Înlăturarea Guvernului PSD ar trebui să tranșeze mai rapid problema plagiatului lui Victor Ponta. În noul context guvernamental, e nevoie doar de expertiza ministrului Educației pentru a declanșa un adevărat lanț de consecințe, care s-ar putea încheia cu excluderea fostului premier din Baroul București.
Reprezentanți ai Universității București ne-au confirmat faptul că soarta plagiatului lui Victor Ponta se află, exclusiv, la dispoziția noului ministru al Educației, Adrian Curaj. “Dosarul lui Victor Ponta, care în acest moment este la Comisia de Etică din cadrul Ministerului Educației, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educației trebuie să se pronunțe pe dosarul de plagiat pe care Universitatea București l-a întocmit. Apoi, Adrian Curaj – dacă va confirma raportul nostru – poate da dispoziția de retragere a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta”, ne-a precizat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București.
În ultimile zile, ministrul Adrian Curaj nu a răspuns la telefon pentru a limpezi această chestiune. Trebuie spus că de la declanșarea scandalului privind plagiatul fostului premier, patru miniștrii PSD ai Educației au tranșat subiectul în favoarea lui Ponta, în pofida probelor convingătoare că acesta ar fi copiat.
La mâna subalternilor
În vara anului 2012, revista Nature – cea mai importantă publicație științifică din lume – a declarat lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta un plagiat. Lucrurile au luat, apoi, o întorsătură năucitoare, polemica fiind axată pe organismul din România abilitat să constate frauda ex-premierului Ponta. Ministrul interimar de atunci al Educației, Liviu Pop, a decis să desființeze Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare exact în timpul ședinței în care membrii ei decideau, cu majoritate absolută, că Ponta a copiat. Lucrurile păreau să se clarifice în momentul în care Universitatea București, unde premierul a obținut titlul de doctor, a anunțat fără echivoc că lucrarea premierului este un plagiat. Acesta a preluat din alte surse, potrivit comisiei de la Universitatea București, o treime din lucrare (115 din 297 de pagini).
Cu toate acestea, fostul premierul, beneficiind și de complicitatea unor membrii ai cabinetului său, a găsit o portiță legislativă pentru a-și păstra doctoratul. El s-a folosit de articolul 4 din Legea 206/2004, privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. Acesta precizează că “sesizările privind abaterile de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate în două etape detaliate în Codul de etică: a) analiza la nivelul instituţiei în cadrul căreia presupusele abateri s-au produs, denumită prima etapă, care se desfăşoară conform articolului 11 şi prevederilor Codului de etică; b) analiza la nivelul Consiliului Naţional de Etică, denumită etapa a doua. Se exceptează sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.
Premierul, dar și miniștrii Educației din guvernul Ponta au interpretat acest articol în sensul că doar Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației, și prin intermediul departamentului juridic, poate propune retragerea titlului de doctor al premierului Ponta, dată fiind poziția sa de demnitar. Dat fiind că Ponta le era șef pe linie politică în guvern, nici unul dintre miniștrii Educației nu a validat raportul de plagiat întocmit de Universitatea București și ajuns la Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației.
Miza: limpezirea mediului academic
La finalul anului trecut, Ponta a mai încercat, o dată să își securizeze doctoratul și să se pună la adăpost de eventualele acuzații de fals. Astfel, el a emis în decembrie 2014, o ordonanță de urgență care modifica Legea Educației, dând posibilitatea doctorilor să renunțe unilateral la acest titlu. Probabil, fostul premier s-a temut că un nou ministru al Educației, neafiliat PSD, ar putea decide validarea raportului de plagiat elaborat de Universitatea București. În acest fel, Ponta și-ar fi pierdut titlul de doctor. De ce s-a temut fostul premier, nu a scăpat. Noul ministru al Educației Adrian Curaj este tehnocrat și, mai grav pentru Ponta, provine din zona cercetării academice care a primit o grea lovitură de imagine în urma scandalului de plagiat în care a fost implicat premierul. Adrian Curaj a fost directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și ar avea toate motivele să dea un semnal de asanare a mediului academic românesc. Ar putea începe prin limpezirea cazului Ponta și prin recunoașterea plagiatului acestuia.
Dacă până acum soarta lui Ponta, în ceea ce privește plagiatul, a stat în pixul a patru miniștrii: Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie și Sorin Cîmpeanu, subalterni ai săi în guvern, acum decizia aparține unui om de știință care, nu o dată, a luat poziții dure față de încercarea de politizare a cercetării din România. Ultimul exemplu: Adrian Curaj s-a opus încercării Ecaterinei Andronescu, șefa Comisiei de Învățământ din Senat, de a înființa o nouă instituție – Agenția pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) – prin care să se distribuie banii cercetării.
Pe de altă parte, problema lui Adrian Curaj o reprezintă faptul că guvernul de tehnocrați nu este unul de forță, depinzând și de susținerea partidelor politice, printre care și PSD.
Riscă excluderea din Barou
Potrivit unor documente prezentate în exclusivitate de România liberă, Victor Ponta a intrat în Baroul București fără examen, doar pe baza titlului de doctor. Un verdict oficial de plagiat semnat de ministrul Educației, care l-ar deposeda pe Ponta de acest titlu, ar putea determina un lanț de probleme pentru fostul premier. În primul rând, o acuzație de fals intelectual. Apoi, prin declararea lucrării de doctorat drept un plagiat, Baroul București ar putea să îi retragă lui Ponta și titlul de avocat (în acest moment, Ponta și-a suspendat activitatea din Barou deoarece este demnitar). Potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat, până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură), suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Banii aceștia i-ar putea fi imputați. Fostul decan al Baroului București, Ilie Iordăchescu, ne-a declarat că dacă anumiți clienți se consideră prejudiciați de fostul premier, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate lui Victor Ponta.
Premierul a mai câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal (titlul de doctor se regăsește și acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul și-a însușit în fața elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obținut-o printr-un plagiat. Foarte probabil, titlul a cântărit mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe Victor Ponta pentru poziția de lector.