În 340 de zile, a văzut 5.400 de orbite și aproape 11.000 de apusuri. Dacă se adună toate misiunile pe care acesta le-a avut, va stabili un record pentru 520 de zile petrecute în cosmos. Întrebat fiind ce i-a lipsit cel mai mult, astronautul a răspuns, așa cum era de așteptat, că familia și oamenii dragi. Ei și piscina sa din Houston.
Evident, medicii vor studia cu atenție efectele acestei misiuni extinse asupra sănătății astronnautului. Jumătate din timpul pe care l-a petrecut în spațiu, în afară de dormit și lucrat pe computer, Kelly a stat într-o încăpere cât o cabină telefonică. Kelly a făcut, de asemenea, multe experimente. Împreună cu colegul său, cosmonautul rus Mihail Kornienko, a efectuat studii pentru a ajuta NASA să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă cu corpul uman în spaţiu: ochi, creier, oase, muşchi – toate schimbările într-un mediu fără gravitaţie.
Un avantaj unic pe care l-a avut cazul lui Scott a fost faptul că are un frate geamăn identic, pe nume Mark, fost astronaut NASA. Comparațiile între cei doi îi vor ajuta pe cercetători să stabilească mai ușor efectele trăirii în spațiu asupra corpului uman. Una dintre cele mai remarcabile ar fi faptul că Scott s-a înălțat cinci centimetri în acest timp, dar schimbarea e temporară. În spațiu, coloana vertebrală se alungește, dar revine la normal odată cu întoarcerea pe Terra. Scott Kelly și-a documentat întreaga experiență prin posturi constante pe Twitter.
Sursa: www.ziarulevenimnentul.ro