Sera Castelului de la Bulci este unicat în Europa. A fost unul dintre motivele pentru care Asociația Culturală Vernacular a venit cu propunerea de a o pune în siguranță.Primăria Municipiului Arad împreună cu Primăria comunei Bata, nu numai că salută această inițiativă, dar au anunțat deja că vor sprijini acest demers.
„Facem un prim pas, unul mic deocamdată, dar sunt convins că în viitor vor urma și alții alături de Asociația Vernacular,în direcția conservării unei clădiri de patrimoniu. Trebuie să readucem istoria în atenția noastră. Cel mai important este să nu pierdem ce avem. “, a susținut primarul Călin Bibarț.
„Este un vis împlinit. Mă bucur că se fac pași importanți în direcția conservării acestei clădiri cu un trecut istoric frumos. Am luat legătura cu o fundație din Timișoara care este dispusă să sprijine substanțial acest proiect. Pentru mine si comunitatea mea este foarte importantă reabilitarea acestei clădiri și indiferent ce destinație i se va da va fi benefică comunității mele.“, a declarat primarul comuneiBata, Ion Micurescu.
În cadrul conferinței de presă de miercuri, 17 iunie 2020, edilul Bibarț a semnat proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Local al Municipiului Arad și Asociația Culturală Vernacular care s-a oferit să intervină prin acțiuni de protejare, conservare și punere în siguranță a serei din incinta Castelului Mocioni. Proiectul va fi supus aprobării cel mai probabil în următoarea ședință a CLM Arad.
„Pe viitor ne dorim să refacem acoperișul castelului pentru a stopa degradarea edificiului. Nu în ultimul rând avem în plan reabilitarea întregului castel, însă aceste intervenții vor necesita fonduri mari. Vrem să-l păstrăm, pentru arădeni, pentru toți cei care iubesc istoria. Cei care doresc pot să se implice voluntar în acest proiect de punere în siguranță a serei, castelului și parcului dendrologic. Asfel,în câțiva ani, castelul de la Bulci ar putea redeveni o mică bijuterie a Aradului și a comunei Bata.“, a completat edilulBibarț.
„Inițiativa nostră este de a pune in siguranță cât mai multe clădiri istorice prin intermediul proiectului Ambulanța pentru monumente. În județul Arad am reușit să intervenim la biserica de lemn din Luncșoara, iar anul acesta ne–am propus încă două intervenții. Prima este cea de punere în siguranță a serei, din complexul Mocioni de la Bulci iar cea de–a doua este punerea în siguranță a învelitorii bisericii de la Ionești. Sera este unicat în această zonă a Europei, prin urmare a devenit o prioritate pentru noi. Sperăm că acest proiect va fi doar începutul unui demers mai lung ce se va desfășura în parteneriat cu administrațiile locale și cu comunitatea locală.“, a afirmat președintele Asociației Culturale Vernacular, Maria Tămășan.
Lucrările de punere în siguranță a serei sunt programatesă aibă loc în această vară, în cadrul proiectului național „Ambulanța pentru Monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales. Inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentruMonumente” este dezvoltat de o serie de organizații dindomeniul patrimoniului printre care se numără și AsociațiaVernacular.