Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, împreună cu cei ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, ai Primăriei şi ai Arhiepiscopiei au participat, astăzi, la sfinţirea secţiei TBC de final de an.
Practic s-a prezentat bilanţul anului 2017 a sistemului de sănătate din Arad.
Redăm mai jos realizările prezentate:
„Anul 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru sistemul de sănătate publică din judeţul Arad, de la preluarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de către Consiliul Judeţean, în anul 2010, de la Ministerul Sănătăţii.
„În programul meu administrativ dezvoltarea sănătăţii publice arădene este pe primul loc, fiindcă sănătatea copiilor, părinţilor noştri, a fiecăruia dintre noi, este ce avem mai de preţ. Am luat în serios această provocare, astfel încât Consiliul Judeţean Arad a depus proiecte în valoare de aproximativ 58 de milioane de euro, în 2017, pentru construirea şi modernizarea de noi secţii de spital”, a afirmat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Din resursele Consiliului Judeţean au fost realizate investiţii în patru direcţii:
– achiziţii de aparatură medicală nouă: 5 milioane lei;
– cheltuieli de funcţionare şi servicii: 1,65 milioane lei;
– aparatură în leasing pentru Chirurgie şi Terapie Intensivă: 900.000 lei;
– proiecte pentru modernizare: 500.000 lei.
În plus, s-a prevăzut, pentru cofinanţarea proiectelor, suma de 2,8 milioane lei.
Printre multe altele, s-a achiziţionat un aparat RMN în leasing, după ce Ministerul Sănătăţii a refuzat să îşi onoreze contractul cu Spitalul Judeţean şi nu a mai trimis la Arad aparatul RMN promis încă de anul trecut. Printre alte investiţii importante în aparatură sunt
– un digitizor pentru secţiile Pneumologie şi TBC (108.000 de lei);
– aparat radiologie intervenţională cu braţ (385.000 de lei);
– masă de operaţie bloc operator III (108.000 de lei) etc.
De asemenea, Primăria Municipiului Arad a alocat pentru anul acesta 2,7 milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatură şi pentru lucrări de reabilitare a unor secţii (Primăria alocă bani pentru dotarea şi întreţinerea secţiilor care au aparţinut de fostul spital municipal). Cei mai mulţi bani, alocaţi de Primăria Arad au fost folosiţi pentru dotarea secţiilor ATI II şi Chirurgie II precum şi a Compartimentului Oftalmologie.
Pe lângă toate acestea, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a investit, din surse proprii, aproximativ 1.100.000 de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală.
Una dintre cele mai importante realizări în domeniul sănătăţii publice arădene o reprezintă noua secţie TBC din cadrul S.C.J.U. Arad. Vechea secţie a funcţionat până în luna februarie 2017 într-un imobil care este proprietatea Arhiepiscopiei Judeţului Arad, în baza unui contract de închiriere. Consiliul Judeţean Arad a procedat la construirea unui spital nou, care să asigure condiţiile legale pentru desfăşurarea actului medical. În luna martie 2017, secţiile Pneumologie şi TBC au fost relocate în sediul nou construit în Arad, str. Ludwigh Roth nr. 2-4, Cartierul Grădişte.
Anul acesta am demarat programul judeţean de screening mamar, pentru depistarea precoce a cancerului la sân. Până astăzi, peste 900 de femei din judeţul nostru au beneficiat de acest program important, fiindcă incidenţa îmbolnăvirilor de cancer mamar este foarte ridicată în judeţ.
„Ministerul Sănătăţii nu a alocat anul acesta bani pentru modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în schimb, accentuez, ne-a luat aparatul RMN promis. În loc de bani, Ministerul a trimis la Arad… sms-uri, să se intereseze cum se simt pacienţii în spitalul pe care nu îl finanţează!
Le mulţumesc partenerilor noştri pentru colaborarea în anul 2017 pentru dezvoltarea spitalului din Arad: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Arhiepiscopia Aradului, societatea civilă, cetăţenii români şi străini care au făcut donaţii importante pentru spital, în special din Germania (pentru Pediatrie 2, Ortopedie, Cardiologie) şi din Suedia”, a completat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.
Anul acesta, pentru renovarea secţiei Infecţioase Copii, Asociaţia „Cetatea Voluntarilor” a primit marele premiu pentru voluntariat în domeniul medical, la nivel naţional. Este un proiect important, care ne demonstrează ce lucruri importante se pot realiza prin implicarea societăţii civile alături de administraţia locală în proiectele mari ale Aradului.
De asemenea, Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a subliniat, cu prilejul prezentării noii clădiri TBC, că eforturile administraţiei judeţene, de a investi în Sănătate, nu sunt urmate şi de administraţia centrală. „Această nouă clădire spitalicească, finalizată exclusiv din fondurile Consiliului Judeţean, este dovada faptului că administraţia judeţeană investeşte în Sănătate, ca şi în toate celelalte domenii de interes pentru arădeni. Din păcate, chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor, sunt nevoit să trag un semnal de alarmă cu privire la fondurile de care va dispune judeţul nostru în 2018. Aradul nu primeşte bani din cotele defalcate din TVA şi, astfel, vor fi afectate investiţiile importante ale judeţului nostru. Suntem în situaţia în care judeţe ca Vaslui sau Teleorman, care produc mult mai puţin decât Aradul, să aibă bugete mai mari. Sunt de acord cu solidaritatea între judeţe, dar trebuie apreciată munca noastră, trebuie ca Guvernul să dea dovadă de mai mult respect faţă de Arad şi de arădeni! Sper ca în 2018 să dăm dovadă de mai multă înţelepciune şi să fim mai atenţi la nevoile arădenilor, să le oferim mai mult respect!”, a afirmat Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
***
Printre cele mai importante proiecte realizate anul acesta de Consiliul Judeţean Arad pentru modernizarea Spitalului se numără:
– Reorganizare spaţial-funcţională a S.C.J.U. Arad „Construire Secţii Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantilă, Secţie Pediatrie în incinta S.C.J.U. Arad”, cu finanţare prin CNI. Reorganizare presupune demolarea, schimbarea destinaţiei unor construcţii existente, cât şi realizarea unor construcţii şi amenajări noi. Valoarea estimată a investiţiei este de 41.214.921 euro (TVA inclus). Consiliul Judeţean Arad a alocat 37.000 lei pentru achiziţia de servicii de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice, faza S.PF, în valoare de aferente realizării investiţiei. Procedura de achiziţie este în derulare.
– Construire Secţie de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13, cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020. Consiliul Judeţean Arad beneficiază de finanţare pentru acest obiectiv în valoare totală de 17.008.200 lei. Pe 29.11.2017 fost semnat un contract cu privire la achiziţia de Servicii elaborare documentaţii tehnico-economice, faza D.A.L.I. cu o valoare de 132.500 lei.
– Construirea unui spital de Psihiatrie la Căpâlnaş, în valoare de 26,9 milioane lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
– Extinderea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul S.C.J.U. Arad prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020. Valoarea totală a investiţiei, construcţie corp clădire nou, cu regim de înălţime Parter (suprafaţă construită desfăşurată 225 mp) şi dotarea cu aparatură medicală (tomograf, aparat radiologie digitală, ecograf cu aplicaţii cardio) este de 1.426.455 euro (TVA inclus). Pe data de 17.11.2017 a fost semnat contractul cu privire la achiziţia de servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate.
– Reabilitarea Cardiologiei, etaj 5, corp C1, inclusiv dotare cu aparatură medicală prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG VA România – Ungaria în valoare de 1.000.000 euro (TVA inclus). Consiliul Judeţean Arad a demarat procedurile de achiziţie pe SEAP, data deschiderii ofertelor fiind 03.01.2018.
– Extindere şi dotare Ambulatoriu din structura S.C.J.U. Arad, Etapa II, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea finanţării nerambursabile este de maxim 2.500.000 euro.
– Modernizarea Secţiei Clinică Boli Infecţioase Adulţi, cu finanţare prin Programul de Cooperare transfrontaliere INTERREG VA România-Ungaria. Valoarea investiţiei este de 1.800.000 euro.
– Mutarea Serviciului de Medicină Legală pe str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13. În 05.11.2017, Serviciul Managementul Spitalelor a solicitat Direcţiei Tehnice Investiţii din cadrul C.J. Arad, demararea procedurilor legale în vederea mutării Serviciului Judeţean de Medicină Legală din sediul central al S.C.J.U. Arad în imobilul situat în Arad, str. V. Babeş nr. 11-13. În luna noiembrie 2017, C.J. Arad a alocat suma de 100.000 lei în vederea întocmirii documentaţiilor tehnico-economice.
„2018 va fi anul în care proiectele cărora le-am pus bazele anul acesta vor începe să se concretizeze. Continuăm modernizarea Spitalului Judeţean, pentru că sănătatea arădenilor este principalul nostru obiectiv!” – Iustin Cionca”