Centristul Emmanuel Macron, în vârstă de numai 39 de ani, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor în care s-a confruntat cu Marine Le Pen, candidata extremei-drepte.
Candidatul proeuropean de centru Emmanuel Macron s-a impus în turul decisiv al alegerilor prezidenţialelor din Franţa cu un scor de 65,5%, după cum arată sondajul la ieşirea de la urne publicat de Kantar Sofres-Onepoint, respectiv 65,1%, potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos-Sopra Steria, în timp ce rivala sa, eurosceptica Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (extremă-dreapta), a obţinut 34,5% din sufragii, potrivit Kantar, respectiv 34,9%, conform Ipsos.
Votul în favoarea lui Macron reprezintă o gură de aer proaspăt pentru Europa, având în vedere discursul lui Marine Le Pen în favoarea renegocierii poziţiei Franţei în Uniunea Europeană şi a unui referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar.
Fost ministru al Economiei, Emmanuel Macron, născut pe data de 21 decembrie 1977, se prezintă ca un politician ieşit din tipare şi susţine că împărţirea între stânga şi dreapta care a dominat vreme îndelungată politica franceză este depăşită.
Politica sa centristă l-a ajutat, într-o oarecare măsură, să obţină sprijin atât din partea celor de stânga, cât şi din partea celor de dreapta în bătălia sa cu Marine Le Pen, care nu a ezitat să-l acuze că este un candidat al înaltelor cercuri financiare şi „al sistemului“, notează DPA.
Însă Macron, care a urmat Institutul de Studii Politice din Paris, a studiat filosofia la prestigioasa Universitate Paris-Nanterre, iar apoi administraţia publică la celebra Şcoală Naţională de Administraţie a Franţei (ENA), nu a fost ales niciodată până acum într-o funcţie publică.
A lucrat ca inspector la Ministerul Economiei în perioada 2004-2008, după care şi-a petrecut patru ani la banca Rothschild. În 2012 s-a alăturat echipei preşedintelui socialist François Hollande, dar francezilor le-a devenit ceva mai cunoscut abia în 2012, când a fost numit ministru al Economiei, un portofoliu pe care l-a ocupat până în 2016 şi la care a renunţat din proprie iniţiativă.
Tot în 2016, Macron şi-a lansat propria mişcare politică – En Marche!. Nu a trecut mult şi a anunţat că intră în cursa pentru fotoliul prezidenţial.
Având în vedere această succesiune de evenimente, unii observatori l-au acuzat că a făcut un joc dublu când a demisionat din executivul socialist fără să-i spună lui Hollande care sunt intenţiile sale. Alţii au afirmat însă că ar fi tocmai omului preşedintelui socialist încă în exerciţiu, care a ales să nu-şi depună candidatura pentru un nou mandat din cauza lipsei sale popularitate.
O viaţă ieşită din tipare
Macron este un personaj ieşit din tipare nu numai în ceea ce priveşte viaţa sa în plan politic, ci şi în ceea ce priveşte viaţa sa personală, care a intrat în lumina reflectoarelor imediat după ce s-a clasat pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Viitorul preşedinte al Franţei este căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă ca el – Brigitte Trogneux -, care i-a fost profesoară de teatru la liceu.
A întâlnit-o prima dată pe actuala sa soţie, acum în vârstă de 64 de ani, pe vremea când el avea numai 15 ani, a relatat „The Daily Mail“.
La doi ani după ce s-au văzut prima dată, Emmanuel i-a făcut profesoarei sale o promisiune şocantă, după cum chiar aceasta a mărturisit într-un interviu acordat anul trecut revistei „Paris Match“.
„La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Orice ai face, mă voi căsători cu tine!»“, a dezvăluit Trogneux. La acel moment, Brigitte era căsătorită, purta numele Auziere şi avea trei copii.
Ulterior, Emmanuel Macron s-a mutat la Paris pentru ultimul an de liceu. A fost o perioadă în care, după cum a povestit chiar el, cei doi se sunau frecvent unul pe celălalt, petrecând ore întregi la telefon.
„Puţin câte puţin, el a învins toate împotrivirile mele, într-o manieră incredibilă, cu multă răbdare. (…) Nu era un adolescent. Avea o relaţie de egalitate cu alţi adulţi“, a povestit Brigitte într-un documentar de televiziune.
În cele din urmă, ea s-a mutat în capitala Franţei pentru a fi alături de iubitul său şi a divorţat. Au rămas împreună de atunci. Totuşi, căsătoria a avut loc abia în anul 2007, fără ca Trogneux să ia numele soţului său. Însă l-a sprijinit întotdeauna, inclusiv în campania electorală.
Foto: EPA
Chiar dacă relaţia lor a stârnit multă vâlvă, Macron s-a menţinut ferm pe poziţii în ceea ce o priveşte pe soţia sa. „Nu o ascund de lume. Este aici, în viaţa mea, a fost întotdeauna“, a declarat el recent.
Sursă: Adevărul