a procurorilor.
O peliculă folosită peste tot în lume, de la corturile nesfîrșite ale pelerinilor de la Mecca, saudiții au cumpărat aproape 10 hectare de Duraskin, dublu față de București, și pînă la halele de depozitare ale avioanelor din Berlin, a ajuns să aibă probleme la București.
În timp ce DNA scria pe genunchi comunicatul în cazul Stadionului Naţional, o ladă mare, venită direct prin curier din Germania, a poposit la Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu și Protecţie Civilă.
Așa se numește locul în care a fost recepționată bucata din membrana care acoperă Stadionul Naţional. “Avem promisiuni de la IGSU, de care aparţine laboratorul, că testul pe mostră va fi făcut repede”, a spus un om de la constructorul Max Bogl către Primăria Capitalei. Discuția a avut loc chiar joi de dimineață, înainte să se anunțe urmărirea penală.
Între timp, mostra de Duraskin nemțesc invitată la IGSU se va trezi audiată și de DNA! Știrea deschiderii cercetării penale a fost relatată ieri de Digi24 și confirmată pe site-ul DNA, luînd prin surprindere pe toată lumea.
În acest moment, între Primărie, Max Bogl și ISU se dispută un joc în trei, un triunghi al resentimentelor, neîncrederii și convingerii că numai ceilalţi sînt de vină pentru închiderea stadionului. Închidere care a readus pe tapet problema colosului cu un preț 200 de milioane de euro și a trezit atenția procurorilor anticorupție.
Teoretic, Primăria și constructorul german, proprietarul și constructorul stadionului, ar trebui să se plaseze de aceeași parte în chestiunea redeschiderii Arenei Naţionale.
Nu e așa.
ÎNFRUNTARE ÎNTRE TABERE LA PRIMĂRIE
“Actualii șefi din Primărie nu doresc decît să-și facă imagine”, pretinde unul dintre oamenii echipei lui Sorin Oprescu, între timp plecat din funcţie.
Sînt mulți. Zeci de persoane din fosta administraţie au părăsit corabia în ultima vreme.
“Sigur că cei veniți acum în PMB se ocupă de propriile interese, uitaţi-vă că în loc să se ocupe de rezolvarea stadionului, ei au scos la concurs postul de director general din Primărie!”, spune o altă sursă.
Nici Max Bogl nu e în relaţii călduroase cu Primăria, nouă sau veche, nemții reproșînd că au fost trataţi incorect de către administraţia orașului.
1,7 milioane de lei mai are să plătească Primăria către Max Bogl, bani pe care nu i-a dat din decembrie 2014
MAX BOGL AMENINȚĂ PMB CU PROCES
Totul pleacă de la bani.
A trecut ceva mai mult de un an de cînd Max Bogl a prezentat ultima calculaţie la Naţional Arena. Era de 7 milioane de lei, din care au rămas doar 1,7 milioane, după ce consultanţii de la Louis Berger, angajaţi de Primărie, au operat tăierile.
“Am ţinut pe cheltuiala noastră stadionul de la terminare și pînă la recepţie, în momentul în care l-aţi dat spre întreţinere lui UTI. Asta ne-a costat peste 2 milioane de lei. Ne-aţi tăiat din decontul final încă 5 milioane, iar acum nu ne plătiţi nici măcar ultimii 1,7 milioane de lei pe care i-aţi acceptat pe factură! Mergem să ne judecăm”, le-a spus Max Bogl celor din Primărie și le-a trimis o notificare prin biroul lor juridic.
AGREMENTUL DE ACUM E FAVORABIL POMPIERILOR
Acesta e meciul Max Bogl versus Primărie. Mai e unul Max Bogl versus ISU. Și altul Primărie versus ISU.
Toate combinaţiile posibile, fiecare contra fiecare.
ISU insistă că nu va da nici o autorizaţie pînă cînd nu i se va prezenta un agrement tehnic. Ceea ce n-au spus ei pînă acum e că membrana acoperișului are un agrement, pe baza unui test făcut în Cehia.
234 de milioane € spune DNA că a costat stadionul. Din documentarea Gazetei, suma e totuși mai mică
Invocarea acestui agrement este favorabilă pompierilor, pentru că din testul de foc făcut în Cehia rezultă că membrana intră în clasa cs3d2. “d2” înseamnă că pot cădea picături arzînde în caz de incendiu.
Pompierii ar putea arăta că singurul agrement de pînă acum, cel din 2011, pledează împotriva autorizării materialului.
Apoi, în 2012, a fost făcut în laboratorul IGSU un test care a indicat d0, “fără picături arzînde”. Dar acest rezultat nu a intrat în agrement, că era prea tîrziu. De aceea, acum, s-a reluat procesul în doi pași:
1. Test la laboratorul IGSU.
2. Eliberarea agrementului tehnic care va include noul test la laboratorul IGSU.
Aici a sosit pachetul prin curier din Germania.
SOLUȚIA: CONTROL MAI EXIGENT LA PORȚI ȘI MAȘINI DE POMPIERI
Ca să simplificăm ceea ce nu poate fi simplificat.
Există două căi pentru redeschiderea stadionului. Actuala conducere a Primăriei susţine că urmărește ambelor rute.
“Prima, pe termen scurt, dar eficientă, e să ne asumăm organizarea meciului, luînd măsuri suplimentare, aducînd mai multe mașini de pompieri”, spune cineva din PMB. Pompierii par și ei de acord.
“Așa cum clădirea Parlamentului nu are autorizație, dar n-am închis-o, la fel stadionul poate fi redeschis pentru un meci, dacă împreună cu Primăria și jandarmii ne organizăm, cu forțe suplimentare”SURSĂ DIN ISU
“Forţe suplimentare” înseamnă inclusiv un control mai strict la porţi ca să nu se intre cu artificii.
Calea de durată, pe care actuala conducere a PMB susţine că o va parcurge oricum, este cea a autorizării prin agrement tehnic.
“Cine spune că nu ne gîndim la redeschiderea stadionului se teme, de fapt, de altceva. Nu doar că vrem să-ș redeschidem faptic, dar vrem să și aflăm chestiuni care o să arate neregulile din modul în care a fost făcută investiţia”, spune unul din actualii șefi ai Primăriei.
7 zile, din acest moment, este timpul estimat pentru finalizarea testului la foc al acoperișului în laboratorul IGSU
ACOPERIȘ DE TABLĂ?
Lămurirea felului în care s-au cheltuit banii publici e altă dimensiune a poveștii.
În comunicatul său de ieri, intitulat ”Sesizare din oficiu acoperiș Arena Națională”, DNA susţine că a început “urmărirea penală in rem (faţă de faptă) cu privire la suspiciunea săvârșirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”.
Cu alte cuvinte, procurorii suspectează fapte și vor să afle cine le-a comis.
Ei vehiculează faptul că primul proiect a avut acoperiș de tablă, lucru care poate fi o preluare mecanică a declaraţiilor primarului interimar Răzvan Sava, o confuzie făcută de procurori între Studiul de Fezabilitate și proiect sau semnul că au descoperit un proiect care n-a fost, pînă azi, niciodată cunoscut publicului.
Sursa: tolo.ro