Primarul General, Gabriela Firea, s-a întâlnit cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), pentru a analiza problemele cu care se confruntă operatorii de taxi din Capitală.
Conform unui comunicat al Primăriei, reprezentanții asociației i-au prezentat edilului Capitalei o serie de revendicări ale asociațiilor taximetristilor licențiați.
Aceștia reclamă, printre altele, ”concurența neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie”.
Firea a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislația de specialitate în vigoare să fie respectată de toți cei care practică activitatea de taximetrie în Capitala.
”Vom promova în următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București un nou proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli clare pentru toți cei care practică taximetria în Capitală, astfel încât, atât bucureștenii, cât și turiștii, să poată folosi acest serviciu cu încredere, și în deplină siguranță, beneficiind de aceeași calitate a transportului în regim de taxi că în marile capitale europene.
De asemenea, conform noulului regulament, ”operatorii de taxi vor fi obligați să aibă o ținută civilizată, un limbaj adecvat, mașini curate și care să garanteze siguranța cetățenilor”.
Primarul General atrage atenția că persoanele care practică ilegal acestă activitate nu garantează siguranța cetățenilor, nefiind supuse niciunui control legal.
De asemenea, Gabriela Firea a propus că Primăria Municipiului București, prin Compania Municipală Tehnologia Informației și Compania Municipală Managementul Traficului, să realizeze parteneriate cu structurile de taximetrie recunoscute pentru implementarea unor servicii online de rezervări, curse și plată, facilitând accesul bucureștenilor la serviciile de taxi.
La începutul acestui an, zeci de taximetristi au protestat impotriva companiei Uber, în București.
Reprezentanții companiei s-au apărat și au spus că acuzațiile sunt nefondate.
Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber : “Uber este un serviciu sută la sută fiscalizat în România, plătește taxe în România pentru activitățile pe care le desfășoară, șoferii noștri parteneri colaborează cu noi prin entități fiscale, iar utilizatorii primesc o factură fiscală după fiecare cursa.”
În prezent, cei de la Uber afirmă că numărul utilizatorilor din București trece de 350.000.
Reacția Uber
”Aplicațiile ca Uber, serviciile de carsharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București. Peste 350.000 de bucureșteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice și mii de șoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicației și contribuie la bugetul public.
Ne dorim să discutăm despre viitorul industriei de transport împreună cu municipalitatea și cu alți actori din industrie pentru a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori și pentru oraș. Credem că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureștenilor cele mai bune servicii de transport” au transmis pentru ProTV oficialii Uber România