Doi români reținuți pentru o conspirație înaintea jurământului lui Trump

10 donald trump

Mandate de arestare au fost emise joi acuzând doi cetățeni români de o conspirație cu scopul să acceseze ilegal aproximativ 123 de calculatoare asociate camerelor de supraveghere ale Departamentului Poliției Metropolitane (MPD) din Washington DC și să utilizeze acele computere în legătură cu o schemă de distribuire a ransomware-ului în ianuarie 2017 înainte ca Donald Trump să depună jurământul ca președinte al SUA.

Procurorul american Jessie K. Liu pentru districtul Columbia, și Brian J. Ebert, agentul special de gardă, Washington Field Office, Serviciul Secret al SUA, au făcut anunțul oficial.

Mihai Alexandru Isvanca, în vârstă de 25 de ani, și Eveline Cismaru, în vârstă de 28 de ani, au fost arestați pe 15 decembrie 2017 la aeroportul Otopeni din București. Plângerea a fost depusă pe 11 decembrie 2017, la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia. Ambii inculpați sunt acuzați de conspirație pentru a săvârși fraude prin cablu și conspirație pentru a comite diverse forme de fraudă informatică. Isvanca rămâne în custodie în România, iar Cismaru se află în arest la domiciliu, în așteptarea unor proceduri judiciare ulterioare.

Așa cum a fost descris în declarația verbală în sprijinul plângerii, la 12 ianuarie 2017, serviciul secret a fost informat că un număr de camere de supraveghere MPD au fost compromise. Agenții de la Washington Office Office au lansat imediat o investigație. Ancheta a scos la iveală informații despre comportamentul computerelor pentru camerele de supraveghere MPD între 9 ianuarie și 12 ianuarie 2017 noteaza flux24.ro

Departamentul Justiţiei din SUA a făcut cunoscut că hackerii au reuşit, la începutul lunii ianaurie 2017, să neutralizeze 123 din cele 187 de camere de supraveghere ale serviciilor de poliţie, infectând sistemele informatice cu viruşi de tipul „ransomware”, pentru a încerca să obţină bani sau alte obiecte de valoare în schimbul deblocării calculatoarelor, potrivit documentelor prezentate la tribunal.

  ANAF va primi datele de identificare ale proprietarilor de site-uri din România

Afacerea „a fost de cea mai înaltă prioritate”, deoarece a avut impact asupra pregătirilor pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump, au precizat procurorii americani.

Secret Service – însărcinat cu protecţia preşedintelui şi a anturajului acestuia -, precum şi alte agenţii „s-au asigurat rapid că sistemul camerelor de supraveghere este sigur şi operaţional”.

Potrivit plângerii, o investigație ulterioară a arătat că cei doi inculpați, Isvanca și Cismaru, au participat, printre altele, la schema de răscumpărare folosind computerele de supraveghere MPD compromise.

Acest caz a fost de cea mai mare prioritate datorită impactului său asupra misiunii de protecție a Serviciului Secret și potențialului său efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidențială din 2017. În parteneriat cu Oficiul Tehnic Șef al MPD, Serviciul Secret și MPD au asigurat rapid că sistemul de supraveghere a camerelor de supraveghere a fost sigur și operațional înainte de inaugurare și a continuat să investigheze infracțiunile comise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici