“Evaluarea facuta aseara si in cursul zilei de astazi arata ca configuratia siamezelor este una neprielnica, in sensul ca impart din pacate cordul, au un cord comun, si un ficat comun, ceea ce face ca prognosticul sa fie unul putin favorabil. Sansele lor fiind minime la acest moment”, a explicat dr. Spataru.
El a adaugat ca starea siamezelor premature, internate in sectia de terapie intensiva neonatala, este grava, dar stabila.
“Vom discuta cu colegii de la chirurgie cardiovasculara sa vedem ce drum poate sa aiba de aici inainte acesti copii si in ce masura vom putea sa le oferim cea mai buna sansa la supravietuire. (…) Nu ne punem problema (unei interventii chirurgicale – n.r.) in niciun caz acum si nicaieri in lume nu se pune problema unei interventii chirurgicale programate intr-o astfel de situatie. Problema care se pune este aceea a mentinerii lor in viata si oferirii posibilitatii de a-i evalua cat mai corect si de a cauta cai de rezolvare a malformatiei”, a spus Spataru.
Medicul a precizat ca fetitele sunt dependente de aparate.
La randul sau, seful sectie de terapie intensiva nou-nascuti a spitalului “Marie Curie”, dr. Catalin Cirstoveanu, a aratat ca se vor consulta cu medici care au experienta internationala in astfel de cazuri.
“Ne-am concentrat mult pe partea pulmonara. Dorim acum sa punem un diagnostic cat mai exact. Partea importanta de supravietuire, de prognostic este partea cardiaca. Este un cord comun, nu este un simplu cord comun, sunt doua inimi unite, cu vascularizatii separate si asta ne intuneca foarte mult prognosticul. O sa ne consultam cu chirurgii si mai mult ca sigur partea cardiaca va da prognosticul imediat pentru copii. O sa ne consultam si cu altii care au experienta internationala sa vedem ce putem sa facem cel mai bine pentru ei”, a explicat dr. Catalin Cirstoveanu.
Intrebat daca este posibil ca macar una dintre fetite sa supravietuiasca, el a raspuns: “Personal, nu cred in situatia de fata”.