16,54% a recuperat statul român până acum din suma totală pe care trebuia să o confiște de la cei patru condamnați-vedetă din dosarul Microsoft 1: oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae „Niro” Dumitru și politicienii Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan „Pinalti”.
Din cei 80.311.520 de lei pe care statul trebuia să-i confiște de la cei patru, cărora li se adaugă cheltuieli de judecată în valoare de 71.270 de lei, în data de 20 iulie ANAF reușise să recupereze efectiv 13.300.792 de lei, după cum reiese dintr-un document intern al ANAF obținut de Centrul de Investigații Media (CIM).
Cei mai mulți dintre acești bani au venit direct de la Nicolae „Niro” Dumitru, care și-a plătit integral suma imputată direct de judecători prin sentința definitivă: 12.564.555 de lei.
Acum ANAF i-a evaluat lui Dorin Cocoș spațiile comerciale din București, care-i produceau acestuia chirii de aproape 30.000 de euro pe lună, și le-a scos la vânzare. Sunt evaluate la 2,5 milioane de euro.
Alte câteva sute de mii de euro ar urma să-i fie luați lui Cocoș direct de la Eurohotels, firmă pe care a și împrumutat-o cu peste trei milioane de lei.
Sentința
Curtea Supremă a decis, în 24 martie 2016, condamnarea celor patru și confiscarea a 16 milioane de euro şi două milioane de dolari, bani care, potrivit judecătorilor, reprezentau şpaga pe care au primit-o în afacerea Microsoft.
Condamnat la doi ani și patru luni de închisoare, Cocoș trebuie să dea înapoi nouă milioane de euro. „Pinalti” a luat șase ani și trebuie să plătească patru milioane de euro. Nicolae Dumitru, cunoscut drept „Nicu Niro”, a luat doi ani și patru luni de închisoare și trebuie să dea înapoi un milion de euro și două milioane de dolari, iar fostul ministru Sandu a luat trei ani de închisoare și trebuie să-i fie luați 2,2 milioane de euro.
„Nicu Niro” a plătit de bunăvoie ce avea de plătit către stat. Din documentul citat reiese că încă de la începutul procesului, în care a și recunoscut că a luat șpagă, omul de afaceri a dat banii statului.
În 25 iunie 2015, imediat după ce a fost trimis în judecată, Niro a pus într-un cont la dispoziția statului suma de 12.709.670 de lei, „cu titlu de folos necuvenit primit”. De altfel, după ce a achitat această sumă, Curtea Supremă a ridicat sechestrele care erau puse pe imobilele lui Nicolae Dumitru, scria Adevărul.
De la Gabriel Sandu statul nu prea are ce recupera. Din documentul citat reiese că există sechestru pe anumite bunuri de-ale sale, dar nu se precizează o valoare. Oficial, Gabriel Sandu nu mai are mai nimic: nici proprietăți, nici alte bunuri de valoare.
Nici „Pinalti” nu pare mult mai înstărit în acte. În plus, imediat după ce a fost trimis în judecată în acest dosar, omul a și divorțat, astfel că statul nu se poate atinge de jumătate din averea sa iar procedurile sunt mult îngreunate, după cum au declarat surse din ANAF reporterilor.
Cei mai mulți bani trebuie – și pare că și pot fi – confiscați de la Dorin Cocoș. Acestuia i s-au evaluat deja mai multe spații comerciale pe care are sub sechestru, valoarea lor totală ajungând la 2,5 milioane de euro. Toate acestea ar urma să fie vândute la licitație.
Buticurile lui Cocoș
Este vorba de niște spații comerciale, majoritatea situate la parterul unor blocuri din zone bune din Sectorul 2. Unele sunt mici buticuri de cartier, altele au suprafețe de până la 200 de metri pătrați. Toate au fost deja evaluate de ANAF și vor fi vândute la licitație.
Pe Șoseaua Ștefan cel Mare, la numărul 56, într-unul dintre spațiile comerciale aparținându-i lui Cocoș funcționează un salon de cosmetică. Proprietarii au confirmat reporterului CIM că îi plătesc chirie lui Dorin Cocoș, dar au refuzat să spună cât exact.
La câțiva metri distanță se află un alt spațiu aparținându-i lui Cocoș. Aici funcționează un magazin pe nume Annabella.
Pe strada Iancului, la numărul 53, pe vremuri funcționa o „Alimentara”. Spațiul a ajuns la Dorin Cocoș, care l-a închiriat unui investitor ce a deschis aici un loc de joacă pentru copii.
În interior, locul de joacă arată așa:
Pe Șăseaua Colentina, la numărul 56, cel mai mare spațiu comercial aparținându-i lui Cocoș dintre cele sechestrate de ANAF adăpostește o sală de jocuri de noroc. Este un spațiu de 212 metri pătrați.
În total, spațiile comerciale aparținându-i lui Cocoș îi aduceau acestuia, înainte de a-i fi sechestrate, aproximativ 30.000 de euro lunar, după cum au declarat reporterilor CIM surse din ANAF.
Pe lângă acestea, lui Cocoș îi sunt evaluate acțiunile la trei dintre firmele pe care le controlează: Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, Clamari Trading SRL și EuroHotels International SRL.
De la EuroHotels – firmă care are trei hoteluri în București, pe strada Polizu, în Calea Griviței și pe Bulevardul Mareșal Averescu – inspectorii ANAF ar mai putea recupera alți 3.312.207 lei. Procurorii DNA i-au găsit lui Cocoș la percheziție contractul care atesta că și-a împrumutat hotelurile cu această sumă, astfel că ea poate fi confiscată.
Text, foto și video: Alex Costache, Ionel Stoica
A contribuit: Ovidiu Vanghele