Preoții și credincioșii din Parohia Macea, au avut bucuria de-al avea, duminică, în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Cu acest prilej, Ierarhul a sfințit capela cu hramul ,,Sfânta Treime” din cimitirul Parohiei Macea (Satul Nou).
După aceasta, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în capela nou sfințită, împreună cu preoții din Parohia Macea, Gheorghe Morar și Tudor Budeanu și Arhid. Gheorghe Lehaci, în prezența oficialităților locale, în frunte cu domnul primar Ciprian-Gheorghe Otlăcan și a unui număr mare de credincioși.
Lăcașul de cult este o clădire construită după anumite reguli, unde practicanții unei religii se adună pentru a se ruga, a desfășura ritualuri de cult religios sau a celebra sărbători religioase.
Ioan Alexandru Ardelan din Macea ne povestește că acolo (Macea) credincioșii ortodocși sunt împărțiți în două parohii și păstoriți de doi parohi, parohia Macea I și parohia Macea II.
„Eu așa am pomenit și se pare că este așa de multă vreme, cum spun dovezile despre existența bisericii din Macea, încă din anul 1746.
Poate mai demult, chiar, datorită creșterii numărului de case, după Primul Război Mondial până astăzi, se simțea nevoia unui lăcaș de cult care să fie aproape de oamen i(ca distanță), așa că actualii slujitori ai Bisericii Ortodoxe Macea au un început cu câțiva ani în urmă lucrarea de transformare a capelei mortuare din cimitirul nou în lăcaș de cult, adică capelă și Dumnezeu le-a răsplătit eforturile și străduința dumnealor și a credincioșilor din Macea, încât în data de 5 august 2018 a fost târnosită (sfințită) capela din cimitirul nou.
Dumnezeu este întodeauna iubitor și ajutător pentru toți cei care cred în El și încearcă să aducă la îndeplinire învățăturile din Cartea Sfântă, dar nu va ajuta pe nimeni care va spune doar o rugăciune sau va face doar o faptă bună, El, va ajuta pe cei stăruitori, pe cei ce fac din aceste învățături un mod de viață.
Capela din cimitirul nou are conformația unui lăcaș de cult care trebuie să fie configurat astfel: tindă, naos și altar, are și icoane pe pereți, deci simți că intri în locul unde se așteptă cineva, da, se așteaptă Dumnezeu, totuși nu este suficient”.