Drama Brexit a luat sfarsit – Ce se intampla cu romanii care lucreaza in Marea Britanie

eu stars bricks ss 1920

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca cetatenii romani care lucreaza inMarea Britanie in prezent nu vor fi afectati de deciziile luate la Consiliul European de laBruxelles, punctand ca Romania a obtinut la negocieri ca solicitarile de restrictionare a liberei circulatii sa se faca in baza unor justificari solide.

El a precizat ca discutiile de la Consiliul European au fost foarte dificile, subiectele importante fiind statutul Marii Britanii in UE si criza migratiei.

“S-a ajuns la un acord in relatia dintre Marea Britanie si UE. (…) Pentru Romania subiectul beneficiile sociale si libera circulatie a lucratorilor a avut o importanta majora. Am cerut ca acordul sa respecte pe deplin drepturile cetatenilor romani si care lucreaza in Marea Britanie”, a spus Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

El a adaugat ca la reuniunea Consiliului s-a decis crearea a doua mecanisme in cazul Marii Britanii, unul fiind de salvgardare prin modificarea ulterioara a legislatiei europene, care va limita accesul cetatenilor UE la o categorie restransa de prestatii specifice necontributive, prestatii specifice numai pentru aceasta tara.

“Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetatenilor UE si care are un caracter exceptional. Va putea fi aplicat pe o perioada de timp de maximum sapte ani. Cetatenii romani care lucreaza deja pe piata de muncii in Marea Britanie – atentie, foarte important – nu vor fi afectati de mecanism.

Acesta priveste doar eventualii lucratori care vor intra pe piata muncii in Marea Britanie dupa intrarea in vigoare a mecanismului, dar si acestia isi vor recupera accesul la aceste prestatii gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult in aceasta chestiune si suntem foarte bucurosi ca negocierea a dat acest rezultat”, a spus seful statului.

  Legile justiției. Președintele nu poate refuza numirea magistraților

El a precizat ca al doilea mecanism va permite Marii Britanii sa indexeze alocatiile pentru copiii ramasi acasa ai lucratorilor altor state membre ale Uniunii, punctand ca si in acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu si tine cont de diferentele dintre statele membre.

“Marea Britanie va putea aplica indexarile pentru cererile de alocatii care vor fi prezentate dupa intrarea in vigoare a mecanismului. Este important pentru lucratorii UE stabiliti in Marea Britanie care primesc deja alocatii pentru copii ramasi acasa, indexarea se va putea aplica doar incepand cu anul 2020. (…) Aceste reglementari nu intra automat in vigoare, ci vor fi supuse inca unui proces legislativ”, a mai spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocatiile pentru copii la alte prestatii sociale.

“Romania a obtinut in cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitarile de restrictionare a liberei circulatii a persoanelor in conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui sa fie facute pe baza unor justificari solide. Este un lucru foarte important, fiindca astfel vor fi evitate situatii in care se iau decizii pur politice fara o motivatie foarte serioasa.

Romania a obtinut acest lucru prin negocieri foarte aplicate si foarte bine pregatite altfel decat altii care au vorbit poate un pic mai mult si au obtinut probabil ceva mai putin”, a conchis presedintele Iohannis.

Sursa: www.ziarulevenimentul.ro / Foto: www.marketingland.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici