Bac-ul a trecut, urmeaza inscrierile la facultate, pentru cei care vor mai mult in viata. Universitatile de stat au 170.000 de locuri la buget si taxa, iar la unele au inceput inscrierile.
Din pacate, Romania e tot in urma tendintelor europene si insista sa scoleasca viitori actori sau asistenti sociali, chiar daca avem nevoie ca de aer de IT-isti sau de specialisti in agricultura. In acest moment peste 50% dintre facultatile noastre sunt cu profil umanist.
La ASE in Bucuresti, cea mai cautata facultate este Cibernetica. Media de la bac va face diferenta pentru ca admiterea este pe baza de dosar. Cererea de IT-isti pe piata muncii este foarte mare, iar conducerea vrea sa suplimenteze numarul de locuri incepand cu anul viitor. Problema e ca nu sunt destui profesori.
“Cu greu reusim sa angajam asistenti si lectori pentru cei mai buni nu raman in sistemul educational pentru ca nu sunt salariile stimulative”, spune rectorul ASE, Nicolae Istudor
Solutia Academiei Romane pentru a opri “exodul” absolventilor de facultati de stat: raman in tara sau isi platesc studiile
Cibernetica este la concurenta cu Facultatea de Automatica si cu cea de Matematica- Informatica. Din pacate, insa, sistemul educational nu raspunde cererilor de pe piata muncii. In Romania 53,4% dintre facultati sunt specializate in drept, stiinte sociale si business, in timp ce media europeana este de 35,6%.
Iar cifrele ultimului an universitar arata ca avem peste 6000 de locuri la drept, 5600 la limba si literatura moderna, peste 4000 la contabilitate in timp ce la calculatoare si agricultura avem 1850 respectiv 1300.
Vlad Petcu – responsabil Centrul de Consiliere si Orientare UVT: ”Se inscriu fie unde sunt sanse mai mari sa prinda locuri bugetate, fie unde sunt colegii lor de liceu, nu bazandu-se neaparat pe un studiu prealabil”
Petru Ilut, sociolog: “Daca nu se orienteaza mai mult spre IT sau agricultura unde cere piata ci mai mult spre limbi straine sau juridic asta se datoreaza nu pentru ca nu au optinui, ci se bazeaza pe faptul ca aceste universitati si apoi profesii, adica mai umaniste in general sunt profesii cumva mai liberale.”
Abia la final constanta ca nu isi gasesc de munca si fac inca o scoala.
In degringolada generala, in Pitesti tocmai s-a deschis o facultate de actorie, chit ca in Romania ies anual 2000 de actori.
“A fost surprinzator de mare interesul, sincer, eu nu mizam, desi am facut eforturi foarte mari ca sa aprobam aceasta specializare in senat, nu mizam ca va fi de un asemenea impact” , spune rectorul.
Exista, totusi si cazuri fericite. Facultatea de fizica, de exemplu, datorita laserului de la Magurele, unde absolventii ar putea gasi un loc de munca noteaza stirileprotv.ro