Fără titlu şi generic, iată o adevărată provocare! Considerat fratele mai mic al scurt metrajului, foarte scurt metrajul permite experimentările cele mai spectaculoase şi inovatoare: cu mai puţin de 3 minute de imagini şi cu un buget mai accesibil, el dă frâu unei libertăţi şi creativităţi totale. Provenite din lumea întreagă, realizate de creatori confirmaţi sau de începători, foarte scurt metrajele reflectă o stare a creaţiei contemporane şi oferă o privire panoramică asupra societăţii noastre actuale.
Festivalul are loc în toată lumea în acelaşi timp, între 3-12 iunie 2016, pe 5 continente, în 30 de țări. Ajuns la a 10-a ediție în țara noastră, el cuprinde peste 100 de filme în 2 competiții (internațională şi națională), respectiv două secțiuni tematice: Paroles de Femmes şi selecția familială. 21 de localități din România împărtăşesc această întâlnire cinematografică anuală cu alte 60 de oraşe din lume.
Revelatoare pentru timpul său, fiecare ediţie a festivalului reprezintă o ocazie de a aborda tendinţele, modele şi preocupările momentului. Realizatorii exploatează cu aviditate aceste noi subiecte şi ni le restituie prin filtrul privirii lor pertinente. Anul acesta eroii sunt fără domiciliu fix, migranţi economici în căutarea unei vieţi mai bune, victime ale crizei economice sau abandonaţi de o societate din care e mai uşor să fii exclus. Mai precis, scenariştii exploatează folosirea în masă a reţelelor sociale.De la o întâlnire improbabilă pe Facebook la o ruptură hilară prin SMS, relaţiile se trăiesc de acum cu nasul în ecrane, iar stick-urile de selfie nu mai miră pe nimeni. Noutăţile tehnologice ne fascinează în continuare. Iar în mijlocul acestui vârtej, căutarea sensului se impune mai mult ca niciodată. Care este locul femeilor în societățile şi în culturile noastre? Putem vorbi de egalitate?
Putem depăşi clişeele ? Departe de un război al sexelor, selecția Paroles de Femmes atrage atenția asupra perspectivelor feminine şi dă de gândit. . Cele 20 de filme româneşti de anul aceasta suprind multiplele fațete ale societății noastre. De la scene pitoreşti la instantanee poetice, de la poveşti cu mesaj la mărturii răvăşitoare, selecția românească incită la reflecție şi trăire.
Descoperitor de talente şi apărător al diversităţii culturale, festivalul doreşte să creeze o punte între culturi şi să democratizeze filmul. Ficţiuni, animaţii, documentare, toate genurile sunt permise pentru a exprima cele mai deştepte, cele mai haioase sau cele mai şocante idei.
3 minute e o adevărată pauză de respiraţie în această epocă în care toată lumea se grăbeşte. .Luaţi-vă 3 minute pentru a afla mai multe despre această a 18-a ediţie.
Proiecţiile vor avea loc la sala „Concordia” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol”, vineri, 10 iunie începând cu orele 19,00 şi sâmbătă, 11 iunie de la orele 18,30.
Informatii despre festival puteti regasi pe site-ul oficial al festivalului http://trescourt.com/ro, cât şi pe pagina facebook a festivalului : https://www.facebook.com/foartescurt/