Falcă, agentul 215

image 1

Există în România o lege 215 a Administrației Publice Locale iar la articolul 68 această lege stabilește exact îndatoririle și atribuțiile primarului.

Pe scurt, ele se referă la transportul în comun, la trama stradală, la salubritate și la ordinea publică. Mai are în atribuții finanțarea unei părți a sistemului de sănătate și a celui de învățământ. Atât. De restul ar trebui să se ocupe consiliul local prin consilierii aleși asistați de direcțiile tehnice și economice ale Primăriei.

La Arad însă, Ghe.Falcă are legea lui.

Excedentul bugetar raportat an de an nu îl împiedică să contracteze alte împrumuturi (20 de milioane de euro) cu dobânzi achitate ulterior tot din buzunarul nostru și să viseze în continuare la reconversia Cetății Aradului în valoare de alte 200 de milioane de euro. Insistă să achizitioneze cele șase clădiri (Cazinoul, Turnul de Apă, Casa Hirschl, Teatrul Vechi, Fabrica Teba și Casa Marta) chiar dacă proiectul Capitală Culturală Europeană Arad 2021 a eșuat lamentabil și ne amenință la început de an că este nevoit să măreasca prețul gigacaloriei deoarece guvernul nu-și îndeplinește obligațiile față de Arad. Asta în viziunea lui.

Unul dintre lucrurile principale care împiedică funcționarea consiliilor locale este dependența consilierilor de șefii de partide gen Ghe.Falcă. Dacă nu se supun ordinelor, riscă să-și piardă locul iar asta e probabil ceva mai rau decât să fie anchetați de diferite organe ale statului. Pentru că, de obicei, în urma votului lor cei mai mulți acolo ajung. Să votezi aproape în unanimitate un împrumut de 20 de milioane de euro de la BERD când poți să iei bani europeni aproape gratis pe Regio axa 4 trebuie ca și consilier să fii ori foarte dezinteresat de ce se întâmplă în sală la momentul respectiv ori foarte grăbit să te întalnești cu DNA-ul sau DIICOT-ul, după caz. Pentru că asta se va întâmpla în cazul acestui împrumut în care orice reprezentant al statului din instituțiile mai sus menționate poate ușor demonstra că ai acționat contrar intereselor orașului și ale cetățenilor săi. Asta fără să luăm în considerare excedentul bugetar raportat sau „explicațiile” tehnice ale onorabilului primar vis-a-vis de legalitatea și moralitatea împrumutului menționat.

Consiliul local, care funcționează după chipul și asemănarea onorabilului primar, privește legea ca pe un lucru bizar care trebuie ocolit, nu respectat. Legea 215 are o prevedere în interiorul ei care spune că fiecare consilier trebuie să depună anual un raport de activitate și să organizeze întâlniri publice cu cetățenii. Lucru care, evident, nu se întâmplă deoarece după ce ai votat cum vrea onorabilul ești exonerat de restul îndatoririlor față de cei care te-au votat „pe liste”, ce-i drept. Și oricum legea te obligă dar nu te și sancționează. În cazul ăsta. În cazul împrumutului însă, te poate aresta. Mai mult, poate chiar să-ți confiște bunurile pe care le-ai strâns cu atâta trudă muncind în folosul cetățenilor care te-au ales.

  Investiţie de aproape 4 milioane de lei în Centrul Şcolar Arad

Tot aceeași lege ne spune că onorabilii primari TREBUIE să se ocupe de finanțarea unei părți a sistemului de sănătate și a celui de învățământ. Unde Ghe.Falcă este campion. În sens negativ. El însă ne vorbește despre artă.

Gingaș la trup și mărunțel la suflet, pe el îl interesează cultura.

A noastră, nu a lui. La kilogram, așa cum știe el de la Brad. Sute de evenimente (in)culturale ne sunt oferite în 2016 pe care noi plătitorii de taxe și impozite (cele mai mari din Romania că deh… ARADUL E ÎN FAȚĂ!) trebuie să le înghițim așa cum ar fi trebuit să înghită comisia Culturii Europene 2021 halucinantul proiect prezentat la București de către primarul-inginer însuși. Pe care însă nu l-a inghițit.

Clar e însă că în continuare vom strânge bani la fondul clasei, iar grădinițele vor funcționa în mare parte din donații. Nu și ZIUA VECINULUI care are deja un buget votat, aprobat și chiar cheltuit în mintea celor care știu că vor fi proprietarii acelor sume de bani, evident, fără licitație. La fel se va întampla probabil și cu întreaga sumă de 7-8 milioane de lei pregătită de către onorabilul primar pentru a distra populația în anul de campanie electorală. De licitație trebuie să se ocupe consilierii care știu acum că suma nu mai poate fi fragmentată, deoarece primarul a avut proasta inspirație să o anunțe în presă ca un tot unitar (OUG 34 + anexe). Sau poate vor din nou un interviu privat cu procurorii. Că onorabilul-primar oricum nu va răspunde pentru votul lor, al consilierilor.

Primarul și consilierii se consideră încă în România vedete locale.

Creierul lor nu poate procesa faptul că sunt simpli angajați ai comunității cu mai multe obligații decât drepturi și că bunul simț și responsabilitatea față de cei care i-au pus în acele funcții sunt mai importante decât persoana lor.

Când aleșii vor înceta să mai fie superstaruri, când consilierii locali vor face ceea ce legea îi obligă și când noi, oamenii simpli, îi vom obliga să lucreze pentru noi, nu pentru ei, vom putea spera la o viață mai bună.

Și mai ales când vom VOTA CORECT

Călin Costea

Poza profil (Custom)

Candidat la funcția de Primar al Aradului din partea Partidului Mândri Că Suntem ARĂDENI

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici