Complexul Muzeal Arad prin Muzeul Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria, în colaborare cu Muzeul Etnografic din comuna Vladimirescu (județul Arad) a demarat un proiect educațional pentru promovarea tradițiilor românești. Prima activitate, atelierele interactive pentru preșcolari și elevii ciclului gimnazial, este dedicată meșteșugului încondeierii ouălor și se desfășoară în preajma sărbătorilor Pascale.
La ateliere participă preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale “Ioan Slavici” din Șiria, (prof. coordonator Corina Jurgiu, manager și Dorina Roșu, învățătoare). Elevii învăță tehnica de încondeiere a ouălor cu ceară de albine și chişiţă de la meșterul popular Maria Aiftincăi și realizează diverse modele pe ouăle încondeiate de ei. Cu o sensibilă și frumoasă aducere-aminte, doamna Aiftincăi a evocat nostalgică, momente din copilărie, când în preajma acestei sărbători, în casele din ținutul Rădăuților se încondeiau ouă prin aceeași imemorială tehnică, moștenită de la străbuni.
Maria Aiftincăi, meșter popular cu o impresionantă colecție etnografică din diverse zone geografice ale țării, a pus bazele Muzeului de Etnografie “Mariţuca” din comuna Vladimirescu (județul Arad).
”În cadrul acestui atelier de la muzeul din Șiria, ne bucurăm de o atmosferă minunată, copiii sunt încântați de cele învățate, am vorbit despre tradiția și legendele vopsitului ouălor, dar și despre reprezentarea acestora ca simbol al Învierii! În spiritualitatea acestor sărbători, vă transmitem tuturor să aveți lumină în suflet, liniște în case, tihnă și bucurie!” Laura Mateş (muzeograf, Complexul Muzeal Arad/Muzeul Memorial “Ioan Slavici-Emil Monţia” din Șiria).
Proiect educațional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.