Fosta noră a lui Virgil Măgureanu, Alina Măgureanu, a făcut, luni, 14 martie, denunțuri peste denunţuri la DNA. Acestea ar conține informații despre infracțiuni de corupție care ar fi fost comise de Sorin Oprescu, Crin Antonescu, Mugur Isărescu şi Elan Schwartzenberg. Denunțurile au fost depuse împreună cu Florin Ghiulbenghian, președintele Eurhonest, fundație pentru bună guvernanță și prevenirea corupției.
Alina Măgureanu s-a prezentat din luni dimineață la DNA, unde a formulat patru denunțuri referitoare la fapte despre care are cunoștință din perioadă în care era soția fiului lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI. „Am participat și am fost martor ocular la niște evenimente, fapte, care am eu suspiciunea că ar constitui fapte de corupție. Mă simt obligată să fac acest lucru, în primul rând față de oamenii din această țară. Mai departe laș la latitudinea procurorilor să decidă. Eu am mare încredere într-o schimbare”, a declarat Alina Măgureanu la ieșirea de la DNA.
Florin Ghiulbenghian a depus denunțuri explozive la DNA
Ea a mers la DNA însoțită de Florin Ghiulbenghian, cunoscut și drept „masonul rebel” care a explicat că denunțul împotriva lui Crin Antonescu vizează mai multe fapte de corupție și asimilate corupției, comise atât de el, cât și de soția să, europarlamentarul Adina Vălean. „Fals în declaratile de avere, uz de fals, declarații false în înscrisuri private, trafic de influență, inclusiv el, cât și Adina (Vălean – n.red.). Traficul de influență s-a făcut atât la Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 la acea vreme, cât și la Sorin Oprescu, primarul municipiului București. Avem și probe: acte, înscrisuri, documente și martori”, a explicat Ghiulbenghian.
„Nu am habar de această aberație. Nici n-o cunosc (pe Alina Măgureanu – n.r.), dacă nu cumva suntem sau am fost vecini în blocul în care locuim. Nici n-o cunosc măcar – vă spun: n-am cunoscut-o pe doamna respectivă și n-am absolut habar de toate chestiile astea. Și, bineinteles, orice astfel de acuzații sunt aberante și lipsite de temei. Habar n-am – sunt stupefiat! Sunt pur si simplu stupefiat!”, a declarat Crin Antonescu. Celelelate personalități denunțate la DNA nu au avut, încă, nicio reacție publică.
Denunțul împotriva lui Crin Antonescu, Mugur Isărescu, Virgil Măgureanu și Florian Walter
Cetățeanul prezintă copia după denunțul depus la DNA împotriva lui Crin Antonescu, așa cum ne-a fost comunicat de către Florin Ghiulbenghian, președintele fundației Eurhonest. Cetățeanul.net va publica toate punctele de vedere ale persoanelor menționate în denunțul DNA, al cărui text îl prezentăm în continuare, de îndată ce ne vor fi remise. Menționăm că intertitlurile, sublinierile și fotografiile aparțin redacției și nu fac parte din denunțuil Eurhonest.
„Catre D-na Procuror Sef a Directiei Nationale Anticoruptie
Laura Codruta Kovesi
Doamna Procuror Sef,
Subsemnatul Ghiulbenghian Florin Mihai, identificat cu ……………………………….. eliberat de ………………………. la data de …………………………….., domiciliat in ……………………………. strada ……………………………………………………., in calitate de Presedinte al Fundatiei Europene pentru Buna Guvernare si Prevenirea Coruptiei – EurHONEST avand sediul social in ……………………………, Bucuresti, in baza prevederilor imperative din Statutul Fundatiei:
“FUNDATIA va actiona in sensul prevenirii derivelor in functionarea institutiilor guvernamentale si a prevenirii aparitiei daunelor produse de acte de administrare defectuoasa sau ineficienta. FUNDATIA isi va desfasura activitatea in interesul general al cetatenilor europeni, pentru crearea unei societati ce trebuie sa devina un exemplu pentru celelalte natiuni.”
precum si subsemnata Magureanu Alina Ioana, identificata cu ……………………………….. eliberat de ………………………. la data de …………………………….., domiciliata in ……………………………. strada …………………………………………………….,
Prin prezenta dorim sa va aducem la cunostinta faptele descrise mai jos, comise de urmatorii:
Antonescu George-Crin-Laurentiu, senator in Senatul Romaniei, fost Presedinte interimar al Romaniei, domiciliat in strada Zagazului nr. 4, apt. 21;
Valean Adina-Ioana, europarlamentar in Parlamentul European, domiciliata in strada Zagazului nr. 4, apt. 21;
Magureanu Marian, om de afaceri, asociat in firma Romprest Service SA, domiciliat in Intrarea Miciurin nr. 5, domiciliul real fiind in in strada Zagazului nr. 4, apt. 2;
Magureanu Maria, pensionara, mama omului de afaceri Magureanu Marian, domiciliata in Bucuresti, str. Zablovschi nr. 20, Sector 1;
Magureanu Virgil, pensionar, tatal omului de afaceri Magureanu Marian, domiciliata in Bucuresti, str. Zablovschi nr. 20, Sector 1;
Biris Ion Andrei, om de afaceri, asociat in firma BDG Import SRL, ginere al lui Magureanu Virgil si Maria prin casatorie cu Magureanu Anca Andreea, domiciliat in Bucuresti;
Isarescu Mugur Constantin, Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, domiciliat in Bucuresti;
Dobrescu Dragos, om de afaceri, asociat in firma Romprest Service SA, domiciliat in Bucuresti;
Florian Walter, om de afaceri, asociat in firma Romprest Service SA, domiciliat in Bucuresti;
Chiliman Andrei-Ioan, primar al Sectorului 1 Bucuresti, domiciliat in Bucuresti, strada Varsovia nr. 4;
Oprescu Sorin, primar General al Municipiului Bucuresti, domiciliat in Bucuresti.
Biriș Ioan Andrei, ginerele lui Virgil Măgureanu
fapte ce constituie, in opinia noastra, infractiuni extrem de grave, care atentează la valori morale fundamentale. Cei nominalizati mai sus, la literele a., b. si g., au abuzat de fapt de încrederea inerentă funcţiei publice, iar asemenea fapte necinstite afectează direct, prin percepţia creată la nivelul opiniei publice, imaginea Presedintiei Romaniei, a parlamentarilor si a Parlamentului Romaniei, precum si imaginea alesilor locali. Periculozitatea unor asemenea fapte este percepută acut în rândul opiniei publice, mai ales cand este implicat un fost Presedinte al Romaniei (chiar daca interimar), iar activitatea acestuia nu poate fi dominata decât de domnia şi supremaţia legii. În speţă, prin folosirea funcţiei publice de mare prestigiu, reclamatii au vândut încrederea publică acordată în temeiul mandatelor de alesi parlamentari sau locali. Faptele descrise în sarcina reclamatilor reprezintă veritabile sfidări la adresa ordinii de drept, mai ales deoarece reclamatul Antonescu George-Crin-Laurentiu a ocupat pozitia suprema in Statul Roman, incumbandu-i in mod specific obligaţiile morale si legale de ripostă pentru stoparea şi combaterea infracţiunilor si de respectare deplina a legislatiei in vigoare.
Biriș, ginerele lui Măgureanu, ar fi solicitat 150.000 euro pentru șpăgile la PUZ-ul din Zăganului
In fapt, in cursul anului 2009, familia Magureanu Maria si Virgil au depus documentatia si a obtinut PUZ-ul in vederea edificarii unui bloc cu o suprafata de circa 3000 metri patrati pe terenul ce il detineau in Bucuresti, str. Zagazului nr. 4, Sector 1. In vederea obtinerii PUZ-ului de la Primaria Municipiului Bucuresti si a autorizatiei de constructie de la Primaria Sectorului 1, Biris Ion Andrei a solicitat suma de 150.000 de Euro pentru a achita spagile cerute de functionari publici din aceste institutii, motivand aceasta valoarea prin faptul ca terenul era incadrat in zona verde V3B – Complexe si Baze Sportive si nu se putea aproba legal construirea acolo a unui imobil de asemenea dimensiuni. Biris Ion Andrei a avansat el aceste sume, iar ulterior aprobarii creditului fraudulos de la BRD Group Societe Generale SA (astfel cum este descris in paragraful ulterior), Magureanu Marian a scos din banca suma de 150.000 Euro folosind acte justificative false si i-a restituit-o lui Biris Ion Andrei. Cei 150.000 de Euro au fost inmanati de catre Magureanu Marian lui Biris Ion Andrei in casa si in prezenta lui Magureanu Maria, subsemnata Magureanu Alina Ioana fiind martor ocular la aceasta operatiune.
Nu am cunostinta caror functionari din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si Primariei Sectorului 1 Bucuresti a platit Biris Ion Andrei aceste sume.
Creditul de 2,8 milioane euro „a fost aprobat imediat după intervenția lui Isărescu Mugur Constantin la conducerea BRD”
In vederea finantarii constructiei, familia Magureanu Maria si Virgil au contractat un credit de la BRD Group Societe Generale SA in valoare de 2.800.000 Euro. Respectivul credit a fost obtinut prin trafic de influenta la nivelul conducerii Bancii Nationale a Romaniei, prin apelarea la vechea cunostinta a lui Magureanu Virgil, numitul Isarescu Mugur Constantin, in acel moment Guvernator al BNR, subsemnata Magureanu Alina Ioana fiind martor ocular la apelurile telefonice efectuate de catre Magureanu Virgil catre Isarescu Mugur Constantin si in decursul carora s-a discutat explicit despre influentarea functionarilor BRD Group Societe Generale SA in vederea acordarii creditului nominalizat.
Isarescu Mugur Constantin a apelat la …………………………………………………………………….. in vederea acordarii creditului respectiv cu derogare de la normele bancare in vigoare. Creditul respectiv a fost aprobat imediat dupa interventia numitului Isarescu Mugur Constantin la conducerea BRD Group Societe Generale SA. Nu avem cunostinta daca pentru interventia respectiva numitul Isarescu Mugur Constantin a fost recompensat in vreun fel de catre Magureanu Virgil, dar avem cunostinta de faptul ca Magureanu Virgil l-a vizitat de mai multe ori pe Isarescu Mugur Constantin in biroul acestuia din Banca Nationala a Romaniei in perioada respectiva.
„Vânzarea apartamentelor către Antonescu Crin și Vălean Adina-Ioana – la o valoare mult sub prețul de piață”
In cursul anului 2010, in perioada in care imobilul se afla in constructie si nu fusese finalizat, am fost vizitati pe santierul imobilului de mai multe ori de catre Valean Adina-Ioana, europarlamentar, devenita sotia lui Antonescu George-Crin-Laurentiu din septembrie 2009, precum si de catre o arhitecta angajata de aceasta. Motivul vizitelor era achizitionarea unui apartament de lux constituit din doua apartamente ale imobililui mentionat si care urma sa fie finalizat conform dorintelor sotilor Antonescu George-Crin-Laurentiu si Valean Adina-Ioana.
In acest sens s-au incheiat in data de 10.12.2010 la BNP Nedelcu Cristian Traian doua antecontracte de vanzare-cumparare intre Magureanu Maria si Valean Adina Ioana. In urma presiunilor exercitate de Dobrescu Dragos si Walter Florian, Magureanu Marian, avand acordul lui Magureanu Maria si Virgil, a decis vanzarea apartamentelor catre Antonescu George-Crin-Laurentiu si Valean Adina-Ioana la o valoare mult sub pretul de piata (valorea fiind diminuata cu circa jumatate), urmand ca diferenta de pret pana la valoarea reala sa fie achitata de Romprest indirect, prin achizitionarea unui apartament in acelasi imobil dar la o valoare supraevaluata, astfel incat sa compenseze pierderea financiara, cumparare ce s-a si realizat ulterior.
Deoarece familia Antonescu George-Crin-Laurentiu si Valean Adina-Ioana nu puteau justifica legal faptul ca dispuneau de banii necesari achizitionarii apartamentului, chiar si la valoarea diminuata, Magureanu Marian a fost de acord cu efectuarea unei expertize imobiliare de catre un expert agreat al BRD Group Societe Generale SA, in beneficiul si pentru cei doi cumparatori, care sa constituie baza legala pentru acordarea unui imprumut de catre BRD Group Societe Generale SA, astfel incat sumele platite de cei doi cumparatori sa fie corespunzatoare declaratiilor oficiale de avere.
Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat astfel in conditii ilegale, prin declarea de date false in fata notarilor, atat la incheierea ipotecii imobiliare cat si la acordarea creditului ipotecar catre familia Antonescu George-Crin-Laurentiu si Valean Adina-Ioana. In urma acestui favor facut celor doi soti, Magureanu Marian, Walter Florian si Dobrescu Dragos i-au solicitat lui Antonescu George-Crin-Laurentiu sa intervina la Primaria Sectorului 1 Bucuresti in vederea asfaltarii strazii Zagazului, viabilizarii terenului prin racordarea la utilitatile publice si prelungirea contractelor de salubrizare incheiate intre Romprest si Primaria Sectorului 1 Bucuresti, precum si majorarea valorii acestora, lucruri care s-au realizat integral. Suplimentar, doresc sa mentionez ca in perioada respectiva urma sa se aprobe proiectul unei sosele rutiere ce traversa parcul Bordei si traseul acesteia era prevazut a fi extrem de aproape de imobilul din str. Zagazului nr.4. Magureanu Marian i-a solicitat in prezenta mea lui Valean Adina-Ioana sa intervina la conducerea Primariei Municipiului Bucuresti pentru stoparea respectivului proiect rutier ce ar fi diminuat mult valoarea de piata a imobilului mentionat. Am cunostinta de faptul ca Valean Adina-Ioana personal a facut interventii pe langa sotul ei, iar acesta a intervenit personal la Primarul General si consilierii liberali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru blocarea proiectului.
„Grup infracțional organizat, fals și uz de fals”
Avem suspiciuni rezonabile ca cei doi membri ai familiei Antonescu, Antonescu George-Crin-Laurentiu si Valean Adina-Ioana, enumerati mai sus, se fac vinovati de aderarea la un grup infractional organizat, fals intelectual si uz de fals in acte publice, fals intelectual si uz de fals in declaratiile de avere si de interese, instigare la uz de fals in raportul de evaluarea al apartamentului, spalare de bani, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, deturnarea licitatiilor publice, solicitare de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu al primarului sectorului 1 Buucresti, Chiliman Andrei, cat si a Primarului General al Capitalei, Oprescu Sorin.
Avem suspiciuni rezonabile ca Magureanu Marian, Walter Florian si Dobrescu Dragos se fac vinovati de constituirea unui grup infractional organizat, fals intelectual si uz de fals in acte publice, uz de fals in inscrisuri private – raportul de evaluarea al apartamentului, spalare de bani, trafic de influenta, deturnarea licitatiilor publice, dare de mita, spalre de bani.
Avem suspiciuni rezonabile ca Magureanu Maria si Magureanu Virgil se fac vinovati de aderare la un grup infractional organizat, fals intelectual si uz de fals in acte publice, uz de fals in inscrisuri private – raportul de evaluarea al apartamentului, cumparare de influenta, spalare de bani.
Avem suspiciuni rezonabile ca Biris Ion Andrei se face vinovat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta, cumparare de influenta, darea de mita, complicitate la spalarea de bani.
Avem suspiciuni rezonabile ca Isarescu Mugur Constantin se face vinovat de trafic de influenta.
Avem suspiciuni rezonabile ca d-ul Chiliman Andrei Ioan se face vinovat de deturnarea licitatiilor publice, deturnarea de fonduri, trafic de influenta.
Avem suspiciuni rezonabile ca Oprescu Sorin se face vinovat de trafic de influenta.
(…)
In drept, ne intemeiem prezenta plangere pe dispozitiile Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, art. 99 din Legea 303/2004, Art. 29 din Legea 656/2002 privind combaterea spalarii banilor si Art. 367, 289, 290, 291, 292, 321, 323, 326 si 246 din Noul Cod Penal.
Doamna Procuror Sef, fata de cele descrise mai sus, tinand cont de pericolul social extrem pe care il prezinta faptele descrise, de perioada lunga de timp pe parcursul carora au fost comise, de mijloacele dolosive folosite de ofiteri de informatii cu pregatire specifica in cauze penale si de numarul mare de persoane implicate, de impactul social pe care il va avea aducerea la cunostinta publica a acestor fapte descrise mai sus si mai ales de inalta demnitate detinuta in Statul Roman de catre unul dintre reclamati (Presedinte Interimar al Romaniei) va rugam sa dispuneti masurile legale corespunzatoare.
Pentru orice alte detalii privind faptele descrise mai sus si precizarea detaliilor suplimentare necesare in faza urmaririi penale va stam oricand la dispozitie la numarul de telefon 07xx.xxx.xxx (Ghiulbenghian Florin) si 07xx.xxx.xxx (Magureanu Alina Ioana).
Cu respect,
Florin Ghiulbenghian Magureanu Alina Ioana”