Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat marţi că, în condiţiile în care ministerul nu ştie care sunt salariile în administraţia publică, o creştere cu 25% a acestora ”va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut”.
”O cerere de majorare cu 25 la sută a salariilor, în condiţiile în care noi nu ştim care sunt salariile în administraţia publică, va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut. Am avut 10 miliarde de lei care au fost daţi în creşteri salariale în sectorul public anul trecut. Trebuie să înţelegeţi că o reformă de tipul creşterii salariale nu trebuie făcută cu orice preţ”, a spus Dragoş Pîslaru în cea de-a doua zi a Forumului Administraţiei Publice Locale.
Ministrul Muncii a recomandat o discuţie despre ”cum vrem să arate cu adevărat o grilă salarială, care sunt principiile”. ”Avem indemnizaţii şi sporuri care sunt complet haotice şi au fost date discreţionar. La capătul zilei vreau să înţelegeţi că pentru administraţia publică locală salariile sunt, dacă punem ca şi criteriu decenţa, ele sunt mult uneori sub decenţa respectivă pentru un funcţionar public dintr-o ţară membră a UE. Problema se pune de unde reuşeşti să aloci acele resurse bugetare”, a spus el.
Pîslaru le-a reproşat primarilor că nu au răspuns solicitării făcute de ministerul pe care îl conduce de a raporta salariile pe care le plătesc în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale pe care le conduc.
”Am trimis către dumneavoastră (…) dorinţa, cerinţa ca să putem avea grilele de salarizare din fiecare unitate administrativ-teritorială pentru a şti care este salarizarea, însemnând de la salariul brut cu toate sporurile şi indemnizaţiile, pentru toţi oamenii pe care îi aveţi. Din 3.300 de solicitări pe care le-am făcut, am primit 1.000 de răspunsuri. Din 1.000 de răspunsuri, două treimi erau inutilizabile. Noi încă nu avem o imagine a modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă”, a spus Pîslaru.
Ministrul a făcut apel la aleşii locali să colaboreze cu Ministerul Muncii, să raporteze salariile din primării astfel încât ele să poate fi încărcate ”într-un sistem de tip Revisal pentru angajaţii bugetari”. ”O guvernare, fie ea locală sau centrală, nu se poate face dacă nu ai date corespunzătoare. Inclusiv distinşii membri ai sindicatelor, care protestează astăzi, nu au evidenţa salarizării în sectorul bugetar (…) Noi ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public. Nu este admisibil acest lucru şi acesta va fi un punct central care va pregăti această lege unitară a salarizării”, a spus ministrul muncii.
”Noi, în acest moment, nu avem toate salariile din sectorul public. Am avut bătălii cu baioneta ca să obţinem salariile din sănătate şi educaţie. Ne-am chinuit zdravăn ca să lămurin lucrurile pe apărare şi ordine publică”, a mai adăugat el.
Sursa:mediafax